Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPLDM

Vlad Filat: Alegerile au fost câştigate de forţele pro-europene

|versiune pentru tipar| PLDM, 15 iunie 2015 | 

Alegerile locale generale la nivel de ţară au fost câştigate de forţele pro-europene, iar acest lucru ne obligă să facem tot ce este necesar pentru ca parcursul european să fie continuat. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

Liderul PLDM a anunţat că, începând de azi, vor demara discuţiile cu liderii PL şi PDM privind crearea coaliţiilor pro-europene la nivel raional şi local.

“Este important să convenim asupra unor acţiuni comune pentru ca în turul doi de scrutin să câştige candidaţii partidelor pro-europene”, a specificat Vlad Filat.

În acelaşi timp, liderul liberal-democrat a menţionat că va avea loc un proces firesc ce ţine de constituirea unei majorităţi parlamentare.

“Discuţiile deja au început. Am discutat cu colegii din PDM şi suntem în consultări permanente cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, dar şi partenerii externi. Sper că vom reuşi într-o perioadă scurtă de timp să convenim asupra creării acestei majorităţi parlamentare, pentru ca să oferim cât mai rapid un guvern ţării”, a spus Vlad Filat.

Referindu-se la rezultatele alegerilor în mun. Chişinău, Vlad Filat, a menţionat că acestea sunt consecinţa directă a unei campanii electorale dezastruoase, menită să distrugă orice forţă pro-europeană.

“Este important ca pe viitor, cei care se declară împotriva Rusiei să înţeleagă că prin distrugere nu poţi construi nimic”, a spus Filat.

Liderul PLDM a mai punctat că, în scurt timp, preşedintele ţării va desemna un premier interimar, iar ulterior va purcede la consultările cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou premier al Republicii Moldova.

Vlad Filat: Cetăţenii şi-au reafirmat fidelitatea faţă de modelul european de dezvoltare a RM

În pofida multor speculaţii şi a unei presiuni propagandistice fără precedent din exterior, în Republica Moldova partidele pro-europene au câştigat alegerile locale din 14 iunie. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cât priveşte rezultatul înregistrat de PLDM, Vlad Filat a subliniat că formaţiunea a luat un scor bun pe ţară.

“Suntem pe primul loc la nivelul consiliilor raionale în 13 raioane, pe locul doi în 10 raioane şi pe locul trei în 4 raioane. În total, avem 258 de consilieri raionali şi municipali. Din totalul numărului de consilieri de nivelul I, PLDM a acumulat 22.57%. Avem şi cei mai mulţi primari — 181 aleşi din primul tur (20.15%), iar în turul doi au trecut 226 de candidaţi PLDM”, a precizat Vlad Filat.

Liderul partidului a accentuat că, în consilii de orice nivel, PLDM va participa doar în coaliţii pro-europene.

“Excludem orice coalizare cu PSRM şi PN, pe care le considerăm partide care acţionează împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Nu vom da niciun vot partidelor anti-naţionale care promovează o politica de război”, a spus Vlad Filat.

Totodată, liderul PLDM a reiterat hotărârea de a demara neîntârziat consultările pentru a crea o majoritate parlamentară funcţională şi a instaura cât de curând un guvern care să implementeze reformele pro-europene.

“Trebuie să oferim un guvern funcţional care să facă faţă problemelor cu care se confruntă ţara. Avem nevoie de o guvernare eficientă. Noi avem deschiderea, înţelegerea, doar că avem o condiţie care nu poate fi negociată — aceasta ţine de continuarea parcursului european”, a conchis Vlad Filat.

De asemenea, Vlad Filat a ţinut să mulţumească colegilor de partid şi simpatizanţilor şi a lansat un apel la mobilizare generală pentru turul doi de scrutin.

PLDM a obţinut victorie în 13 raioane

În urma rezultatelor preliminare ale alegerilor locale desfăşurate pe 14 iunie, PLDM a înregistrat cel mai bun scor în 13 raioane, şi anume: Anenii-Noi, Ialoveni, Hânceşti, Căuşeni, Cantemir, Cahul, Criuleni, Călăraşi, Ungheni, Teleneşti, Râşcani, Soroca şi Floreşti.

La alegerile locale din partea PLDM au concurat 786 candidaţi la primari, 9819 candidaţi la funcţia de consilieri locali de nivelul 1, 1052 consilieri raionali, 87 consilieri municipali.

pldm.md