Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Implicarea instituţiilor statului în procesul electoral ia amploare

|versiune pentru tipar| PLDM, 17 iulie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că implicarea instituţiilor statului în campania electorală, la indicaţia Partidului Comuniştilor, ia amploare. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a adus mai multe exemple de hărţuire şi intimidare a candidaţilor pe lista partidului, dar şi a alegătorilor, cu implicarea directă a structurilor de forţă.

“Dincolo de declaraţiile prin care cheamă la consens naţional, Vladimir Voronin personal şi Partidul Comuniştilor crează condiţii imposibile pentru desfăşurarea campaniei electorale. Ultimele acţiuni ale acestui partid în teritoriu ridică mari semne de întrebare şi creează mari probleme în procesul electoral”, a declarat Vlad Filat. La toate întîlnirile cu alegătorii, la care participă reprezentanţii PLDM, sunt infiltraţi cetăţeni în stare de ebrietate, sau drogaţi cu sarcina de a zădărnici acţiunile electorale. Aceştia în mare parte recunosc că sunt trimişi de poliţie.

Astfel, la 16 iulie, la întîlnirea electorală a liderului PLDM cu cetăţenii din Drochia, comisarul de poliţie împreună cu cîţiva deputaţi comunişti orchestrau deschis acţiunile provocatorilor. În raionul Teleneşti, deputatul comunist, Ala Ursu, însoţită de ambasadorul Republicii Moldova la NATO, Victor Gaiciuc şi de un oarecare Şoltoianu, au încercat să provoace dezordine în sala unde avea loc întrunirea cu alegătorii. Şoltoianu a lovit cu picioarele în echipamentele TV, a adresat injurii şi ameninţări participanţilor la întîlnirea electorală. Azi dimineaţă acelaşi individ i-a contactat telefonic pe conducătorii organizaţiilor primare ale partidului din acest raion, ameninţîndu-i cu moartea dacă nu încetează campania electorală pentru PLDM.

Mai mult decît atît, agitatorii comunişti continuă să instige la ură interetnică, să creeze panică şi o stare de maximă tensiune în societate.

“Considerăm că aceste lucruri sunt foarte şi foarte grave şi atenţionăm în acest sens opinia publică din ţară, precum şi organismele internaţionale. Cerem preşedintelului Vladimir Voronin să calmeze organele de forţă şi să asigure condiţii pentru ca cetăţenii să-şi poată alege liber deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova. În caz contrar, PLDM îşi rezervă dreptul să acţioneze conform legii pentru a impune guvernarea să-şi respecte cetăţenii proprii”, a declarat Vlad Filat.

Serviciul de presă al PLDM