Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la provocările organizate de autorităţile comuniste la întîlnirile electorale ale PLDM în raionul Orhei

|versiune pentru tipar| PLDM, 11 iulie 2009

Azi, 11 iulie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întâlnire cu alegătorii din oraşul Orhei. La intrare în sediul primăriei şi-a făcut apariţia un grup de provocatori în stare de ebrietate, care au încercat să zădărnicească întîlnirea electorală. Deşi organizatorii au cerut intervenţia poliţiei, aceasta nu şi-a onorat obligaţiunile de serviciu şi nu a curmat acţiunile provocatoare.

Unul din cei zece provocatori, recidivistul pe nume Denis, a recunoscut că ei au fost trimişi special de către ofiţerul poliţiei criminale, Roman Leahu, pentru a împiedica desfăşurarea întîlnirii lui Vlad Filat cu alegătorii. Pentru acest serviciu li s-a promis o atitudine tolerantă din partea organelor de ordine şi anumite favoruri. (Există probe video).

În pofida acestor provocări, desfăşurarea acţiunii electorale a PLDM a fost posibilă doar prin efortul susţinut al organizatorilor.

În aceeaşi zi, tot în raionul Orhei a avut loc o altă provocare, îndreptată de data acesta împotriva candidatului PLDM, Vitalie Nagacevschi. Pe segmentul de şosea Vatici — Morozeni, pe care se deplasa Nagacevschi, au fost aruncate scoabe care au deteriorat automoblilul, iar calea de acces spre Casa de cultură era blocată de un tractor. În pofida acestor obstacole, candidatul Nagacevschi a ajuns la Casa de cultură, dar şi aici un grup de provocatori a încercat să împiedice desfăşurarea acţiunii. Şi de această dată incidentul a fost aplanat cu sprijinul participanţilor la întălnire.

Precizăm că în ajun PLDM a cerut oficial Comisariatului de Poliţie Orhei să asigure ordinea publică la acţiunile sale electorale din raion.

Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă aceste acţiuni provocatoare ale autorităţilor comuniste, sesizează observatorii locali şi internaţionali asupra acestor grave încălcări şi cere Comisiei Electorale Centrale, Procuraturii Generale şi Ministerului de Interne să întreprindă toate măsurile pentru respectarea legislaţiei electorale.

Serviciul de presă al PLDM