Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPN

Renato Usatîi: O baie pentru oraş, zone de agrement pentru cartierul “BAM”

|versiune pentru tipar| PN, 9 iunie 2015

O nouă întrevedere cu alegătorii a candidatului la funcţia de primar al municipiului Bălţi, s-a desfăşurat activ şi cu o mare prezenţă a orăşenilor luni, 8 iunie. Pe lângă problemele comune pentru bălţeni, au fost discutate şi cele specifice pentru cartierul Dacia (aşa-zisul BAM).

În primul rând, oamenii au fost îngrijoraţi de problema transporturilor. Îi interesa dacă fi construită linia de troleibuz în regiunea de jos a cartierului Dacia? Dacă vor fi repuse pe traseu microbuzele nr.14? Renato Usatîi a declarat că echipa sa are deja anumite viziuni asupra acestor chestiuni, care trebuie soluţionate complex: cu ajutorul specialiştilor trebuie examinată şi expertizată schema transportului, ulterior să se ia o decizie. Pe alocuri, va fi nevoie şi de reparaţia drumurilor, undeva vor apărea noi rute etc.

Tinerele mame s-au plâns că într-un cartier masiv nu există locuri de parcare şi zone amenajate pentru agrement: mamele stau aşezate pe balustrade, iar copiii sunt nevoiţi să se joace pe drumuşoare înguste. “Am deja o soluţie, nu trebuie să mă pregătesc. În luna martie, am făcut comandă, din banii mei, a 100 de terenuri pentru joacă pentru Bălţi (scrâncioburi, banchete, mese pentru şah). Vara vom începe instalarea lor în curţile din oraş, trebuie doar să decidem câte şi în care sectoare”, a declarat Renato Usatîi, menţionând că acest lucru va fi făcut indiferent de rezultatele la alegeri.

Oamenii în vârstă s-au plâns că în oraş nu există o baie publică. “În fiecare oraş, va fi câte o baie mare. Nu vor exista bani în buget, voi construi din cont propriu, la fel ca şi complexul sportiv modern”, a promis candidatul la funcţia de primar, pentru că baia este şi un loc minunat de agrement pentru bărbaţi şi femei, numărul cărora în oraşele mari creşte constant.

Renato Usatîi s-a arătat mirat, atunci când a aflat că la Bălţi, de mai mulţi ani, nu este apă caldă şi a promis să examineze situaţia, dar nu s-a lansat în promisiuni de a restabili imediat normalitatea, la fel, cum nu a promis că facturile pentru serviciile comunale vor fi neapărat mai mici. Însă, el a promis că toate tarifele stabilite, vor fi trecute prin audit. Totul va depinde de rezultatele aprecierilor experţilor. El a adus exemplul oraşului Floreşti, unde preţurile la apă sunt de trei ori mai mari, decât în Bălţi — 35 de lei pentru un metru cub care are la bază cauze obiective: lungimea ţevilor, starea lor etc.

Solicitat să răspundă cum planifică Partidul Nostru să lupte cu vânzarea ilegală a terenurilor la Bălţi, candidatul la funcţia de primar a răspuns la fel: va fi desfăşurat un audit. Mai mult, dacă pentru asta nu se vor găsi bani în buget, el este gata să-l achite din cont propriu. “Deocamdată nimeni nu ne permite accesul la documente. Aţi răbdat atâta timp, mai răbdaţi două săptămâni”.

Oamenii s-au arătat interesaţi şi de candidaţii Partidului Nostru la funcţiile de consilieri în Consiliul Municipal Bălţi. Liderul formaţiunii a declarat că toţi sunt profesionişti în domeniul lor de activitate şi chiar au un plus că nu sunt nume cunoscute. “Am prezentat echipa noastră în noul număr de ziar, acolo nu sunt numai studenţi, după cum suntem învinuiţi, ci jurişti, pedagogi, ingineri etc. Nu ne-am condus de principiul «îi luăm doar pe cei renumiţi», ci după principiul mai bine să-i facem cunoscuţi pe aceşti oameni, decât listele să fie compuse din oameni pe care îi detestă 80% din populaţie. Scopul nostru este să decolorăm primăria. Suntem gata să colaborăm cu oricare partid şi personalităţi, doar să aibă idei chibzuite şi favorabile oraşului”.

Renato Usatîi: Cheltuielile pentru cumetrismul moldovenesc sunt prea mari

Candidatul la funcţia de primar al capitalei nordului s-a întâlnit luni, 8 iunie, cu angajaţii “Moldagrotehnica” (fostul “Moldselmaş”). Subiectul principal, abordat în cadrul discuţiilor a fost atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă.

Liderul Partidului Nostru şi-a prezentat succint programul de activitate şi a explicat scopurile propuse: într-un an să schimbe municipiul Bălţi astfel, încât să demonstreze întregii ţări că într-o perioadă scurtă poţi să faci foarte mult. “Este o responsabilitate enormă. Dacă nu vom face nimic în oraş, cum vom putea ulterior (la alegerile parlamentare — n.r.) să pretindem la conducerea ţării? Scopul meu este să ridic nu doar statutul or. Bălţi, dar şi al întregii regiuni”.

Totodată, Renato Usatîi a subliniat că “fără investiţii nu se poate mişca nimic din loc”. Şi el este gata să aducă investitorii în oraş, şi în regiune, dar pentru asta este nevoie de schimbat radical abordarea. “Timp de 20 de ani, în ţară s-a creat aşa o situaţie când un investitor, ce abia începe să adune documentele de proiect, este «taxat»”, a declarat politicianul şi a adus exemplul companiei turceşti, care intenţiona să construiască un complex locativ pe malul lacului orăşenesc, dar a ridicat o singură casă şi a renunţat la edificările ulterioare. Motivul refuzului a fost taxa informală impusă şi, ca rezultat, preţul la locuinţe creştea. “Costul unui metru pătrat s-a majorat cu 150–200 de euro. Iată acestea sunt cheltuielile pentru cumetrismul moldovenesc”.

Potrivit lui Usatîi, orice investitor are nevoie de două condiţii: protecţie şi transparenţă şi, Partidul Nostru, este gata să asigure aceste condiţii şi la Bălţi, şi în alte localităţi, unde va veni la putere. De adăugat aici şi multiplele legături de parteneriat şi prietenie pe care le are Renato Usatîi cu mediul de afaceri şi structurile puterii din Rusia şi nu numai. Pe final, multe dintre probleme ar putea fi soluţionate. Astfel, datorită eforturilor liderului Partidului Nostru, deja a fost ridicat embargoul pentru trei companii de vinificaţie din Moldova.

Totodată, se planifică crearea unui centru de colectare a cărnii de la populaţie, unde vor exista condiţii pentru prelucrarea şi exportul produsului final, conform tuturor standardelor, fapt ce va exclude pericolul embargoului în baza criteriilor sanitare. Oamenii au nevoie de garanţii, dacă vor şti că întotdeauna vor putea realiza carnea la un preţ bun, atunci “vor creşte cinci viţei, în loc de unul”. Aşa vor lucra şi investiţiile locale.

“Avem dorinţă, avem anumite posibilităţi, există proiecte. Până nu vor fi investitori, nu vor fi nici locuri de muncă. Fără de asta, nu vom avea nici drumuri, nici facilităţi, nici învăţământ gratuit. Cine le promite pe toate acestea, acela minte alegătorii”, consideră Renato Usatîi.

ru1.md