Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPPEM

Mesajul lui Iurie Leancă, lider al Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova”, adresat cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

|versiune pentru tipar| PPEM, 3 mai 2015

Astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, îi voi felicita, înainte de toate, pe toţi jurnaliştii care îşi fac meseria cu profesionalism, pasiune şi multă dedicaţie, şi care au ştiut să rămână liberi indiferent de contextul în care au activat sau activează. Pentru că frumuseţea acestei profesii este dată tocmai de gradul mare de libertate pe care un jurnalist îl are în munca sa de zi cu zi.

Constat cu regret că a fi jurnalist liber în Republica Moldova devine o provocare. Ceea ce s-a întâmplat recent, când câteva instituţii media — unele dintre ele chiar simbolice pentru modul în care au luptat pentru libertatea de exprimare în trecut — au căzut în mana unor politicieni care se pretind şi pro-europeni, este regretabil. Aceste derapaje se reflectă deja şi în rapoartele internaţionale privind libertatea presei în Moldova, ţara noastră înregistrând regrese. Ca politician atât eu, cât si colegii mei din PPEM am simţit ce înseamnă presă de partid, ce înseamnă campanii murdare de presă, dar pentru noi a fost mai important altceva — am simţit în aceste luni că în Moldova presa liberă a rezistat şi este mult mai puternică decât cea de partid.

Ne-am convins că instituţii media cu bugete extrem de mici reuşesc să neutralizeze, prin profesionalismul lor, instrumente de propagandă cu bugete de milioane de euro pe an, menite să fie utilizate pe post de mecanisme de şantaj şi denigrare. Acest lucru demonstrează că în Republica Moldova avem jurnalişti profesionişti şi puternici, care îşi exercită meseria cu multă pasiune şi multă verticalitate, iar acest lucru mă face să fiu optimist în legătură cu viitorul presei din ţara noastră şi cu viitorul libertăţii de exprimare.

Dragi jurnalişti, vă doresc să rămâneţi curajoşi, să preţuiţi şi să cultivaţi libertatea cuvântului ca pe o valoarea supremă şi să nu permiteţi nimănui să vă fure acest drept. Să-i demascaţi public pe cei care nu vă lasă să vă faceţi liber meseria şi să luptaţi pentru a construi în Republica Moldova un spaţiu mediatic curat, din care cetăţenii să se poată informa cât mai corect.

Vă mulţumesc pentru colaborarea pe care am avut-o până acum şi sper ca împreună să construim o Moldovă cu adevărat europeană şi liberă!

ppe.md