Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPCRM

Agitaţie electorală liberală — agresiune împotriva minorităţilor naţionale

|versiune pentru tipar| PCRM, 29 iunie 2009

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră că partidele liberale, după 5–7 aprilie, prin toate metodele lor propagandistice dezbină societatea moldovenească, inclusiv, pe principiul apartenenţei etnice. O declaraţie în acest sens a fost făcută de cadidaţii la funcţia de deputat din partea PCRM, Vadim Mişin şi Oleg Babenco, în cadrul unei cofnerinţe de presă care a avut loc luni cu tematica “Agitaţie electorală liberală — agresiune împotriva minorităţilor naţionale”.

Studiind atent listele partidelor liberale, noi nu am regăsit în ele niciun reprezentant al minorităţilor naţionale, — a menţionat în cadrul cofnerinţei de presă Vadim Mişin. Acest fapt vădeşte atitudinea reprezentanţilor partidelor liberale faţă de poporul multietnic al Republicii Moldova — în opinia acestor partide, reprezentanţii minorităţilor naţionale nu sînt demni de a fi aleşi în funcţia de deputat, a menţionat Mişin. Candidatul a specificat că o simplă comparaţie a listelor electorale arată că, de exemplu, în lista PCRM sînt incluşi 63 de moldoveni, 19 ucraineni, opt găgăuzi, şapte ruşi, patru bulgari şi un evreu.

În cadrul conferinţei de presă s-a menţionat, de asemenea, că în preajma alegerilor parlamentare din 5 aprilie Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a anunţat lista Guvernului său care urma să funcţioneze în cazul victoriei PLDM în alegeri. În această listă la fel nu a fost inclus niciun reprezentant al minorităţilor etnice.

În opinia participanţilor la conferinţa de presă, toate acestea vorbesc despre faptul că partidele liberale nu au avut şi nu au un concept real de funcţionare a Republicii Moldova în calitate de stat multietnic.

Ei, de asemenea, nu au un concept al reglementării transnistrene, — consideră Vadim Mişlin şi Oleg Babenco. Mai mult ca atît, promovînd prin intermediul mijloacelor lor de informare în masă iniţiativele preşedintelui României Traian Băsescu, partidele liberale alimentează separatismul pe malul stîng al Nistrului. Spre exemplu, ziarul municipal “Capitala”, finanţat din resursele bugetului public naţional şi al cărei fondador este Consiliul Municipal, demult s-a transformat nu doar într-un organ de presă al Partidului Liberal, ci şi într-un promotor activ al ideilor şi valorilor cu caracter radical de dreapta. Anume în acest ziar periodic apar materiale care propagă şi justifică participarea României de partea Germaniei fasciste în cel de-al doilea Război Mondial.

Argumentele enunţate mai sus demonstrează că toate trei partide liberale nu reprezintă interesele statului polietnic Republica Moldova, iar toată retorica lor electorală este bazată pe dezbinarea societăţii şi a statului moldovenesc, — au conchis candidaţii PCRM.

Serviciul de presă al PCRM