Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPPEM

Iurie Leancă şi echipa PPEM intră în cursa pentru alegerile locale din iunie

|versiune pentru tipar| PPEM, 15 aprilie 2015

Blocul Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă” este constituit din trei formaţiuni politice: Partidul Acţiunea Democrată, Partidul Democraţia Acasă şi Partidul Liberal Reformator.

Potrivit Acordului de constituire, noul bloc electoral va fi condus de deputatul Iurie Leancă. El spune că în curând vor fi făcute listele candidaţilor pentru alegerile locale generale din 14 iunie, iar numele acestora vor veni, înainte de toate, din sugestiile oamenilor de rând. “În perioada următoare, eu şi colegii mei din PPEM vom fi prezenţi peste tot, vom cutreiera sat cu sat, pentru a întâlni cât mai mulţi oameni, pentru a discuta cu ei şi pentru a-i asculta. Îndemn absolut pe toţi: fie că trăiţi de o viaţă într-o localitate, fie că aţi fost nevoiţi să plecaţi, fie că sunteţi în ţară, sau deja locuiţi peste hotare — să vă implicaţi în soarta ţării de partea blocului PPEM şi să ne spuneţi cine credeţi că ar fi cel mai bun primar pentru localitarea Dvs de baştină”, a declarat astăzi Iurie Leancă, în cadrul unui briefing de presă.

În acest context, oamenii sunt îndemnaţi să nominalizeze candidatul direct pe http://ppe.md/primarultau/, să telefoneze la numărul 078781000 sau să scrie pe adresa:echipa@ppe.md

Iurie Leancă a precizat că finanţarea campaniei electorale va fi asigurată în modul cel mai transparent şi legal, iar cursa pentru alegeri va fi una foarte simplă şi consistentă la nivelul mesajelor şi al comunicării cu oamenii. “În paralel, vom continua demersurile pentru înregistrarea Partidului Popular European din Moldova. Imediat ce acesta va fi înregistrat, partidele actualului bloc vor adera la noul partid astfel constituind cea mai consistentă şi puternică formaţiune politică de dreapta, una orientată spre modernizarea şi europenizarea Moldovei”, a mai spus liderul noului bloc electoral.

Denumirea prescurtată a blocului este “PPEM-IURIE LEANCĂ”, iar simbolul — inscripţia “IURIE LEANCĂ” încadrată în centrul unui cerc format din 12 stele de culoare galbenă. Blocul electoral îşi va delega un reprezentant la Comisia Electorală Centrală — pe Iulian Groza, care va avea drept de vot consultativ. Potrivit Acordului de constituire, uniunea dintre cele trei partide îşi va înceta activitatea odată cu publicarea de către CEC a rezultatelor finale ale alegerilor locale generale din iunie.

Discursul lui Iurie Leancă la conferinţa de presă, în cadrul căreia a fost anunţată constituirea Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”

Bună ziua,

Vă mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră de a participa la această conferinţă de presă.

Aşa cum ştiţi, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit că alegerile locale vor avea loc la 14 iunie, ceea ce ne determină să adaptăm proiectul nostru politic la noile condiţii. Nu voi intra în multe detalii legate de modul în care unii s-au grăbit să pună alegerile cât mai repede, astfel încât Partidul Popular European din Moldova să nu apuce să fie înregistrat, asta după ce cu puţin timp în urmă erau gata să încalce legea pentru a pune alegerile locale la anul. Chiar şi dacă alegerile ar fi fost puse cu o lună mai târziu, era evident că s-ar fi făcut tot posibilul ca partidul nostru să nu fie înregistrat la timp, am avut deja dovezi clare privind atitudinea abuzivă a Ministerului Justiţiei. Această bâlbâială legată de data alegerilor locale arată ce atmosferă confuză există în actuala coaliţie de guvernare minoritaro-comunistă. Iniţial, după cum cunoaşteţi, PLDM a anunţat că va propune amânarea alegerilor locale pentru anul următor, sub pretextul că i-a apucat brusc dorinţa de a face reforma administrativ-teritorială. La doar o lună însă, dorinţa de a face reforme s-a risipit, probabil după ce au văzut sondajele de opinie şi au înţeles că dacă amână alegerile locale şi mai mult, nu ar face decât să amplifice problemele mari în care se află. Bineînţeles, că aceasta arată şi lipsa totală de înţelegere clară a perspectivelor şi obiectivelor Republicii Moldova, lipsa totală de coeziune şi de înţelegere în cadrul coaliţiei minoritaro-comunistă, fie că e vorba despre reforma administrativ-teritorială, fie reforma în sectorul bancar, fie alte reforme necesare.

Am dorit să remarc de la început contextul în care a fost fixată data scrutinului, pentru a scoate în evidenţă atmosfera în care aceste alegeri locale se vor desfăşura, un fel de luptă a unora pentru supravieţuire, care nu e exclus să atragă şi metode murdare de a face campanie electorală.

Noi am mers la oameni în localităţi, am vorbit cu ei, i-am auzit spunându-ne că-şi doresc schimbări acum, neîntârziat, şi anume asta ne-a determinat să anunţăm susţinătorii noştri că vom participa în alegeri indiferent de piedicile care ni se vor pune sau de situaţia în care ne vom afla. Numărul mare de susţinători care deja ni s-au alăturat ne obligă să găsim cele mai bune soluţii, astfel încât să le oferim posibilitatea să voteze o nouă forţă politică, să readucă echilibrul pe scena politică, iar partidele care au trădat votul din 30 noiembrie să fie în situaţia de a răspunde pentru gestul lor cinic.

Ca urmare, pentru a elimina orice riscuri privind piedicile pe care Ministerul Justiţiei ni le poate pune, vom evita să ne lăsăm pe mâna acestei instituţii şi vom merge în alegerile locale sub forma unui bloc electoral cu denumirea “Platforma Populară Europeană din Moldova”, adică PPEM, aşa cum deja ne cunosc o bună parte dintre sustinătorii noştri. Pentru crearea blocului am avut discuţii cu mai multe partide neparlamentare, care împărtăşesc obiectivele politice propuse de noi, iar cu o parte dintre ele am şi semnat astăzi documentul de constituire a blocului politic PPEM. Este vorba de Partidul Acţiunea Democratică, Partidul Liberal Reformator şi Partidul Democraţia Acasă. Vreau să-mi exprim gratitudinea colegilor care stau aici lângă mine pentru faptul că au pornit în primul rând de la înţelegerea foarte clară a interesului naţional al Republicii Moldova.

Totodată aş vrea să menţionez aici şi srijinul din partea Partidului Forţa Poporului, care însă, din motivul unor impedimente juridice, nu reuşeşte să fie parte din bloc.

În paralel, vom continua demersurile pentru constituirea şi înregistrarea Partidului Popular European din Moldova. Imediat cum vom fi înregistraţi, vom fi deschişi pentru aderarea altor partide proeuropene astfel constituind cea mai consistentă şi puternică formaţiune politică de dreapta, una orientată spre modernizarea şi europenizarea Moldovei.

Aş mai vrea să precizez că, la sugestia colegilor mei, s-a decis ca alături de numele blocului Platforma Populară Europeană din Moldova, să fie trecut şi numele subsemnatului, Iurie Leancă, pentru ca identificarea cu noul proiect să fie mai uşoară şi rapidă pentru electoratul nostru. Iniţial nu am agreat această idee, însă timpul scurt care ne-a rămas pentru promovarea numelui proiectului nostru politic ne obligă să găsim cele mai eficiente soluţii, astfel încât cetăţenii să ne poată identifica uşor pe buletinele de vot.

În perioada imediat următoare vom forma listele electorale şi ne vom înscrie candidaţii în cursă. Vom fi prezenţi în toată ţara, atât cu candidaţi noi, persoane care nu au mai ocupat funcţii, cât şi cu candidaţi care s-au aflat pe listele altor partide, inclusiv foşti colegi care au rămas devotaţi valorilor europene şi îşi doresc să continuăm ceea ce am început împreună. În spiritul unei adevărate formaţiuni politice populare şi europene invit toţi cetăţenii Republicii Moldova, fie că sunt sau nu susţinătorii noştri, să-şi desemneze propriii candidaţi pentru funcţia de primar. Îndemn absolut pe toţi: fie că trăiţi de o viaţă într-o localitate, fie că aţi fost nevoiţi să plecaţi din ea, fie că sunteţi în ţară, sau deja locuiţi peste hotare — să vă implicaţi în soarta ţării de partea blocului “Platforma Populară Europeană din Moldova” şi să ne spuneţi cine credeţi că ar fi cel mai bun primar pentru localitarea Dvs de baştină. Vă rog să ne telefonaţi, să ne scrieţi mesaje, sau, cel mai bine, să nominalizaţi direct pe pagina noastră web cel mai bun candidat.

În ceea ce priveşte Primăria Chişinău, au existat multe speculaţii în presă legate de candidatul PPEM, deşi noi încă nu am luat vreo decizie legată de numele candidatului nostru. Ceea ce vă pot spune categoric acum este că vom avea candidat, în momentul acesta evaluăm mai multe posibilităţi, persoana atât din grupul nostru de iniţiativă, cât şi din afara lui. În cel mai scurt timp vom finaliza analiza şi vom anunţa public numele candidatului nostru.

Campania noastră electorală va fi una foarte simplă, fără artificii spectaculoase, însă va fi una foarte consistentă la nivelul mesajelor şi al comunicării noastre cu electoratul. Finanţarea va fi asigurată în modul cel mai transparent şi legal.

Candidaţii vor veni, în primul rând, din sugestiile oamenilor de rând. Însă principalul nostru atu nu vor fi banii, ci energia şi entuziasmul pe care le vom investi în această campanie. Şi vă asigur că milionarii politici din unele partide vor avea în noi un adversar redudabil şi ne dorim mult ca după acest scrutin, ei să înteleagă că alegerile se pot câştiga şi altfel decât cu milioane de euro cheltuite într-o perioadă în care ţara e în recesiune, iar viaţa oamenilor e din ce în ce mai grea. Suntem siguri că această campanie electorală, plină de bani şi aroganţă, va îndepărta electoratul de cei care îşi imaginează că cu bani pot să-i cumpere pe cetăţenii întregii ţări. În acest context, mă adresez cu fermitate instituţiilor statului să reziste presiunilor ilegale din afară şi să nu se lase atrase în jocuri murdare de sprijinire a anumitor partide. Conducătorii acestor instituţii ar fi bine să se gândească de două ori înainte de a se implica în asemnenea acţiuni. Cetăţenii ţării noastre s-au săturat de abuzuri şi trafic de influenţă, iar după alegeri, toţi funcţionarii care au acceptat să-şi folosească funcţia publică în interesul anumitor partide vor răspunde pentru acest lucru.

Majoritatea din noi, cetăţenii Republicii Moldova, au mers la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în speranţa că după ele va porni lupta reală cu corupţia, începând cu aducerea în ţară a unui Procuror General european, va începe modernizarea ţării prin implimentarea Acordului de Asociere cu UE, vor apărea locuri de muncă şi speranţa în viitorul acestei ţări, va înceta fuga celor tineri din ea. Fără combaterea corupţiei totul este o minciună — nu vom avea nici locuri de muncă, nici pensii, nici viitor pentru copiii care au mai rămas în Moldova. Numai prin crearea şi aducerea la guvernare, prin voinţa poporului, a unei echipe de oameni oneşti şi competenţi putem să întoarcem statul poporului, să impunem dictatura legii şi să-i vedem pe cei corupţi ajunşi la puşcărie.

În perioada următoare, eu şi colegii mei din PPEM vom fi prezenţi peste tot, vom cutreiera sat cu sat, pentru a întâlni cât mai mulţi oameni, pentru a discuta cu ei şi pentru a-i asculta. Ne bazăm pe voturile tuturor celor care mai cred în viitorul Moldovei, viitorul European al Moldovei, pe voturile celor care nu vor să mai rişte ca votul lor să fie furat şi folosit în scopuri meschine, aşa cum s-a întâmplat în 30 noiembrie. Alianţa celor două partide cu PCRM este antinaţională. Această coaliţie a ridicat sub semnul întrebării punerea în aplicare a Acordului de Asociere şi perspectiva europeană a Republicii Moldova, a desfiinţat ideea invitării misiunii EUJUST, a unei misiuni de asistenţă reală în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, încercat sa închidă gura presei, a adoptat pe ascuns bugetul de stat şi politica bugetar-fiscală, fără niciun fel de consultări, inclusiv cu Parlamentul, sfidând orice principiu democratic. Concluzia este doar una — coaliţia actuală s-a născut din dorinţa de a îmbogăţi clanurile politico-oligarhice şi nu are nimic comun cu interesele oamenilor. Încrederea într-o astfel de coaliţie este subminată şi nu are nicio şansă să dureze.

PPEM îşi propune să câştige alegerile locale, iar impreună cu primarii şi consilierii noştri vom merge braţ la braţ spre Uniunea Europeană.

Iar după alegerile locale, prioritatea noastră va fi să oprim debandada din actuala guvernare şi să readucem forţele cu adevărat pro-europene la guvernare. Iar acest lucru îl vom face împreună cu voi, cetatenii Republicii Moldova, cu cei care îşi doresc ca în această ţară să domnească legea, ca Moldova să nu se întoarcă în trecut.

În final, aş vrea să revin la apelul meu către toţi cetăţenii din Republica Moldova, cei din ţară şi de peste hotare, să se implice efectiv în schimbarea lucrurilor din ţară, să ne spună cine vor fi cei mai buni primari în localităţile lor de reşedinţă pentru ca toţi împreună, prin eforturi comune, să aducem Europa la noi acasă.

ppe.md