Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiAMN

Alocuţiunea preşedintelui Alianţei “Moldova Noastră” Serafim Urechean, la întrunirea cu aleşii locali ai AMN

|versiune pentru tipar| AMN, 27 iunie 2009

Dragi colegi de partid!

Doamenelor si domnilor primari, consilieri, conducatori de raioane si municipii! Dati-mi voie sa salut pe cei mai apropiati reprezentanti ai poporului!

Uneori situatiile proaste ne impun sa facem lucruri bune… De mult se cerea o asemenea intalnire: a conducerii partidului cu deputatii si candidatii in Parlament si cu alesii nostri locali, din sate, comune, orase, raioane, municipii. Dar iata ca aceasta convocare este practic impusa de situatia catastrofala in care a fost adusa republica noastra de clanul aflat la guvernare.

Alegeile anticipate sunt inca o sansa pentru noi toti, dar si o mare incercare! Cateva lucruri asi vrea sa le retineti din start si sa le transmiteti oamenilor din toate localitatile republicii.

Alianta Moldova Noastra accepta provocrea la o CONFRUNTARE DURA, dar o sa fim supeiori fata de maniera murdara in care a lansat-o Voronin si clanul lui, si:

In primul rand — AMN vede scopul acestei lupte in inlaturarea de la Puterea a celor care seamana varajba si ura in societate, iar rezultatul ei final in Pacea civica si Bunastarea oamenilor!

In randul al doilea — AMN isi asuma ca un obiectiv de baza reformarea conceptuala a administrarii statului si va pune Puterea Centrala in slujba Comunitatilor Locale!

Iata contextul intalnirii noastre — iata de ce suntem azi impreuna cei care reprezinta implicarea Aliantei Moldova Noastra in politica centrala si reprezentantii AMN, care conduc comunitatile locale si stiu ca la talpa tarii lumea este foarte ingrijorata…

Tot mai frecvent se constata că niciodată societatea noastră nu a fost atît de dezbinată si de speriata. Este rodul unei viziuni bolnave a actualei guvernări, care nu poate admite faptul, că cea mai mare parte a societăţii gîndeşte altfel decît Voronin, doreste sa fie libera, să-si poata dezvolta propriul business, să vorbească limba lui Eminescu şi Creangă, să-şi cunoască adevărata istorie, radacinile si sa-si construiasca viitorul. In Moldova lui Voronin cei care au asemenea aspiratii sunt dusmani, cei care gîndesc altfel decat le dicteaza comunistii — sînt antistatalişti… Si asemenea aberatii sunt puse in discutie in timp ce majoritatea populatiei are cu totul alte griji si porbleme, cele vitale, legate de asigurarea familiilor, sanatate, instruirea si perspectiva copiilor.

Este evident ca guvernantii substituie, inlocuiesc temele de discutie de la cele reale la unele false, dar intens promovate de dansii, petnru ca le lipsesc argumentele si explicatiile pentru viata grea a oamenilor dupa 8 ani de aflare la Putere. Explicatia e clara, dar ia-ar distruge politic — au lasat tara si populatia ei de izbeliste si s-au ocupat de propriile afaceri, adunand miliarde pe spatele omului simplu si al bugetului public.

Oponentii nostri s-au menţinut pana acum la putere doar sprijinindu-se pe crearea conflictelor dintre diferite grupuri sociale si actori politici. Ceea ce fac ei acum, prin batjocura la adresa Constitutiei si mesajul scarbos, jignitor si agresiv este repreyinta culmea acestei politici — Voronin santajeaza societatea cu un razboi civil, daca alegerea oamenilor va pune punct aflarii lui la Putere. Nu este o declaratie electorala din partea noastra. Spre regret, aceasta e concluzia expertilor, care au urmarit linia tuturor actiunilor si a comportamentului clanului mafiot de la guvernare din perioada precedentelor alegeri si pana in momentul de fata. In acest context, ca lider al unui partid responsabil, sunt dator sa va avertizez si sa va chem in acelasi timp — stabilitatea interna din Republica Moldova este in pericol si administratiile locale trebuie sa se pregateasca de asigurarea stabilitatii in cadrul comunitatilor, pe care le conduc. Este una dintre masurile de prevenire a confruntarilor civile, pe care sunt gata sa le provoace comunistii. Si cea mai buna solutie impotriva destabilizarii este participarea activa a electoratului democratic la vot — este singura solutie democratica, daca dorim sa evitam haosul, sa pastram Moldova.

A venit timpul sa intelegem, ca o ţară nu poate avea şanse de izbîndă dacă este condusă de cineva, care o urăşte, care nu-i respecta cultura, de cineva căruia îi plac doar banii acestei ţări. Iar actuala putere, am vazut cu totii, e una care acţionează banditeşte si hoteste. Dupa o campanie electorala in care au santajat, au presat, au cumparat si au spalat creerii populatiei prin televiziunile comuniste, la 5 aprilie au furat nu numai voturile celor vii, dar i-au pus si pe morti sa-i voteze! Depaseste orice imaginatie — sa furi cu mana celor decedati viitorul celor vii, al tinerilor, al copiilor nostri! Cred ca multi s-au intors in morminte din cauza acestei crime, care s-a facut cu numele lor, caci mortii nostri sunt si deportatii reveniti din Siberia, si invatatorii, care ne-au pastrat memoria neamului — ei nu accepta nici morti sa voteze comunistii.

Stimati prieteni! Pentru ca sunteti oameni cu autoritate in localitatile si in functiile pe care le reprezentati — va chem sa contrapuneti aceasta autoritate celei a brutelor comuniste si sa-i convingeti sa renunte la servirea regimului pe postasi, lucratorii sociali, padurari, ba chear si pe preotii, pe multi dintre care Voronin i-a tratat ca pe niste subalterni pe linie de partid. Sa nu mai lasam pe altii sa-si faca de cap cum vor in casa, in satul, in raionul, in orasul si in tara noastra!

Ce face dictatorul si provocatorii sai dupa ce falsifica alegerile am vazut în zilele de la 7 aprilie incoace — acest falnic general de militie, acest preşedinte pus pe glume, s-a temut să apară în faţa tinerilor din Piaţă şi să explice cum stau lucrurile, ce e cu ţara asta, ce e cu puterea si ce s-a întîmplat la alegeri. Ei au stat ascunşi pe după uşi blindate, au bagat capul in nisip, au aşteptat să se lase întunericul, sa-si faca lucrul mercenarii angajati pentru a vandaliza principalele cladiri ale statului şi au atacat ca sacalii, noaptea, cu salbaticie! Scopul nu mai era protejarea Parlamentului si Presedintiei, ci era sa bage frica in oameni, sa sperie toata populatia Moldovei! Acum miza lor este anume pe faptul a toata lumea e speriata si-i va vota de frica!

Iar miza Opozitiei este ca lumea va intelege de cine-a fost condusa si va refuza sa mai fie batjocorita si furata. Puterea este a poportului!

Victoria obţinută de forţele democrate, înainte de toate de Alianta Moldova Noastra, în alegerile locale din 2007 a demonstrat ca putem sa redevenim stăpîni la noi acasă. Vreau sa va spun ca acum si rezultatul, dar si sentimentul de biruitori, pe care dumneavoastra ni l-ati dat acum doi ani, ne alimenteaza increderea si speranta pentru ziua de 29 iulie 2009. Mai ales ca aceste alegei alegeri anticipate pentru Parlament reprezinta in acelasi timp “alegeri locale prealabile” — o ultima veificare a fortelor inainte de viitoarea competitie pentru puterea locala.

Daca il castigam — vom avea o Guvernare centrala pentru Comunitatea locala! Daca il pierdem clanul comunist, asa cum ne-a promis, va incerca sa ne distruga definitiv, si la nivel central, si la nivel local! Si va mai taia inca multe din radacinile infipte de stramosii nostri pe acest pamant, va confisca viitorul copiilor nostri! V-ati conins deja că puterea comunistă refuza orice dialog cu administraţia publică locală. Blocaje financiare, dosare penale croite în laboratoarele lui Voronin, ameninţări, etichetări gen “antistatalisti”, “uzurpatori”, “terorişti” si asa mai departe. Fără a elibera de acesti semanatori de rau puterea centrală, victoriile noastre în plan local sînt numai niste satisfactii morale de moment si dureri de cap si de suflet pe 4 ani. Ca să fim stăpîni în sat, trebuie să fim stăpîni în stat!

Este o sarcina foarte grea, dar singurii care-i pot face fata sunteti dumneavoastra, liderii comunitatilor locale, in care oamenii au dovedit ca au incredere — sarcina de a dezminti povestile cu care este adormita mintea si luciditatea cetatenilor. Comuniştii distrug chiar şi atunci cînd pun o cărămidă peste altă cărămidă, caci ei construiesc pe minciună. Au tot strigat spus că în Moldova nu poate fi criză — dar iata ca nu ajung bani în buget, se inchid intreprinderi, se reduc salariile si orele de munca, oamenii sunt concediati. Culmea fatarniciei lui Voronin este ca si el a concediat 9 persoane de la Preşedinţie. Iar culmea iresponsabilitatii este ca umblă cu mîna întinsă şi ia credite enorme si netransparente, punand gaj Republica Moldova si interesele ei strategice. Umflă sacul datoriilor pe care vor trebui să le întoarcă copiii copiilor noştri. Pe cand, din milioanele de dolari promise de la Moscova, peste 20 vor merge direct la firmele clientelei comuniste, care spala acum bani pe seama reconstructiei Parlamentului si Presedintiei. De altfel, numai havuzurile proiectate in fata Parlamentului costa de doua ori cat alegerile anticipate. Tot ce e zidit pe minciună se prăbuşeşte. Si de aceasta data este pericolul ca noi să ne prăbuşim ca ţară, daca acesti minciunosi mai raman la conducere, ceea nu trebuie să admitem. Ca să nu mai fie concediaţi sute şi mii de oameni, trebuiesc concediaţi doar cîţiva — clica din jurul dictatorului Voronin.

Oamenii ştiu bine că viaţa lor e cu totul alta decat cea, pe care o arată televiziunile subordonate Puterii. La televizor li se arată un tractor pe care Voronin îl poartă din sat în sat şi îl tot dăruieşte ţăranilor. În realitate, ţăranii noştri trag sapa din noapte pînă-n noapte pentru ca în toamnă să nu poată vinde un sac de porumb. Televiziunie lui Voronin arată tineri care prosperă în afaceri. În realitate tinerii pleacă peste hotare fără măcar să arunce o privire înapoi. Las’să meargă aceşti iscusiţi conducători de ţară într-o dimineaţă la aeroport, dar nu la sala VIP, ca să vadă cine sînt cei care urcă zi de zi la bordul avionului care pleacă spre America. Sute de tineri pleaca in fiecare dimineata, zi de zi. Şi aşa an după an. Multi refuza sa se mai intoarca… Televiziunile lui Voronin sunt televiziunile minciunii — iar noi, pentru a ne renaste satele si tara avem nevoie sa privim adevarul in fata!

Ne-am adunat ca sa vedem impreuna cum putem arunca de pe trupul Moldovei noastre caracatita, care o sugruma!

Trebuie sa facem posibilul si imposibilul, sa gasim metode noi, forte noi, rezervele noastre, argumentele, cu care sa convingem concetatenii ca pe 29 iulie sa devina stapani in propria casa, sa scape de dictatura trecutului. Sa ridice odata si odata capul, sa voteze pentru un viitor civilizat al propriilor copii, pe care dictatorul Voronin si brutele lui i-au atras in capcana si i-au torturat. A venit timpul sa pornim prin satele noastre cu lozinca de la inceputurile independentei Republicii Modlova — Unire moldoveni! — caci daca nu noi, atunci strainii vor decide in locul nostru!

Va multumesc pentru atentie!

Sursa: www.amn.md