Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPPEM

Iurie Leancă a răspuns la întrebările tinerilor jurnalişti din Moldova

|versiune pentru tipar| PPEM, 5 mai 2015

Situaţia din sectorul bancar, protestul de duminică din centrul capitalei, proiectul PPEM, alegerile locale din iunie şi realizările ţării noastre în relaţiile cu UE au fost subiectele discutate aseară la Arena Tinerilor Jurnalişti din Moldova, care l-a avut ca invitat special pe Iurie Leancă.

Referindu-se la problema celor trei bănci de la care s-au delapidat fonduri, liderul Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” a spus că este nevoie de un plan concret pentru remedierea situaţiei, să se afle cine a fraudat sistemul bancar şi cum poate fi recuperat furtul. El a precizat că delapidările au început în anii 2005–2007 prin oferirea de credite preferenţiale. “Până în anul 2013 s-au dat multe credite fără niciun gaj. Fiecare zi de inacţiune din partea autorităţilor fac ca pierderile să crească”, a subliniat Iurie Leancă.

Liderul PPEM a vorbit şi despre importanţa reformelor în justiţie şi demersurile pe care le-a făcut pe durata mandatului său de Prim-ministru. În acest sens a fost menţionată iniţiativa de a aduce în ţară o Misiune a Uniunii Europene în domeniul justiţiei şi anticorupţiei EUJUST. “Singura soluţie de a deveni un stat funcţional este să mergem spre UE, care să vină cu expertiză, asistenţă şi presiune pozitivă”, a declarat Iurie Leancă.

El a vorbit şi despre realizările ţării noastre în perioada când era Premier. Potrivit lui, cele mai mari reuşite au fost scoaterea vizelor europene pentru moldoveni, semnarea Acordului de Asociere, continuarea reformelor şi modernizarea infrastructurii, dar şi încercarea de a eradica sărăcia.

Cât despre proiectul politic PPEM, Iurie Leancă a declarat că acesta a fost lansat pentru a dezvolta ţara. “Vreau să ducem până la capăt proiectul de europenizare, pentru că nimeni nu o să vină să facă ceva în locul nostru”, a menţionat liderul PPEM. Întrebat de tinerii jurnalişti dacă proiectul ar fi un satelit al lui Vlad Plahotniuc, el a spus: “Nu am plecat de la Vlad Filat ca să merg la Plahotniuc. Am plecat deoarece PLDM nu putea fi reformat din interior. Dacă aş fi vrut să plec pentru bani, mergeam în afara ţării. Eu îmi doresc schimbarea Moldovei, ca PPEM să fie proiectul unei noi generaţii, care să ne modernizeze ţara”.

Arena Tinerilor Jurnalişti din Moldova este o platformă ce pregăteşte şi promovează tinerii care vor să se afirme în domeniul mass-media. Clubul “Arena Tinerilor Jurnalişti” a fost lansat în septembrie 2012.

ppe.md