Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Implicarea MAE în alegerile parlamentare din 29 iulie 2009

|versiune pentru tipar| MAE, 7 iulie 2009
Mişcarea Acţiunea Europeană s-a înscris luni, 6 iulie 2009, în competiţia electorală, depunând o listă proprie de candidaţi la Comisia Electorală Centrală.

Decizia de a participa cu o listă proprie la alegerile anticipate din 29 iulie curent vine după o amplă dezbatere în interiorul formaţiunii şi după zeci de discuţii avute cu lideri ai partidelor democratice din Republica Moldova. În final, Consiliul Naţional al MAE a decis depunerea unei liste proprii, pentru că doar în acest fel vocea MAE poate fi auzită în timpul campaniei electorale.

Intenţia noastră este de a da jos comunismul. Considerăm că participarea MAE la competiţia electorală va spori forţele democraţiei în lupta cu PCRM şi cu partidele acolite acestuia. Pentru că în campania murdară pe care o manevrează comuniştii, democraţia are nevoie de sprijin din toate părţile. Datoria MAE este să susţină prin eforturi proprii victoria democraţiei în Republica Moldova.

Participarea MAE la competiţia electorală se va desfăşura sub un set de principii democratice, după cum urmează:

MAE face apel la toate forţele anticomuniste implicate în campania electorală să îşi ghideze acţiunile electorale după aceste principii democratice, transmiţînd astfel un mesaj comun de luptă împotriva regimului dictatorial al clanului Voronin.

MAE menţionează că implicarea sa în competiţia electorală este justificată numai şi numai de dorinţa de a întări forţele democratice în lupta împotriva comunismului. De aceea, MAE îndeamnă oamenii de bună credinţă din Republica Moldova să voteze în numele şi în spiritul democraţiei. Considerăm că acesta este un exerciţiu de maturitate şi de responsabilitate pe care clasa politică din Republica Moldova este datoare să îl facă.

În acest context, Anatol Petrencu, preşedintele MAE a menţionat:

  1. MAE doreşte să se implice activ în opera de demolare a regimului sângeros al lui Voronin. Noi vrem să punem umărul la efortul comun al forţelor democratice în debarcarea comuniştilor. Nu dorim şomaj politic, ci participarea activă, cu toate forţele pe care le avem.
  2. Un alt factor determinant care ne-a impus să mergem cu o listă proprie în campania electorală a fost eşecul alcătuirii Listei Naţionale (Listei comune), pentru care a pledat mereu Mişcarea Acţiunea Europeană. Noi am considerat că cei 41 de deputaţi liberali aleşi, în Parlamentul trecut ar fi putut constitui pilonul Listei Naţionale. Pe această listă s-ar fi regăsit oameni politici şi din alte formaţiuni anticomuniste, personalităţi marcante din societatea civilă, ceea ce ar fi concentrat întregul electorat anticomunist. MAE nu a pretins anumite locuri pe Lista Naţională; nu a impus anumite persoane, membre ale MAE pe Lista Comună. Noi am oferit întregul nostru potenţial cauzei comune. Convingerea noastră este că Lista Comună ar fi întărit vectorul euroatlantic al Republicii Moldova.
  3. MAE nu împărtăşeşte ideea polarizării societăţii moldoveneşti în două: în comunişti şi anticomunişti. Factorul Marian Lupu, întărirea forţelor centriste, demonstrează că “teoria polarizării” este falsă. În astfel de condiţii, când numărul indecişilor a sporit, avem obligaţia morală să ne implicăm şi să atragem cît mai mulţi alegători de partea democraţiei.
  4. MAE împărtăşeşte opţiunea populară, tinde spre admiterea în PPE, iar partidele liberale nu ne reprezintă nici ideologic, nici programatic.

Sursa: www.ae.md