Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPDM

Marian Lupu: PDM are misiunea istorică de a forma şi fortifica o largă coaliţie democratică pentru gestionarea şi redresarea situaţiei în ţară

|versiune pentru tipar| PDM, 31 iulie 2009

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în realităţile formate în Republica Moldova este logică şi evidentă misiunea istorică a PDM de a forma şi fortifica o largă coaliţie democratică pentru gestionarea şi redresarea situaţiei în ţară. “În această electorală PDM a venit cu o componenţă reînnoită, consolidată şi pentru prima dată, din start a obţinut creditul de încredere al alegătorilor. Noi apreciem acest rezultat important ca o susţinere a eforturilor şi mesajului PDM privind necesitatea imperativă de a opri războiul politic în Republica Moldova pentru a face posibilă înrădăcinarea unei noi culturi politice în interesul societăţii şi al ţării; de a abandona retorica agresivă de dezbinare a societăţii în favoarea unui dialog veritabil, bazat pe compromisuri şi parteneriat între partidele politice parlamentare urmând Interesul Naţional”, a declarat Marian Lupu.

Preşedintele PDM a mai specificat că această abordare corespunde întrutotul aşteptărilor de pace şi conciliere civică, devenite imperative în societatea moldovenească; permite evitarea dispersării resurselor în discuţii şi conflicte sterile şi distructive; permite concentrarea eforturilor asupra soluţionării celor mai stringente probleme pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor noştri. Realizarea acestor obiective solicită abordări noi, bazate pe abandonarea ambiţiilor personale şi intereselor partiinice înguste. Pe aceste motive declar, că greşesc foarte mult cei, care percep iniţiativele noastre ca o banală încercare de a împăca formaţiunile politice radicale în schimbul unui “comision” pentru intermediere.

Cu referinţă la situaţia social-politică din Republica Moldova, Marian Lupu a menţionat că problemele noastre nu pot fi soluţionate doar de o parte a societăţii, respectiv — doar de unul sau două partide: “Noi, echipa PDM, pledăm pentru coaliţie democratică în numele dezvoltării, progresului, care şi este Interesul Naţional al Republicii Moldova. PDM nu împarte alegătorii, cetăţenii Republicii Moldova în «ai săi» şi «ceilalţi». Noi respectăm opiniile cât a susţinătorilor noştri, atât şi ai oponenţilor. Noi considerăm, că opoziţia este parte inerentă a oricărui sistem politic, a oricărui proces politic. Guvernarea de astăzi poate deveni mâine opoziţie şi aceste evoluţii nu pot fi uitate, cu atât mai mult negate”.

Preşedintele PDM a enunţat principiile care, în viziunea PDM, urmează să stea la baza noii coaliţii democratice. Pentru aceasta, conform lui Marian Lupu, sînt imperative următoarele acţiuni:

Serviciul de presă al PDM