Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPNL

BPC al PNL a examinat rezultatele alegerilor locale

|versiune pentru tipar| PNL, 17 iunie 2015

Pe 17 iunie a avut loc şedinţa lărgită a Biroului Permanent Central al PNL, la care s-au discutat rezultatele alegerilor locale generale. La şedinţă au participat reprezentanţi ai mai multor echipe teritoriale din localităţile afiliate Chişinăului.

Cei prezenţi au vorbit despre desfăşurarea campaniei electorale, despre caracterul ei fraudulos şi consecinţele, pentru societate, al unui vot de protest, dat masiv reprezentanţilor unor forţe populiste proruseşti, fără identitate politică, vot cauzat de dezamăgirea profundă a populaţiei în guvernanţi. În numele PNL, a fost adoptat textul unei declaraţii privind alegerile locale generale, fraudate masiv prin diferite instrumente folosite de partidele parlamentare corupte, şi poziţia PNL pentru turul doi, în toate localităţile din Republica Moldova.

Având în vedere implicarea slabă sau neimplicarea unor membri ai BPC în campania electorală, BPC a suspendat calitatea de membru al BPC pentru cîteva persoane, urmând să fie înaintate deciziile de excludere din BPC la viitoarea şedinţă a Delegaţiei Politice Naţionale. De asemenea, au fost stabilite sarcini concrete pentru perioada ulterioară, asumate de membrii BPC Mihai Severovan, Iulia Deleu şi Sergiu Tataru.

BPC a decis convocarea şedinţei DPN, la care se vor adopta deciziile statutare în vederea convocării, în luna octombrie, a Congresului al IV-lea al PNL

BPC rămâne deschis pentru discuţii cu Platforma DA, la ale cărei acţiuni de protest a participat mereu, cu mesaj sau identitate unioniste, — entitate ce a anunţat demararea dialogului cu formaţiunile politice.

BPC a decis participarea PNL la acţiunea unionistă de la 5 iulie.

PNL mulţumeşte membrilor şi simpatizanţilor pentru implicare în alegeri, condamnă fraudarea acestora şi îndeamnă la un vot conştient şi responsabil

PNL a participat a treia oară în alegerile locale generale, cu vaga speranţă a unei desfăşurări cât de cât corecte şi a unor condiţii adecvate exprimării libere a opţiunii politice, după alegerile parlamentare furate de guvernanţi anul trecut.

Se constată, cu o profundă dezamăgire, că activismul civic după Marea Înşelăciune de la 30 noiembrie, manifestat prin proteste de masă, la care e prezent şi PNL, alături de segmente curajoase ale societăţii, nemulţumite de deturnarea demersului european şi negarea obiectivului Unirii cu România, nu au făcut decât să îi înverşuneze pe liderii clanurilor politice criminale să obţină, prin fraudă electorală, imaginea publică a sprijinului, în continuare, al populaţiei, deoarece “nu ar exista, o alternativă politică”.

Din păcate, disperarea şi neîncrederea populaţiei s-au soldat cu voturi pentru partide proruseşti, antieuropene, ceea ce echivalează — după venirea unui exponent al acestor forţe şi la conducerea autonomiei găgăuze — cu expansiunea geostrategică imperială a Rusiei, care se opune aderării celui de-al doilea stat românesc la spaţiul euroatlantic.

Această opţiune, cauzată de depresia societăţii, va împiedica europenizarea instituţiilor statului, va îndepărta perspectiva occidentală — prin refacerea unităţii naţionale româneşti ori prin speranţa, irealizabilă, de aderare la UE.

Desfăşurarea campaniilor electorale după 2010, de când s-au instalat instituţional la Putere partidele din actuala majoritate minoritară, nu se deosebesc de cele din perioada comunistă decât printr-o fraudare şi mai puternică. Ceea ce părea de neconceput, raportat la o clasă politică ce se pretinde cu aspiraţii proeuropene, dar care, de fapt, urmăreşte doar înavuţirea prin corupţie şi abuzuri decizionale.

Astfel, pornind de la nomenclatorul abuzurilor şi trucurilor electorale, PNL declară alegerile locale grav fraudate. Victoria Stângii, cauzată de modul de guvernare fraudulos şi corupt al cercurilor decizionale, este o catastrofă pentru Republica Moldova, aflată în prag de colaps financiar şi social. Situaţia va alunga şi mai multă lume peste hotare, deoarece lipsa reformelor, corupţia generalizată, lipsa unui scut de securitate în actuala conjunctură de război în zonă resping investitorii şi îi privează pe cetăţenii de şansa unor noi locuri de muncă.

Majoritatea funcţiilor de aleşi locali au fost câştigate de persoane cu gândul la modelele de corupţie din vârfurile Puterii şi la împletirea intereselor meschine din zone cu cele de la centru. Chiar şi institutul contestărilor electorale s-a demonetizat, iar nomenclatorul abuzurilor din partea Consiliilor electorale este unul inimaginabil, inventat de staf-urile partidelor cu pârghii de influenţă.

PNL le mulţumeşte tuturor membrilor şi simpatizanţilor naţional-liberali pentru mobilizare în alegeri, pentru contribuţia financiară după principiul “Prin noi înşine” şi cheamă la consolidarea structurilor PNL în teritoriu.

PNL a avut sloganul “Noi suntem ALTFEL — cinstiţi şi curajoşi!” şi consideră că administraţia locală are nevoie de exact asemenea persoane în serviciul cetăţeanului — interes şi obiectiv ce nu au nimic în comun cu interesele partidelor parlamentare corupte, care au furat şi alegerile din 14 iunie 2015.

PNL, fidel poziţiei sale de combinare a mesajului anticorupţie cu mesajul unionist îi îndeamnă pe membrii şi simpatizanţii săi, pentru turul doi în toate localităţile din republică, dacă decid să participe, să dea un vot conştient şi responsabil, dar să procedeze ferm şi să nu voteze hoţii, corupţii, antiromânii şi antiunioniştii. Hoţii trebuie să stea la puşcărie, nu să candideze şi să promoveze populismul — aşa cum se întâmplă continuu din 2007–2009.

pnl.md