Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPL

Să ne apărăm statul de dictatura comunistă!

|versiune pentru tipar| PL, 1 iulie 2009

“Conceptul de libertate a fost compromis de comunişti prin comportamentul lor în cei 8 ani de guvernare şi în special în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Libertatea este cea mai importantă valoare lăsată de Dumnezeu şi promovată de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Din acest considerent, Partidul Liberal, în campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie va lupta pentru libertatea fiecărui cetăţean. «Pentru libertatea ta!» este mesajul pe care vrem să îl promovăm. Dacă eşti patriot, apără-ţi Patria de comunişti!” Declaraţia aparţine liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi a fost făcută azi în cadrul conferinţei de presă “Republica Moldova — stat independent şi liber de dictatura comunistă”.

În acelaşi context, Ghimpu a mai precizat că 29 iulie este o şansă pentru a lua o decizie de a schimba lucrurile în Republica Moldova. Fiecare cetăţean trebuie să conştientizeze acest lucru important: prin votul său fie întăreşte dictatura comunistă, fie contribuie la construirea unui stat de drept, european, un stat al cetăţenilor, şi nu un stat care lucrează pentru Partidul Comuniştilor. Miza este mare — alegerea între libertate şi dictatură.

Corina Fusu, vicepreşedintele PL, a dat citirii Declaraţiei politice adoptată de Partidul Liberal cu referire la situaţia existentă. “Partidul Liberal consideră alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 drept un test de maturitate politică a societăţii moldoveneşti, fiind convins de faptul că rezultatele scrutinului respectiv vor determina decisiv vectorul evoluţiei statului Republica Moldova, în viitorul apropiat. Alegerile parlamentare anticipate au fost provocate de guvernarea comunistă prin falsificarea votului din 5 aprilie 2009, prin organizarea acţiunilor de devastare a sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, prin maltratarea, torturarea şi uciderea tinerilor nevinovaţi. Aceste provocări ale comuniştilor au fost organizate pentru a sustrage atenţia opiniei publice de la problemele reale cu care se confruntă societatea”.

“Meritele” comuniştilor în timpul guvernării sunt multe: incapacitatea de a dialoga cu societatea civilă, cu partidele politice, distrugerea echilibrului social, întreţinerea artificială a vrajbei interetnice, aducând astfel societatea moldovenească la o polarizare extremă, stabilirea controlului total asupra mass-media publice şi private, promovând doar punctul de vedere al partidului de guvernamânt, sărăcia, satele distruse, familiile destrămate, mediul de afaceri degradat, emigrarea peste hotare a circa 1 milion de cetăţeni etc. “Subordonarea justiţiei, folosirea structurilor de forţă în interesele politice ale partidului de guvernământ, epurările pe criterii politice din Procuratură, MAI, SIS, folosirea Centrului de combatere a crimelor economice şi a corupţiei ca instrument de răzbunare politică — toate acestea, luate împreună — au creat un sistem totalitar de factură stalinistă şi au anihilat totalmente funcţionarea statului de drept, bazele căruia au fost puse prin Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991”, se mai precizează în declaraţia PL.

Potrivit aceleeaşi declaraţii, modelul totalitar de organizare şi conducere a statului Republica Moldova de către comunişti a dat faliment, în urma guvernării comuniste rezultând instabilitate politică, sărăcie şi corupţie, dictatură şi teroare, ceea ce a condus la izolarea internaţională a Republicii Moldova. Comuniştii au uzurpat puterea, încălcând Constituţia şi legile statului. Astăzi, întreaga putere în Republica Moldova — legislativă, executivă şi judecătorească — a fost concentrată în mâinile unei singure persoane, preşedintele Partidului Comuniştilor. Astfel, întreaga responsabilitate pentru criza politică actuală din Republica Moldova revine partidului comuniştilor.

Apelul PL către cetăţeni este: “Să ne apărăm statul de dictatura comunistă!” “Comuniştii s-au folosit, în mod cinic, de roadele independenţei şi suveranităţii noastre statale, împotriva cărora au votat. De aceea este imperios necesară revenirea la adevăratele valori democratice fixate în Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991”, se arătă în declaraţie. Obiectivele majore ale Partidului Liberal sunt apărarea independenţei Republicii Moldova, traseul ei european, debarcarea comuniştilor de la putere şi instaurarea unui regim democratic, prin alegerea unei guvernări responsabile, competente şi oneste.

Prezentarea mesajului campaniei “Pentru libertatea ta!” a fost făcută de Dorin Chirtoacă, candidatul numărul unu pe lista PL: “Libertatea, indiferent de convingerile politice şi religioase, de naţionalitatea şi vârsta persoanelor, este o valoare supremă şi doar ea permite edificarea unui stat de drept, european. Situaţia existentă acum este departe de adevăratele valori democratice. Crima a ajuns să facă parte din viaţa de zi cu zi. Oricine poate fi bătut, torturat, omorât în bătaie şi trimis acasă în sicriu. Trebuie pus capăt acestei situaţii şi promovat conceptul de libertate şi adevăr de la om la om, din casă în casă, din sat în sat”. Chirtoacă a declarat că doar în democraţie şi lege se poate vorbi de salarii şi pensii decente, locuri de muncă, dezvoltare economică, de aceea PL pledează pentru Republica Moldova ca stat independent în cadrul UE. “PL are 4 membri care au făcut parte din primul Parlament şi care au votat actul de independenţă a Republicii Moldova. În Partidul Comuniştilor nu este niciunul care ar fi susţinut şi votat independenţa”, a mai declarat vicepreşedintele PL. Chirtoacă s-a adresat cu un îndemn către populaţia Republicii Moldova să conştientizeze faptul că trebuie pus punct comunismului, iar la 29 iulie să voteze pentru libertate şi un viitor sigur în cadrul Uniunii Europene pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

Ana Guţu, dr. în filologie şi candidat la alegerile parlamentare din partea PL, a optat pentru instaurarea unei democraţii participative în Republica Moldova, astfel încât toţi cetăţenii să ia parte la luarea deciziilor, iar deciziile luate să fie în favoarea cetăţenilor. Guţu s-a arătat dispusă să lupte, în cadrul unui stat liber de dictatura comunistă, pentru un viitor asigurat în special pentru tineri, guvernarea comunistă nereuşind să oprească exodul lor masiv. “Partidul Liberal va aduce oameni cinstiţi, necompromişi, care să elaboreze politici corecte pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”.

Potrivit lui Anatol Şalaru, vicepreşedintele PL, comuniştii au cu ce se lăuda: au luat ostatici peste 600 000 de pensionari care depind de pomana lor, sute de mii de tineri sunt plecaţi peste hotare în căutarea unui loc de muncă şi a unui trai decent. “Votând pentru PL, votaţi pentru o Moldovă liberă, prosperă şi europeană”.

Scriitorul Ion Hadârcă, deputat în primul Parlament al RM care a votat actul de independenţă şi primul program de modernizare a societăţii moldoveneşti, a declarat că Partidul Comuniştilor trăieşte zile numărate, se dezagregă şi acest lucru e probat de faptul că mulţi comunişti nu mai cred în ideile lor. “Lozincile cu caracter xenofob pe care le promovează ei sunt de parcă ne-am pregăti pentru mari acalmii”.

Ghimpu a mai precizat că pe lista electorală a PL sunt 4 deputaţi care au luptat şi votat pentru statutul de independenţă: Mihai Ghimpu, Anatol Şalaru, Ion Hadîrcă, Alexandru Arseni. “Noi am fost bătuţi atunci cu picioarele şi bastoanele pentru obţinerea statutului de independenţă, iar ministru de Interne era atunci actualul preşedinte al comuniştilor, Vladimir Voronin. În acest caz, cine apără independenţa RM? Nicidecum comuniştii. Ca să sustragă atenţia de la sărăcie, mizerie, corupţie etc., ei inventează, speculează pe seama independenţei şi statalităţii noastre.”

Departamentul de Comunicare al PL