Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPCRM

PCRM este partidul cu cea mai mare reprezentanţă a minorităţilor etnice din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PCRM, 21 iulie 2009

Partidul Comuniştilor este singurul partid din ţara noastră care în cel mai amplu mod reprezintă poporul polietnic din Republica Moldova, — consideră reprezentanţii minorităţilor naţionale. În adresarea adoptată, marţi, în cadrul unei întîlniri a reprezentanţilor organizaţiilor etnoculturale cu Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, aceştia îndeamnă toţi alegătorii să vină pe 29 iulie la alegeri şi să dea dovadă de maturitate civică votînd pentru făurire şi democraţie veritabilă — pentru PCRM.

Piotr Donţov, copreşedinte al Consiliului coordonator al organizaţiilor etnoculturale pe lîngă Biroul Relaţiilor Interetnice, a calificat drept semnificativ faptul că reprezentanţii minorităţilor etnice s-au întrunit în ziua în care este marcată Sărbătoarea ortodoxă Icoana Maicii Domnului din Kazan — tămăduitoarea celor orbi. Sperăm foarte mult că chiar şi cei care nu s-au decis încă, îşi vor recapăta vederea şi vor vota, pe 29 iulie, pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, a îndemnat Donţov.

Potrivit spuselor sale, grija adevărată şi toleranţa manifestate de partidul de guvernămînt faţă de minorităţile naţionale este confirmată prin susţinerea pe care a avut-o din partea acestora PCRM la alegerile din 5 aprilie. În trei sate de rit vechi, Cunicea, Dobruja Veche şi Pocrovca, comuniştii au obţinut peste 90 la sută din sufragii. Văzînd intenţiile reale ale opoziţiei, chiar şi cei care s-au pronunţat împotrivă, vor vota pe 29 iulie în favoarea PCRM, a spus Donţov.

Aleksandr Bilinkis, preşedintele Congresului Evreilor din Moldova, a menţionat că evreii locuiesc pe teritoriul Moldovei în decurs de cîteva sute de ani, chiar şi medicul personal al Domnitorului Ştefan cel Mare a fost evreu. Marele Domnitor a fost un exemplu de toleranţă, urmat şi azi de comuniştii moldoveni, a opinat Bilinkis. Spre deosebire de partidul de guvernămînt, opoziţia liberală îşi aminteşte de minorităţile entice doar în preajma alegerilor, iar faptul că în listele electorale ale opoziţiei minorităţile naţionale sînt prezente doar la coadă, denotă atitudinea adevărată a acesteia faţă de noi, a mai spus Aleksandr Bilinkis.

În numele evreilor din Republica Moldova, Bilinkis şi-a exprimat indignarea în legătură cu evenimentle din 7 aprilie cînd au fost călcate în picioare simbolurile statale ale Moldovei şi puterea aleasă în mod legal. Preşedintele Congresului Evreilor a salutat decizia care a fost luată atunci de către Preşedintele Vladimir Voronin cu privire la neaplicarea forţei împotriva protestatarilor. Cartea înţelepciunii Tora spune “cine a salvat o viaţă, a salvat omenirea”. Îi sîntem profound recunoscători şefului statului pentru înţelepciunea, bărbăţia şi onestitatea de care a dat dovadă, a conchis Aleksandr Bilinkis.

Dmitri Lekarţev, preşedintele Asociaţiei tineretului ucrainean din Moldova, a reiterat că minorităţile naţionale se află în afara arealului intereselor forţelor de dreapta. Lekarţev a chemat ucrainenii din ţara noastră, toţi tienrii la consolidare întru susţinerea Partidului Comuiştilor, pentru a nu admite niciun fel de discriminare şi pentru a apăra valorile culturale ale etniilor.

În opinia sa, evenimentele din 7 aprilie au scos la iveală lacunele din procesul de educaţie a tinerilor al căror început se trage încă din anii 90 şi rezultatul cărora a fost faptul că tinerii au devenit ostatici ai ambiţiilor politice ale opoziţiei liberale. Îndemnăm tineretul să ne unim în numele făuririi, consolidării statalităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova!, a declarat Dmitri Lekarţev.

Ivan Zabunov, preşedintele Societăţii Bulgare “Renaştere”, consideră că pe 7 aprilie dreptul poporului la alegere a fost încălcat de opoziţie: “prin fărădelegile comise opoziţia radicală de dreapta a atentat la cel mai sacru lucru pe care îl are un popor, pentru care se luptau şi cădeau în luptă oamenii, — la statalitate”. Zabunov şi-a exprimat admiraţia în legătură cu faptul cum au reuşit autorităţile să reziste la această nenorocire ce s-a abătut peste Moldova.

Potrivit spuselor sale, ceea ce s-a întîmplat pe 7 aprilie reconfirmă faptul că opoziţiei îi lipseşte cu desăvîrşire capacitatea de a împărtăşi opinia poporului — ea nu este aptă de aceasta. Nu cunosc o viziune mai primitivă asupra drepturilor minorităţilor etnice decît cea lansată de opoziţia liberal-democrată, prin care aceasta ne propune să ne adaptăm în societate doar cu condiţia cunoaşterii limbii române, s-a indignat Ivan Zabunov.

Preşedintele Societăţii bulgare “Renaştere” a îndemnat poporul moldovenesc să voteze pe 29 iulie pentru PCRM. Trebuie să folosim această unică şi, poate ultima, şansă de a păstra statalitatea moldovenească pentru urmaşii noştri, a concluzionat Zabunov.

Dumitru Danu, preşedintele Societăţii Romilor din Moldova, a amintit despre întîlnirea din martie a Preşedintelui PCRM cu reprezentanţii minorităţilor etnice. “Atunci, am prorocit victoria comuniştilor, şi PCRM într-adevăr a cîştigat alegerile, chiar dacă acest lucru nu a fost pe placul multora. Însă noi, romii, rămînem pe aceleaşi poziţii — votul nostru acordat pe 5 aprilie comuniştilor nu a fost un moft sau o minciună — aceasta a fost şi rămîne adevărata noastră poziţie civică, — a afirmat Danu.

Vladimir Voronin, Preşedintele PCRM, le-a mulţumit reprezentanţilor organmizaţiilor etnoculturale pentru susţinerea partidului de guvernămînt. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a face faţă încrederii Dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru că sîntem împreună!”, — a declarat Vladimir Voronin.

Preşedintele PCRM a menţionat că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova niciodată nu a divizat cetăţenii ţării pe principiile apartenenţei sociale, etnice, confesionale sau lingvistice. În aceasta constă încă o distincţie semnificativă a comuniştilor pe care opoziţia nu o va atinge niciodată, a conchis Vladimir Voronin.

Serviciul de presă al PCRM