Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Guvernarea comunistă utilizează în campania electorală tot ce înseamnă resursă administrativă

|versiune pentru tipar| PLDM, 20 iulie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că puterea comunistă încalcă flagrant drepturile electorale ale concurenţilor, precum şi dreptul cetăţenilor de a-şi alege liber reprezentanţii în organul legislativ suprem. PLDM a atenţionat în repetate rînduri asupra ilegalităţilor comise de partidul de guvernămînt, dar toate sesizările noastre au rămas fără atenţie din partea organelor de resort. Partidul Comuniştilor continuă să utilizeze masiv resursele administrative în campania electorală, poliţia la ordinul comuniştilor se implică în zădărnicirea întrunirilor electorale ale concurenţilor lor electorali, în special ale PLDM, sunt distruse panourile cu publicitate electorală ale partidului.

“Cel mai recent caz a avut loc la Cantemir, cînd un billboard instalat conform normelor legale a fost sustras la indicaţia colonelului de poliţie Boişteanu şi sub conducerea lui directă”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele PLDM, Vlad Filat. Chiar dacă au fost sesizate organele abilitate, nici pînă azi, panoul — proprietate a PLDM — nu a fost returnat.

În noaptea de 18 spre 19 iulie, 7 indivizi au atacat maşina dotată cu echipamentul necesar pentru prezentarea publică în Piaţa Marii Adunări Naţionale a raportului PLDM cu privire la alegerile din 5 aprilie. Ei au aruncat cu pietre şi au spart parbrizul maşinii. La apariţia paznicilor, indivizii au fugit, “uitînd” la faţa locului cîteva sticle cu inflamabil pentru incendierea autovehiculului. “Adresa la care era staţionată maşina era cunoscută doar persoanelor responsabile din cadrul PLDM şi colaboratorilor poliţiei municipale, conform informaţiei prezentate. Aceasta ne face să credem că scurgerea de informaţii a fost posibilă cu ajutorul poliţiei, dacă nu chiar şi organizarea incidentului”, a menţionat Vlad Filat.

Partidul Comuniştilor face uz de toate mijloacele pentru a intimida concurenţii electorali, dar şi alegătorii. “Taisia Voronin face plimbări prin sate, împarte cu dărnicie maşini de spălat, aragaze şi alte lucruri, ceea ce în opinia noastră nu înseamnă altceva decît coruperea politică a cetăţenilor”, a specificat liderul liberal democrat.

Cerem Comisiei Electorale Centrale să asigure condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali. De asemenea, cerem să fie respectat dreptul cetăţenilor de a alege în mod liber, neinfluenţat şi manipulat. Totodată, cerem Partidului Comuniştilor să înceteze coruperea politică a cetăţenilor.

Serviciul de presă al PLDM