Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPL

Secera şi CIOCANu nu permit studenţilor să voteze

|versiune pentru tipar| PL, 8 iulie 2009

Organizatia de Tineret a Partidului Liberal a obţinut de la Comisia Electorală Centrală urgentarea examinării demersului privind prelungirea termenului de depunere a declaraţiilor de şedere. Tineretul Liberal a protestat miercuri, 8 iulie 2009, la ora 10.00 în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, solicitând extinderea termenului de depunere a declaraţiilor de şedere pentru tineri, deoarece termenul anterior a defavorizat studenţii care erau în perioada examenelor.

Tinerii liberali au venit să protesteze cu pancarte, pe care erau înscrise următoarele fraze: “Secera şi CIOCANul nu permit studenţilor să voteze”, “Peste 50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a vota”, “Votul este drept constituţional”. Principala lozincă a celor adunaţi în faţa Comisiei Electorală Centrală a fost “Vrem să votăm”. Tinerii manifestanţi consideră necesară prelungirea termenului de depunere a declaraţiilor de şedere, astfel încât studenţii care nu au reuşit să o facă între 17–26 iunie să reuşească acum.

“Acum majoritatea tinerilor care îşi fac studiile în altă localitate decât cea de domiciliu sunt privaţi de dreptul de a-şi exprima opţiunea de vot în localitatea de baştină. Potrivit informaţiilor oficiale, din cei circa 100 000 de tineri care au viză de reşedinţă la locul de studii, au reuşit să depună declaraţii de şedere doar aproximativ 2 mii de tineri”, a anunţat Sergiu Boghean, preşedintele Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal.

După acţiunea de protest, liderii Organizaţiei de Tineret a PL au mers la secretarul CEC, Iurie Ciocan pentru a solicita examinarea în regim de urgenţă a demersului Partidului Liberal cu privire la prelungirea termenului de depunere a declaraţiei de şedere până pe 24 iulie 2009. Iurie Ciocan a asigurat că demersul va fi examinat la şedinţa următoare, care va avea loc vineri, 10 iulie.

Tineretul Liberal intenţionează să continuie acţiunile de protest, în cazul în care va fi respins demersul de prelungire a termenului de depunere a declaraţiei de şedere. Organizaţia de Tineret a PL face apel către tinerii din Republica Moldova, organizaţiile de tineret ale partidelor politice, organizaţiile non-guvernamentale de tineret şi sindicatele studenţeşti să susţină efortul nostru pentru a determina Comisia Electorală Centrală să respecte dreptul la vot al tinerilor, garantat prin Constituţie.

Ion Bargan, vicepreşedinte OTPL

Sursa: www.pl.md