Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPN

Usatîi şi Caşu au împiedicat jefuirea patrimoniului municipal!

|versiune pentru tipar| PN, 14 mai 2015 | 

Sute de chişinăuieni au răspuns îndemnului Partidului Nostru şi au ieşit în această dimineaţă să protesteze împotriva celui mai mare jaf din istoria Primăriei Chişinău. Liderul formaţiunii Renato Usatîi alături de candidatul la funcţia de primar al capitalei, Ilian Caşu, au împiedicat membrii CMC să privatizeze sute de loturi de teren din Chişinău. Rezultatul protestului nu s-a lăsat aşteptat, şedinţa CMC, la care urma să fie jefuit patrimoniul public, s-a anulat.

Anume pentru astăzi, ultima zi de mandat al consilierilor municipali, a fost programată ultima şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău, pe ordinea de zi a căreia au fost incluse peste 800 de proiecte de hotărâre, care prevăd privatizarea sau darea în arendă a sute de loturi de teren din capitală. deja la 9.30 sute de protestatari s-au adunat în faţa Primăriei care au cerut demisia primarului Dorin Chirtoacă şi au scandat: “Opriţi haosul din Primărie!”, “Chirtoacă afară!”.

“Nu putem permite să fie distrus centrul istoric al Chişinăului. Astăzi se pregăteşte o adevărată jecmănire a patrimoniului public, iar noi trebuie să punem capăt hoţiei. Am venit să blocăm, să oprim fărădelegile, am venit împreună cu orăşenii să luăm atitudine, ceea ce este perfect democratic. Avem un primar liberal, dar cu un comportament de dictator pentru că iniţial ne-a fost închis accesul în sediul Primăriei”, a declarat Ilian Caşu, candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar al capitalei.

“Am ajuns la situaţia când preţurile la loturile de teren în centrul istoric al capitalei să coste mai puţin de o mie de euro pentru un ar, aşa ceva nu s-a mai văzut nici la Ocniţa sau Donduşeni, ce să mai vorbim de capitala ţării. Este evident faptul că această practică vicioasă a fost primită moştenire de la Serafim Urecheanu, care a fost tata celor care au început împărţirea terenurilor în oraş, apoi a continuat Chirtoacă şi cel mai jalnic este că comuniştii susţin aceste fărădelegi, pentru mine este ceva inexplicabil. După conferinţa noastră de ieri, comuniştii au decis totuşi să nu susţină undeva în jur de 100 dintre aceste proiecte.

Declar cu toată responsabilitatea că va veni ziua în care toţi cei vinovaţi de acest jaf vor fi traşi la răspundere, sunt obligat faţă de cetăţenii, care m-au susţinut şi mă susţin, să fac dictatura legii, legea trebuie să fie egală pentru toţi şi să nu auzim poveşti cu împărţirea ministerelor pe la partidele politice. Astăzi protestăm în calitate de locuitori ai acestui oraş şi ieri am spus că invit toţi liderii de partid şi cetăţenii simpli care nu sunt indiferenţi faţă de soarta patrimoniului municipal şi să vină în faţa Primăriei, nu contează cine sunt aceştia — Usatîi, Şelin, Dodon sau alt partid politic, important este să se trezească cetăţenii ca să oprim acest haos.”, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Ilian Caşu: Hoţul trebuie să stea la dubă!

Protestul societăţii civile în faţa primăriei a dat rezultate scontate. Şedinţa Consiliului Municipal Chişinău, la care se planifica o nouă jefuire a populaţiei, nu a mai avut loc.

“Partidul Nostru” şi candidatul acestuia la funcţia de primar al capitalei, Ilian Caşu, alături de sutele de orăşeni simpli, dar şi reprezentanţi ai altor formaţiuni politice, şi-au exprimat indignarea faţă de sfidarea grosolană a legislaţiei, care, spre regret, a devenit o normă pentru capitala Moldovei.

“Astăzi este imposibil să rămâi indiferent faţă de ceea ce se produce în oraşul nostru natal. Fărădelegile, comise de primărie, îi determină pe oameni să-şi abandoneze activităţile şi să vină la protest, pentru a-şi manifesta indignarea. Răbdarea oamenilor ajunge la limită. Toţi ştiu că în oraş au loc masiv construcţii ilegale. De fapt, conform «hârtiilor de la primărie», totul pare legal, dar din punct de vedere al cetăţenilor, construcţiile ilegale le otrăvesc viaţa tuturor şi transformă oraşul alb cândva, într-un pitic scârbos. Nimeni nu efectuează nicio expertiză, nu solicită permisiunea orăşenilor pentru iniţierea construcţiilor unui sau altui edificiu. În doar ultimii patru ani, reprezentanţii societăţii civile şi ai partidelor politice au reuşit stoparea a 300 de construcţii ilegale. Or, toate aceste acţiuni ilegale au fost coordonate cu angajaţii primăriei. Şi li s-a plătit pentru asemenea servicii sute de mii de euro”, a declarat Ilian Caşu.

Trezeşte indignare şi comportamentul organelor de drept, “pentru că nimeni din cadrul primăriei nu a fost tras la răspundere. Pe când hoţul trebuie să stea la dubă!”, a adăugat Caşu.

Candidatul la funcţia de primar al capitalei din partea “Partidului Nostru” este convins că toate problemele oraşului, sărăcia oamenilor, au un singur declanşator — corupţia în structurile puterii.

“Noi suntem obligaţi să facem ca activitatea primăriei şi adoptarea tuturor deciziilor, să fie transparente pentru orăşeni. Fiecare chişinăuian are dreptul să cunoască, de ce primăria a adoptat o decizie sau alta, mai mult, are dreptul să influenţeze această decizie. Ceea ce urmărim astăzi, faptul fără precedent când cetăţenilor li se îngrădeşte accesul la şedinţă în cadrul primăriei vorbeşte doar despre un singur lucru: nu există democraţie în ţara noastră, ci doar un regim totalitar. Doar dictatorii se baricadează în castelele sale şi adoptă decizii în interes propriu. Statul este la marginea prăpastiei! Noi vrem o altă viaţă şi o altă guvernare, care ar munci pentru binele oamenilor”, a mai specificat Ilian Caşu.

Protestul societăţii civile în faţa primăriei a dat rezultate scontate. Şedinţa Consiliului Municipal Chişinău, la care se planifica o nouă jefuire a populaţiei, nu a mai avut loc. Acum, a mai rămas puţin de tot: participarea la alegerile locale şi, pe cale legitimă, măturarea celor corupţi din fotoliile lor calde pentru a face loc în administrare forţelor politice care vor transforma oraşul într-o capitală frumoasă a unui stat european modern.

ru1.md