Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPPEM

Iurie Leancă: Propunerea alianţei minoritare de a naţionaliza Banca de Economii este o manipulare în preajma alegerilor

|versiune pentru tipar| PPEM, 11 iunie 2015

Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, lider al Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova” cere Guvernului să facă abstracţie de poziţia politicenilor privind naţionalizarea BEM. “Liderii alianţei minoritare, după cinci luni de analiză profundă a situaţiei din sectorul bancar, bănuiesc după discuţii cu experţii din ţară, cu partenerii noştri externi, au ajuns la o concluzie fanstastică — unica soluţie este să naţionalizăm BEM. Aceste sugestii «prieteneşti» nu au nimic comun cu interesul societăţii”, a declarat Iurie Leancă.

El a subliniat că este necesară o analiză riguroasă a situaţiei de la cele trei bănci, în mod special la Banca de Economii. Totodată, deputatul neafiliat propune să fie invitat cât mai curând FMI pentru o discuţie profesionistă şi cât mai repede să fie lansată cea de-a doua fază de investigare la BEM pentru a se afla adevărul — a şti exact cine a furat banii şi cum aceştia să fie recuperaţi în ţară.

Parlamentarul a mai adăugat că urgent este nevoie de un Plan de acţiuni de asanare a situaţiei din sectorul bancar, iar BNM să nu se lase influenţată de deciziile polticienilor. “BNM trebuie să fie o instituţie independentă, nu au ce ieşi liderii politici şi să decidă în locul acestor instituţii independente. Aceste tertipuri au mers ani la rând şi iată unde suntem noi astăzi. Unul dintre lideri a zis să-i punem la închisoare pe cei care au furat, banii să-i recuperăm, dar cum recuperăm noi banii, cum facem investigaţia? Este important să se facă investigaţia internaţională, fie că e Kroll, şi speram foarte mult să fie aşa, fie că e altă companie”, a punctat Iurie Leancă.

Liderul PPEM a mai afirmat că naţionalizarea BEM nu poate avea loc în lipsa unor fonduri şi că, de fapt, propunerea liderilor alianţei minoritare nu este decât o manipulare înaintea alegerilor de duminică.

“Cine îşi permite luxul pe o problemă care macină toată societatea să vină cu astfel de manipulări în preajma alegerilor şi să zică: «Gata, am găsit o soluţie magică, liniştiţi-vă oameni buni, totul va fi bine» şi după asta iarăşi vom mai trăda votul cetăţenilor. Deci, este o chestie absolut iresponsabilă, populistă şi nu are nimic comun cu interesul acestei societăţi”, a spus în concluzie Iurie Leancă.

ppe.md