Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPPEM

Iurie Leancă: Situaţia social-politică din ţară se înrăutăţeşte, economia a intrat în declin, iar parcursul european este în primejdie

|versiune pentru tipar| PPEM, 5 iunie 2015 | 

Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, preşedinte al Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” a făcut analiza situaţiei social-politice din ţară în contextul raportului de activitate a Guvernului pentru 100 de zile.

“A fost un raport lipsit de consens, şi nu e vina premierului, ci e responsabilitatea celor două partide care au creat o guvernare minoritară şi care şi-au asumat responsabilitatea. Raportul reflectă o situaţie dramatică în ţară, o lipsă totală de reforme şi acţiuni, economia a intrat în declin, iar parcursul european al ţării este în primejdie. La braţ cu Voronin sub nicio formă nu vom ajunge în UE”, a subliniat Iurie Leancă. El a precizat că în această perioadă nu a fost făcută nicio reformă asteptată de cetăţeni, dar şi de partenerii Republicii Moldova.

Iurie Leancă s-a referit pe rând la cele trei obiective vizate în raportul Executivului. “Niciodată în R.Moldova nu a existat o situaţie atât de tensionată în societate, nemulţumirea a atins o cotă critică. Lumea protestează faţă de faptul că parcursul european a fost suspendat, că votul proeuropean a fost furat, că nu există o investigaţie foarte serioasă şi eficientă pe tot ce înseamnă furtul din sistemul bancar. În loc să creăm o unitate naţionala în ţară, în loc să creăm acest obeictiv de integrare europeană, care sa ne unească pe toţi, situaţia a devenit mai tensionată ca niciodată”, a spus liderul PPEM. Drept urmare, apare şi nemulţumirea cetăţenilor. “Lumea are tot dreptul să protesteze, protestele lor sunt justificate şi nu ar trebui sub nicio formă să fie politizate, fiindcă este marea nemulţumire a cetăţenilor după ce parcursul european a fost sistat”, afirmă deputatul neafiliat.

El s-a referit şi la ancheta BEM, care, la fel, a fost oprită. Potrivit lui, deşi raportul Kroll a fost prezentat autorităţilor cu două luni în urmă, între timp nu a fost pornită etapa a doua, care este cea mai importantă pentru a-i identifica pe autorii schemelor şi care să ajute la returnarea sumelor furate.

În concluzie, Iurie Leancă a cerut ca investigaţia pe faza a doua la BEM, dar şi pe întreg sistemul bancar să fie reluată imediat. “Ştiu că dacă e voinţă politică, acest lucru se poate face de urgenţă”, a subliniat liderul PPEM. În plus, a spus Iurie Leancă, este nevoie urgent de un Plan de acţiuni pentru redresarea sistemului bancar. “ Fiecare zi ne costă, îl costă pe fiecare cetăţean. Nu ne vom mira daca ar veni şi a treia garanţie pentru a menţine sistemul bancar pe linia de plutire”, a spus deputatul.

Totodată, Iurie Leancă a cerut să fie refăcută de urgenţă alianţa proeuropeană, în baza votului primit pe 30 noiembrie, axată pe refome concrete, cu un Plan de acţiuni pe diverse domenii. “Doar printr-o refacere a coaliţiei, Republica Moldova poate ieşi din această stagnare, poate reveni pe faza de dezvoltare normală şi poate să reobţină încrederea cetăţenilor”, a conchis deputatul Iurie Leancă.

ppe.md