Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPN

Autorităţile au inventat o nouă schemă de excludere a partidului condus de Usatîi din alegeri

|versiune pentru tipar| PN, 5 iunie 2015

În ajun s-a aflat despre o nouă provocare, pregătită cu scopul de a elimina Partidul Nostru din cursa electorală pentru alegerile locale din 14 iunie

Epuizând subiectul produselor alimentare (în luna noiembrie 2014, autorităţile au acuzat formaţiunea politică a lui Usatîi de repartizarea unor inventate pachete cu hrişcă), autorităţile au decis să acuze Partidul Nostru de coruperea alegătorilor … cu flori.

Informaţia despre provocare a fost publicată pe reţele de socializare de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Astăzi, cineva la o piaţă en gros din Chişinău, a cumpărat în numele meu 20 000 de trandafiri. Pregătesc eliminarea Partidului Nostru pentru coruperea alegătorilor. Să vedem, unde vor fi repartizaţi. Cred că la Bălţi. Candidatul PCRM, Octavian Mahu la una dintre întrevederi a declarat că “peste o săptămână nu va mai fi nici un Usatîi”…

Avocaţii partidului deja au expediat la CEC şi Inspectoratul de poliţie al sectorului Râşcani o cerere, în care solicită investigarea acestui caz şi prevenirea provocaţiei.

Amintim că acum o săptămână, în rezultatul unei “operaţiuni speciale”, în internet au apărut fotografii de la nişte depozite clandestine ale noilor “terorişti-extremişti” (care apar tradiţional în Moldova în ajunul alegerilor), unde “întâmplător” ziarul de partid al lui Usatîi “Puterea e în adevăr”.

Anterior, liderul Partidului Nostru a anunţat că candidaţii formaţiunii la alegerile locale, sunt ademeniţi insistent în nişte scheme dubioase, unde li se propune o remunerare solidă în schimbul declaraţiei că partidul condus de Usatîi este finanţat din exterior. Reprezentantul PLDM la CEC, Vasile Gafton, deja s-a pronunţat pentru eliminarea Partidului Nostru din cursa electorală, considerând că promisiunea lui Usatîi de a-i ajuta pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, nu este altceva decât coruperea alegătorilor.

Partidul condus de Renato Usatîi a sesizat organele de drept despre provocările ce se pregătesc împotriva formaţiunii

Partidul Nostru a sesizat Procuratura Generală, MAI, SIS şi CEC despre provocările care se pregătesc împotriva formaţiunii politice în timpul apropiat.

Provocările împotriva partidului conduse de Renato Usatîi sunt planificate în perioada 7–10 iunie şi sunt inspirate din afară cu scopul excluderii din cursa electorală de către autorităţi a Partidului Nostru.

Potrivit unor informaţii, în cadrul acţiunii de protest planificate pentru data de 7 iunie “vor fi infiltrare grupuri de persoane, care nu au nimic comun cu partidul, îmbrăcate cu vestimentaţia concurentului electoral — Partidul Politic «Partidul Nostru», vor provoca sub diferite forme dezordini în masă, aplicarea violenţei împotriva participanţilor la protest, pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, susţinută prin aplicarea armelor de foc sau altor obiecte în calitate de armă”.

Acţiuni similare sunt planificate şi pentru data de 10 iunie în cadrul Marşului “Pentru alegeri corecte!”, organizat de Partidul Nostru.

În document se menţionează că drept motiv pentru incapacitatea asigurării ordinii publice va fi concentrarea majorităţii efectivului MAI la punctul de trecere a frontierei de stat Sculeni-Sculeni, după ce activiştii Platformei Unioniste “Acţiunea 2012″ au anunţat că vor bloca Vama Sculeni pe data de 6 iunie.

Din această cauză, ordinea publică va fi asigurată insuficient în cadrul acţiunii de protest organizată de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr “DA” pe data de 7 iunie, ceea ce va forma premise pentru aplicarea scenariilor descrise mai sus.

”Scopul acestor acţiuni constă în învinuirea conducerii concurentului electoral Partidul Politic “Partidul Nostru” în organizarea şi conducerea dezordinilor în masă şi, respectiv, în dependenţă de evoluţia acestui scenariu în învinuirea pentru uzurparea puterii de stat sau chemările la răsturnarea prin violenţă a orânduirii constituţionale a Republicii Moldova.

Mai mult, conducerea de vârf a Republicii Moldova, constatând această situaţie, va introduce “Stare de Urgenţă” la nivel naţional, ceea ce impune amânarea alegerilor locale din 14 iunie pe o perioadă nedeterminată, se menţionează în denunţul făcut către MAI, Procuratura Generală, SIS şi Comisia Electorală Centrală de către Partidul Nostru.

Anterior, liderul Platformei Unioniste “Acţiunea-2012”, expulzat din Moldova la 13 mai 2015, românul George Simion, a postat pe reţelele de socializare că, în semn de protest faţă de acţiunile autorităţilor moldoveneşti, activiştii conduşi de el planifică o acţiune amplă de protest la punctul de trecere Sculeni, unde vor face din pod un tricolor imens. El a mai scris că pe data de 7 iunie, în ziua mitingului organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr “DA”, la Chişinău “se va ocupa o clădire instituţională importantă.”

Renato Usatîi: În Moldova sunt peste 500 de români care au venit de peste Prut cu scopul de a destabiliza situaţia

Pentru destabilizarea situaţiei în Moldova, în ajunul alegerilor locale din 14 iunie la Chişinău au venit peste 500 de cetăţeni români, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Partidele lui Filat şi Ghimpu sunt pregătite să se alăture provocărilor.

“Cel mai îngrijorător este cucerirea ţării printr-o lovitură de stat militară care va duce la anularea scrutinului din 14 iunie”, a spus Usatîi la emisiunea “Пятница с Анатолием Голя”, de la RTR-Мoldova.

Potrivit lui Usatîi, în timpul acţiunii de protest organizate de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr “DA” pe data de 7 iunie, se pregătesc provocări, despre care Partidul Nostru a sesizat deja organele de drept.

Potrivit informaţiilor deţinute de Usatîi, la destabilizarea situaţiei sunt gata să participe şi partidele lui Vlad Filat şi Mihai Ghimpu.

“PLDM şi-a instruit activiştii săi din teritoriu să vină duminică după amiază în Chişinău cu corturile”, susţine liderul PN.

Usatîi spune că intenţia lui Ghimpu, de a parca autovehicule şi autocamioane de tonaj la mitingul PL, care este planificat concomitent cu acţiunea de protest a platformei “DA”, are acelaşi scop de a tensiona situaţia.

Renato Usatîi spune că la mitingurile DA şi PL ar putea să-şi facă apariţia provocatori cu tricouri cu simbolistica Partidului Nostru, care vor încerca să provoace tensiuni. O altă provocare ar fi devastarea oficiului Partidului Nostru.

“Ghimpu vrea un loc sub soare înaintea lui Plahotniuc. Ei îl pierd pe Voronin (în calitate de partener) după alegerile locale şi acesta este unul din testele pe care Ghimpu trebuie să-l susţină ca să dovedească că este partener cu Plahotniuc”, a declarat Usatîi.

“La moment, în Chişinău se află peste 500 de cetăţeni ai României, care au venit cu scopul de a participa la aceste evenimente”, a mai adăugat Usatîi.

Potrivit lui, unii dintre aceşti potenţiali provocatori, se dau drept sportivi şi locuiesc în căminele Colegiului Financiar.

“Ei vor face tot posibilul ca să rămână la putere. Este clar că, împreună, Partidul Nostru şi Partidul Socialiştilor va acumula 60–70% din voturi, şi consilieri, şi primari, iar alegerile parlamentare anticipate vor avea loc toamna, cel mult în aprilie 2016”, a conchis liderul PN

ru1.md