Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiMAE

Declaraţie a Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar| MAE, 13 iulie 2009

Pentru prima oară în istoria politică a Moldovei, un partid alege să se retragă încă de la începutul perioadei electorale, fără a renunţa însă la a face campanie electorală pentru o idee.

MAE anunţă astăzi public intenţia de a se retrage din cursă la sfîrşitul perioadei de campanie electorală pentru a susţine lupta împotriva celui mai mare duşman al democraţiei, comunismul.

Înscrierea MAE în competiţia electorală nu a vizat nicio clipă divizarea voturilor anticomuniste, ci dimpotrivă, susţinerea eforturilor politice pentru înlăturarea de la putere a PCRM, partidul care se face vinovat de ruinarea economică, socială şi morală a ţării.

MAE nu numai că va recomanda membrilor şi susţinătorilor săi să voteze partidele de dreapta puternic consolidate din viaţa politică a Moldovei, dar va face o campanie activă, puternică, de mobilizare la vot a electoratului de dreapta şi de condamnare a comunismului.

Nu dorim în schimb nimic. Nici locuri pe liste, nici alte avantaje politice. Bineînţeles că ne-am fi dorit să participăm în această campanie pe o listă comună a opoziţiei democrate, proeuropene şi real anticomuniste. MAE a fost primul partid care a făcut un apel către forţele politice de dreapta pentru a se prezenta în actuala campanie electorală împreună. Am continuat aceste demersuri până în ultima clipă, atât oficial, prin îndemnuri publice, cât şi neoficial, prin discuţii lungi. Din păcate, acest deziderat al societăţii noastre nu s-a concretizat.

Noi considerăm că prin unirea forţelor progresiste ale Moldovei, şansele de a trimite comunismul la groapa de gunoi a istoriei ar fi crescut considerabil. Avem speranţa că acest lucru este în continuare posibil şi necesar.

Moldova are nevoie de o conducere democrată care să înceapă urgent negocierile cu Uniunea Europeană, astfel încât toţi moldovenii să aibă acces cât mai repede la o viaţa mai bună, la libertate şi egalitate de şanse.

Această campanie presupune eforturi financiare şi umane deosebite şi după cum se ştie, MAE nu este un partid al oamenilor înstăriţi. Suntem oameni cinstiţi, de bună credinţă, iar drept dovadă, la ultimele alegeri am propus singura listă 100 la sută compusă din personalităţi neimplicate în niciun scandal de corupţie. Nu putem însă asista la dezastrul politic şi mai ales social care paşte Moldova. Nu putem să stăm deoparte chiar dacă nu avem absolut niciun interes electoral. Vrem să demonstrăm prin exemplul nostru că pentru o cauză nobilă şi în Moldova este posibil ca o formaţiune politică să renunţe la orgoliu, marele păcat al politicienilor de pe la noi.

Facem acest lucru gîndindu-ne şi la Valeriu Boboc, un tânăr, ca oricare altul din Moldova. Un tânăr care nu se mai află lângă soţia şi copilaşul său, pentru că a fost lovit, bătut şi, în cele din urmă, omorît.

Pentru el merită să mergem la vot şi să votăm partidele care în acest moment au forţa, resursele şi experienţa electorală de a lupta, cu rezultate, pentru victoria democraţiei. MAE este o formaţiune tînără. Timpul nostru va veni cu siguranţă, începînd cu alegerile locale din 2011, cînd ne propunem obţinerea unui scor de minim 8 la sută. Această performanţă politică va reprezenta piatra de temelie pentru accederea în Parlament, la alegerile viitoare, din 2013, cu cel puţin 10 la sută.

În final, permiteţi-mi să fac un apel către toţi oamenii care nu mai doresc să trăiască sub regimul nefericit al lui Vladimir Voronin.

Dragi concetăţeni,

Pe 7 aprilie, copiii noştri au fost bătuţi pentru curajul de a se exprima liber.
Pe 7 aprilie, viitorul ţării a fost încătuşat în beciurile comuniste.
Pe 7 aprilie, Moldova a simţit încă o dată bocancii comunişti, strivind speranţa libertăţii.
Pe 29 iulie, cu un vot, schimbăm tot.

MAE sprijină Opoziţia Parlamentară anticomunistă la alegerile din 29 iulie. Susţineţi lupta pentru demnitate, adevăr şi libertate. Mergeţi la vot!

Jos comunismul!