Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015DeclaraţiiPSRM

Dodon: Alegerile locale au demonstrat că Partidul Socialiştilor rămîne a fi principala forţă de opoziţie din Moldova

|versiune pentru tipar| PSRM, 30 iunie 2015 | 

Preşedintele Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a făcut bilanţul alegerilor locale în cadrul unei conferinţe de presă. Dodon a menţionat că, în ciuda presiunii fără precedent din partea autorităţilor şi lipsa totală de resurse administrative şi mediatice, Partidul Socialiştilor a reuşit să obţină cea mai impunătoare performanţă la alegerile locale din toată perioada de existenţă a formaţiunii. PSRM a ocupat locul 3 pe ţară după numărul de consilieri raionali — socialiştii fiind reprezentaţi de 160 de consilieri, precum şi locul 1 după numărul de consilieri orăşeneşti (140 de persoane). Totodată, PSRM are aproximativ 1000 de consilieri săteşti. Candidaţii PSRM au devenit primari în 52 de localităţi ale ţării, inclusiv 2 centre raionale. “Acest lucru este o dovadă a faptului că Partidul Socialiştilor rămîne a fi principala forţă de opoziţie din Republica Moldova”, a specificat Dodon.

Preşedintele PSRM a indicat că reprezentanţii formaţiunii deja au început negocierile priviтв crearea coaliţiilor la nivel local. Deja a fost încheiată o înţelegere prealabilă referitor la crearea unor majorităţi cu participarea reprezentanţilor “Partidului Nostru” în 7 raioane ale ţării şi în circa 14–18 oraşe şi centre raionale. În acelaşi timp, politicianul a subliniat că PSRM nu va negocia crearea coaliţiilor cu partidele oligarhilor (PLDM, PDM, PL şi Blocul lui Iurie Leancă).

Igor Dodon a comentat în mod aparte rezultatele alegerilor care au avut loc în Chişinău. În acest context el a menţionat că PSRM a ocupat locul întîi în alegerile pentru Consiliul Municipal Chişinău şi va fi reprezentată în acest organ prin cea mai numeroasă fracţiune (19 consilieri). Dodon este convins că, în cazul numărării repetate a voturilor, despre care a anunţat ieri Judecătoria sectorului Centru, numărul consilierilor municipali din partea Partidului Socialiştilor va creşte.

Totodată, Partidul Socialiştilor va cere anularea rezultatelor scrutinului pentru postul de primar general de Chişinău şi organizarea de alegeri repetate. În acest scop, mîine, pînă la sfîrşitul zilei, socialiştii vor prezenta în instanţele de judecată toate sesizările şi actele necesare, precum şi probele privind încălcările comise în cadrul procedurii de votare, care, în opinia PSRM, au condus la falsificarea rezultatelor votării.

Potrivit lui Dodon, indiferent de rezultatele renumărării voturilor şi decizia, care va fi luată de judecată vizavi de cererea de anulare a rezultatelor alegerilor, socialiştii vor continua să apere interesele fiecărui locuitor al municipiului. “Fracţiunea noastră în CMC va fi foarte activă. Noi îl delegăm în Consiliul Municipal Chişinău pe Ion Ceban, care a decis să renunţe la mandatul de deputat în favoarea mandatului de consilier municipal. Cel mai probabil, el va deveni preşedintele fracţiunii noastre în Consiliul Municipal”, a spus preşedintele Partidului Socialiştilor.

La nivel naţional, Partidul Socialiştilor nu intenţionează să intre în coaliţii cu “hoţii, bandiţii, oligarhii şi unioniştii”. “Noi nu vom face coaliţii cu Voronin, Plahotniuc, Filat şi Ghimpu. Este decizia noastră categorică. Nu avem subiecte de discuţie cu persoane, care au furat miliarde. Întoarceţi miliardele, daţi-vă demisia, plecaţi din politică şi atunci, probabil, veţi avea de stat mai puţin la închisoare”, a declarat preşedintele PSRM.

Potrivit lui, situaţia în ţară, în perspectivă, doar se va agrava. Vor creşte tarifele pentru electricitate şi gaze, se vor scumpi produsele alimentare. Totodată, liderul PSRM prognozează o “explozie” în sfera bancară şi o situaţie dificilă pe piaţa valutară.

Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că guvernarea este incapabilă să facă faţă acestor probleme. De aceea, socialiştii cred că unica soluţie în situaţia creată o constituie alegerile parlamentare anticipate. “Cu cît mai devreme acestea vor fi organizate, cu atît mai devreme vom obţine şansa de a instaura în ţară o guvernare social-orientată şi profesionistă”, a spus în final preşedintele Partidului Socialiştilor.

socialistii.md