Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPCRM

Apel al Preşedintelui Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, către poporul Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| PCRM, 24 iulie 2009

Dragi Compatrioţi,

În ziua de 29 iulie vor avea loc alegeri anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova. Sînt cele mai complicate şi, totodată, cele mai de răspundere alegeri din întreaga perioadă ce a trecut de la proclamarea independenţei noastre. Pentru prima dată, Dragi Compatrioţi, va trebui să alegeţi nu între programele politice şi promisiunile preelectorale ale concurenţilor politici, nu între putere şi opoziţie, dar între dezvoltare şi haos, între stabilitate şi pogromuri, între demnitate civică şi trădare politică.

Pe 7 aprilie 2009 cu toţii aţi simţit, aţi văzut şi aţi conştientizat ce fel de perspective a pregătit opoziţia liberală pentru întregul popor moldovenesc, pentru ţara noastră, pentru fiecare dintre Dumneavoastră. Incapacitatea de a duce o luptă politică deschisă, civilizată, incapacitatea de a pierde într-o competiţie onestă, democratică, setea nestăvilită de putere i-au împins pe liderii acesteia la o provocare de anvergură. Dumneavoastră ştiţi că numai faptul că puterea a dat dovadă de sînge rece, că ea a înţeles întreaga responsabilitate ce-i revine nu a permis ca această provocare să degenereze într-un măcel sîngeros cu inevitabile victime umane. Puterea a reuşit să menţină stabilitatea şi să reinstaureze ordinea publică. Autorităţile au găsit în sine puteri pentru a ieşi exclusiv prin mijloace politice din criza impusă societăţii noastre. Dumneavoastră vă amintiţi că atunci cînd încă mai fumega sediul Parlamentului, Partidul Comuniştilor a chemat opoziţia să găsească în sine forţe pentru a desfăşura o activitate constructivă în numele Republicii Moldova şi în numele poporului ei. Însă chemările noastre la pace politică şi la găsirea unui compromis nu au fost auzite. Şi numai de aceea că partidele liberale şi adevăraţii lor stăpîni aveau nevoie de cu totul alt rezultat — de o Moldovă nedirijabilă, neapărată, distrusă şi învinsă. Ei aveau nevoie de o ţară lipsită de conducere în plină criză economică internaţională. Ei aveau nevoie de un popor chinuit de haos şi de frică, care să fie gata să declare capitularea statalităţii sale şi democraţiei sale!

Dar Patria noastră a găsit în sine forţe pentru a înfrunta această nenorocire. În întreaga ţară s-a desfăşurat o adevărată mişcare de rezistenţă împotriva forţelor reacţiunii — în oraşe şi în sate au loc adunări şi mitinguri în susţinerea politicii renovărilor şi transformărilor sociale, care au scos, în ultimii opt ani, Moldova din mizerie şi au readus-o la viaţă. “Să ne apărăm Patria” — acesta este apelul preelectoral al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Şi sute de mii de patrioţi ai Moldovei — studenţi şi pensionari, întreprinzători, medici şi profesori, oameni ai muncii de la sate şi oraşe — au răspuns sincer şi hotărît la acest apel. Ei toţi înţeleg că păstrarea statalităţii, reinstaurarea atmosferei de încredere şi de colaborare constructivă a tuturor forţelor societăţii civile sînt imposibile fără o victorie decisivă a Partidului Comuniştilor.

Majoritatea societăţii moldoveneşti conştientizează clar faptul că numai victoria acestui partid, care apără consecvent statalitatea Moldovei, numai victoria acestui partid, care luptă pentru renaştere economică şi echitate socială, pentru concordie interetnică şi perspectivă europeană, poate constitui o garanţie veritabilă a stabilităţii. Şi lucrurile stau anume aşa. Din păcate, alte garanţii nu există. Opoziţia, care a devenit o ostatică a propriilor minciuni şi a propriei iresponsabilităţi politice, nici chiar pe parcursul acestei campanii electorale nu a tras învăţăminte din recenta sa înfrîngere. Ea continuă să mizeze exclusiv pe dezbinare, pe confruntare, pe provocări şi pe înfrîngerea democraţiei şi independenţei noastre.

Stimaţi Compatrioţi,

În zilele care au mai rămas pînă la alegeri, Partidul Comuniştilor Vă cheamă pe toţi să Vă uniţi în numele Moldovei, în numele înfloririi şi al dezvoltării ei independente. Noi vă chemăm să daţi dovadă de spirit de iniţiativă, de responsabilitate civică şi de fermitate în apărarea dreptului Dumneavoastră la libertate, la un viitor şi la un prezent demn.

Pe 29 iulie numai Dumneavoastră veţi decide cum să fie ţara a doua zi. Anume Dumneavoastră veţi răspunde la întrebarea: să existe sau să nu existe Moldova ca ţară, ca societate, ca Patrie a noastră — minunată şi unică.

Sursa: www.pcrm.md