Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPN

Usatîi: În ajunul alegerilor la Bălţi se încearcă privatizarea chiar şi a terenului din perimetrul monumentului “Tanc T-34”

|versiune pentru tipar| PN, 3 iunie 2015

Administraţia capitalei nordului intenţionează să scoată la licitaţie terenuri din perimetrul monumentului “Tanc T-34” şi cele de la catedrala Sf. Nicolai. Anunţul a fost făcut de Renato Usatîi, marţi, 2 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit candidatului la funcţia de primar din partea Partidului Nostru, iniţiativa comuniştilor din Bălţi, privind organizarea la 1 noiembrie, a unui referendum privind extinderea autonomiei municipiului, de facto, este o tentativă de a distrage atenţia de la chestiuni mult mai importante.

“Cu acest referendum au făcut un show de zile mari. În aceeaşi zi, la 26 mai, când au votat pentru desfăşurarea unui referendum la 1 noiembrie, au privatizat mai multe terenuri de pământ. Toată ţara urmăreşte o problemă importantă, dar nu atrage atenţie asupra unor terenuri care se împart. Episodul doi este planificat pentru data de 10 iunie”, a declarat Renato Usatîi.

Anume în această zi va fi organizată o licitaţie de vânzare şi transmitere în arendă a unui număr mare de terenuri, inclusiv în locurile, interzise pentru privatizare.

“Sunt atât de neruşinaţi, încât au scos la licitaţie 4 hectare de pământ din apropierea Tancului pentru a construi un centru comercial. Deşi, conform legii, în apropierea monumentelor istorice la o distanţă de 50 de metri sunt interzise construcţiile. Ştiţi cum au explicat? Deoarece acest moment prezintă epoca sovietică, tancul nu mai este monument istoric. Şi asta o spune fracţiunea PCRM din Consiliul municipal”, s-a arătat indignat candidatul la funcţia de primar.

Potrivit sursei citate, acesta nu este un prim caz. Vot să vândă pentru construcţia unui centru comercial şi terenul de pământ de pe lângă Catedrala Sf. Nicolae, unde este instalat un panou imens şi amenajat cu flori. În toate cazurile, se foloseşte următoarea schemă: terenul nu este pur şi simplu scos la licitaţie şi vândut cu cel mai mare preţ propus, ci se pretinde că proprietarii terenului adiacent solicită cumpărarea lui pentru reconstrucţia clădirii existente. În asemenea caz, doar ei pot pretinde la acest teren, iar alţi cumpărători nu participă la astfel de licitaţii.

“Nu mai este comic. Mă apropii de parc, unde este afişat “Parc pentru copii «Andrieş»”, iar se construieşte un centru comercial. Ştiţi ce a fost până acum acolo? A stat un chioşc cu îngheţată şi pentru reconstrucţia acestei gherete mai acaparează alte 500 de metri pătraţi. În locul gheretei de 6 m.p. apare un şantier de construcţii de 500 de metri. Aceeaşi situaţie şi lângă tanc, nu departe este amplasat un pavilion, pentru reconstrucţia căruia vor să ofere peste 4 hectare. Chiar alături de tanc, nu la o distanţă de 20 de metri, ci la doi! Ai făcut un pas de la tac şi eşti în centru comercial”, s-a mai indignat de fărădelegi şi cinismul administraţiei actuale de la Bălţi, Renato Usatîi.

ru1.md