Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPLDM

Apel al PLDM către funcţionarii de stat şi angajaţii organelor de drept

|versiune pentru tipar| PLDM, 24 iulie 2009

La 29 iulie vor avea loc cele mai importante alegeri de la constituirea statului independent Republica Moldova. Vom alege viitorul european sau stagnarea şi sărăcia. Procesele de democratizare şi de afirmare a statului nostru pe plan internaţional au fost compromise de către actuala guvernare. Partidul Comuniştilor care se află la putere de 8 ani a subminat instituţiile democratice, reducînd funcţiile lor la deservirea intereselor regimului, a pus funcţionarii de stat şi angajaţii organelor de forţă în situaţia umilitoare de a acţiona din frică.

Ştiu că majoritatea funcţionarilor şi angajaţilor din organele de stat sunt oameni oneşti, care încearcă să-şi fac cinstit datoria. Ştiu că deseori ei primesc ordine ilegale, ştiu că e foarte greu să se opună unui regim criminal şi să rişte cu pierderea locului de muncă atunci cînd au o familie care trebuie întreţinută. Fiecare în parte nu poate schimba situaţia şi este nevoit să accepte tacit rigorile sistemului.

La 29 iulie, însă, avem o şansă. Împreună putem schimba lucrurile, putem aduce normalitatea, inclusiv în funcţionarea instituţiilor statului. Sunt convins că doriţi sincer să nu mai primiţi ordine şi indicaţii, care contravin legii şi moralei, şi că preferaţi să vă faceţi cinstit datoria. Experienţa şi profesionalismul dvs. sunt un patrimoniu care trebuie valorificat spre binele acestui popor. Avem şi în continuare nevoie de aportul dvs. în edificarea statului de drept, administrarea treburilor publice şi asigurarea ordinii de drept în ţara noastră.

Actualul regim a ajuns prea departe în sfidarea legii şi a bunului simţ. Pe conştiinţa actualei guvernări sunt cetăţeni umiliţi, expropriaţi, torturaţi şi chiar omorîţi. Acest genocid al propriului popor trebuie oprit. Continuarea politicii bazate pe minciună şi teroare poate avea consecinţe dramatice.

Un rol extrem de important în normalizarea situaţiei şi afirmarea legalităţii o au colaboratorii SIS, MAI, CCCEC, Procuraturii, ai organelor fiscale şi judecătorii. Ei au potenţialul necesar pentru a readuce încrederea cetăţeanului în organele de drept, în justiţie şi pentru a reabilita imaginea Republicii Moldova în lume.

La 29 iulie putem îndrepta lucrurile. Votul împotriva regimului Voronin este actul civic al fiecărui om, care spune NU fărădelegii, violenţei şi urii.

Vă îndemn să demonstrăm unitate, clarviziune şi curaj, să debarcăm, prin puterea votului, un regim antipopular şi antidemocratic şi să oferim cetăţenilor noştri şansa unei vieţi libere şi demne.

Cu profund respect,

Vlad Filat,
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova