Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Autorităţile comuniste îngrădesc dreptul la vot al cetăţenilor moldoveni de peste hotare

|versiune pentru tipar| PLDM, 22 iulie 2009

Partidul Liberal Democrat din Moldova a depus o cerere oficială la Comisia Electorală Centrală prin care a solicitat dublarea numărului de buletine de vot, care urmează a fi expediat la misiunea diplomatică din Franţa. Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile comuniste fac tot posibilul pentru a îngrădi dreptul la vot al cetăţenilor moldoveni de peste hotarele ţării. Misiunea diplomatică de la Paris a comandat cu 50 la sută mai puţine buletine de vot, decît la alegerile din 5 aprilie. Această situaţie este inadmisibilă, a accentuat Tănase.

La misiunile diplomatice, în cazul dat la ambasada Republicii Moldova la Paris, nu există nicio informaţie privind scrutinul parlamentar anticipat, deşi potrivit instrucţiunii CEC din 7 iulie aceasta urma să fie afişată public şi la loc vizibil. La 17 iulie, nu exista niciun anunţ privind alegerile. Cetăţenii moldoveni au dat telefoane la ambasadă, unde li s-a spus că secţia de votare va funcţiona între orele 9.00 şi 17.00. “Aceasta este o ilegalitate. Misiunile diplomatice sunt obligate să organizeze procesul electoral în aceleaşi condiţii ca şi în interiorul Republicii Moldova. Aceste acţiuni cumulate cu stabilirea datei alegerilor într-o zi lucrătoare fac imposibilă participarea la vot a cetăţenilor moldoveni aflaţi în afara hotarelor ţării”, a declarat Tănase.

În alt context, prim-vicepreşedintele PLDM a specificat că în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Franţa a constatat situaţia dezolantă a concetăţenilor noştri. “Ei sunt condamnaţi să ducă o existenţă inimaginabilă şi din cauza nepăsării autorităţilor consulare moldoveneşti. Acestea nu întreprind absolut nimic pentru a uşura viaţa confraţilor noştri. Din contra, costul unei procuri este de 54 de euro, iar în caz de urgenţă suma se dublează. Astfel, pentru aplicarea unei ştampile, moldovenii sunt nevoiţi să muncească 2 zile. Un paşaport în alb costă 39 de euro şi cazurile în care cetăţenii moldoveni nu au acte de identitate sunt multiple. În plus, autorităţile statului delegate în afara ţării şi plătite din bani publici lucrează doar două ore pe zi”, a menţionat Tănase.

În această ordine de idei, PLDM vine cu iniţiativa de a crea o Agenţie de Stat pentru protecţia cetăţenilor moldoveni de peste hotare. Sarcinile primordiale ale acesteia ar fi: protecţia cetăţenilor moldoveni aflaţi în afara hotarelor, acordarea de consultanţă şi ajutor la perfectarea actelor de identitate, precum şi integrarea lor în societate la întoarcerea în ţară. Autorităţile statului sunt datoare să aibă grijă de cetăţenii, graţie cărora acest stat există, a opinat Tănase.

Serviciul de presă al PLDM