Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPPEM

Declaraţiile lui Iurie Leancă, preşedinte al Blocului Electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova”, despre desfăşurarea alegerilor locale, 14 iunie 2015

|versiune pentru tipar| PPEM, 14 iunie 2015 | 

Sigur că este mult prea devreme să tragem anumite concluzii, să analizăm rezultatele, pot doar constata câteva tendinţe: în primul rând, vreau să-mi exprim mulţumirea pentru faptul că deşi a fost un test foarte complicat şi timp restrâns, şi presiuni, abuzuri despre care am vorbit, totuşi noi am trecut acest test cu succes, din punctul meu de vedere. Şi blocul a demonstrat că poate funcţiona în pofida unor tentative de a-l dezmembra, am demonstrat că putem să ne axăm pe problemele şi aspiraţiile oamenilor, pe necesităţi, pe obiective concrete. Al doilea lucru pe care aş vrea să îl remarc este faptul că în campanie am fost, după cum spuneam, îngrijoraţi de multiplele semnale şi evenimente care nu au nimic comun cu standardele democratice ale unei societăţi cât de cât civilizate cu aspiraţie europeană. Din păcate, şi astăzi am primit mai multe semnale la fel de îngrijorătoare pe diverse tentative de a denatura rezultatele scrutinului şi semnale despre un şir de abuzuri în diferite localităţi. Vom aştepta, bineînţeles, şi analiza observatorilor blocului, a observatorilor independenţi, dar vom insista foarte mult ca aceste semnale pe care le-am primit şi care ne îngrijorează foarte mult să fie analizate. Şi sperăm foarte mult să nu influenţeze rezultatul votului.

Am mai semnalat o tendinţă îngrijorătoare — dacă analizăm primele cifre care au fost sonorizate în această seară despre participarea cetăţenilor din R.Moldova la acest scrutin, în comparaţie cu 2011, constatăm o reducere destul de semnificativă a numărului participanţilor, cel puţin şase-şapte la sută. Şi mă tem că explicaţia este unica — ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, această trădare pe care au avut-o cele două partide aşa-zise proeuropene, au trimis un semnal nu doar de nemulţumire, dar şi de indiferenţă din partea cetăţenilor din R.Moldova şi asta este un lucru foarte şi foarte îngrijorător. Şi mă tem că au dat şi un semnal foarte puternic pentru partidele revanşate, pentru cele care ne cheamă în trecut şi nu spre viitor, să aibă mai multe argumente în susţinerea candidaţilor săi. Să aşteptăm rezultatele, sper că după aceasta să avem şi o analiză riguroasă şi nu doar noi, aici la bloc. Sper să aibă această analiză riguroasă şi celelalte partide, cel puţin acelea care se declară în favoarea integrării europene a Republicii Moldova. Sper că de data aceasta, cel puţin spre deosebire de 30 noiembrie, să vedem o analiză riguroasă, cu anumite concluzii care să ne scoată din criza actuală şi să ne permită să ne axăm şi pe plan naţional şi la nivel de localităţi cu o nouă suflare şi pornire.

În încheiere, vreau să mulţumesc tuturor cetăţenilor R.Moldova care au ieşit la vot şi au demonstrat că înţeleg că de ei depinde foarte mult, nu doar viitorul localităţii, fie la nivel de Primărie a unui sat sau a unui oraş, sau a capitalei. Au înţeles că prin acest vot pot influenţa mersul lucrurilor din Republica Moldova, bineînţeles că vreau să mulţumesc, în mod special, celor care au susţinut reprezentanţii blocului fie că e vorba de primari sau consilieri locali, sau municipali. Bineînţeles că vreau să mulţumesc colegilor din bloc, care au rezistat presiunilor enorme din afară şi totodată faptului că s-au implicat, vreau să mulţumesc echipei, echipei din viitorul Partid Popular European din Moldova, pe care urmează să-l construim în perioada imediat următoare, după scrutinul de astăzi.

Vreau să mulţumesc tuturor candidaţilor pentru primari, în mod special dlui Oazu Nantoi şi echipei pentru CMC, candidaţilor pentru Primăriile din toată ţara.

Au demonstrat că şi în condiţii deloc simple, în condiţii de presiune, când s-a făcut abuz masiv de resurse administrative, resurse financiare enorme în raportul cu resursele modeste pe care le-am avut la dispoziţie au demonstrat că prin implicare, entuziasm, motivaţie, prin echipe de voluntari nu poţi doar menţine, dar poţi avea şi un rezultat bun.

ppe.md