Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare1998DeclaraţiiBeCDM

Apel al Convenţiei Democrate din Moldova către toate formaţiunile politice angajate în campania electorală

|versiune pentru tipar| BeCDM, 9 februarie 1998

În ajunul Anului Nou, majoritatea covîrşitoare a deputaţilor din Parlament şi-au făcut un cadou sub formă de primă în sumă totală de aproape un sfert de milion de lei. Aceşti bani, rupţi în mare taină de la bugetul statului, au ajuns în buzunarele legislatorilor, inclusiv în buzunarele celor care sînt astăzi capi de liste electorale, cum ar fi: agrarianul Dumitru Moţpan, “centriştii” Dumitru Diacov şi Maricica Liviţchi, comunistul Victor Cecan, socialistul Piotr Şornikov şi pefedistul Valeriu Matei. Lipsa totală de transparenţă a permis ca aceşti deputaţi să-şi ridice, fără nici un drept, prime între 2000 şi 3880 de lei, în vreme ce ei cunoşteau prea bine că datoriile statului faţă de salariaţi şi pensionari depăşesc 500 milioane lei. Singurii care au protestat împotriva risipei de bani publici şi s-au solidarizat cu milioanele de săraci din republică au fost deputaţii Convenţiei Democrate. E au refuzat categoric să ridice aceste prime. Convenţia Democrată consideră că este imoral ca cei care fac legile să se dedea la acte ce compromit instituţia supremă în stat — Parlamentul.

Convenţia Democrată, dorind instaurarea Dreptăţii pentru toţi cetăţenii statului, înţelege că această dreptate să aibă ca izvor şi sursă primară nu Preşedinţia şi nu Guvernul, ci legea cea dreaptă − principiu şi criteriu fundamental, ce reglementează exerciţiul echităţii în stat şi pune stavilă abuzurilor celor care au pîinea şi cuţitul în mînă. În clipa în care aceste legi sînt emise în interesul unei pături subţiri de aleşi, în dispreţ faţă de sărăcia milioanelor de alegători şi faţă de mizeria materială a majorităţii instituţiilor publicef se poate afirma că forul legislativ suprem se află într-un stadiu avansat de descompunere morală şi el trebuie înlocuit cu un corp legiuitori care răspund celor mai înalte exigenţe morale şi profesionale.

Convenţia Democrată consideră că acei deputaţi care au pus interesul propriei lor bunăstări mai presus de interesul alegătorilor care i-au delegat în Parlament la alegerile din 1994 nu mai au dreptul să candideze pentru alegerile de la 22 martie lege, ce va fi propusă viitorului legislativ spre aprobare în mod prioritar, care va asigura transparenţa utilizării banilor publici. Totodată, legea nu va permite preşedintelui republicii, deputaţilor, miniştrilor, membrilor Guvernului să-şi ridice salariile atîta timp cît statul nu-şi va achita datoriile faţă de toţi salariaţii şi pensionarii.

Avînd în vedere faptul că subiectul abordat vizează interesele tuturor cetăţenilor, Convenţia Democrată din Moldova invită toate formaţiunile politice angajate în campania electorală să participe la o dezbatere televizată în direct pe marginea acestei probleme de interes naţional — modul în care sînt cheltuiţi banii publici.

/Ţara, nr.10, 10 februarie 1998/