Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Organele de forţă continuă să se implice în procesul electoral

|versiune pentru tipar| PLDM, 13 iulie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că Partidul Comuniştilor continuă să utilizeze tot ce înseamnă resurse administrative pentru a se menţine cu orice preţ la putere.

“Instituţiile statului se implică în mod ilegal în procesul electoral, organele de forţă împiedică organizarea întrunirilor candidaţilor PLDM cu alegătorii, cetăţenii sunt intimidaţi şi somaţi să nu participe la întîlnirile cu concurenţii electorali”, a declarat, luni 13 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat.

“Încă de la începutul campaniei, la toate întrunirile organizate de PLDM s-a observat o prezenţă masivă a colaboratorilor de poliţie, MAI şi SIS, care aveau misiunea de a intimida cetăţenii şi a zădărnici evenimentele programate. Toate adresările, solicitările PLDM către conducerea MAI, către comisariatele de poliţie de a asigura ordinea publică în cadrul întîlnirilor cu alegătorii n-au dat nici un rezultat”, a specificat Vlad Filat.

La data de 12 iulie, în timpul întrunirii liderului PLDM cu alegătorii din oraşul Nisporeni a fost sistat de două ori curentul electric, iar la Orhei opt indivizi în stare de ebrietate au încercat să provoace dezordine, la indicaţia directă a şefului Comisariatului raional de poliţie.

Mai mult, în dimineaţa zilei de astăzi, trei indivizi mascaţi i-au provocat o plagă de cuţit la braţul drept voluntarului Ştefan Rosca, care a încercat să-i oprească de la vandalizarea panoului electoral al PLDM, instalat în sectorul Buiucani. Echipajul de poliţie sosit la faţa locului a înregistrat cazul, dar nu a intentat un dosar penal.

PLDM cere Comisiei Electorale Centrale să întreprindă toate demersurile pentru a asigura condiţii egale tuturor concurenţilor electorali în acest scrutin parlamentar anticipat. Cerem Procuraturii Generale să ia măsurile necesare pentru a-i trage la răspundere pe cei care încalcă Codul Electoral şi ordinea publică, iar Ministerului Afacerilor Interne să înceteze acţiunile de intimidare a cetăţenilor şi concurenţilor electorali.

Totodată, PLDM face apel către MAI, SIS şi alte instituţii de forţă ale statului să respecte cu stricteţe normele legale şi să acţioneze în interesul cetăţenilor Republicii Moldova şi nu al guvernării comuniste.

Sursa: www.pldm.md