Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPNL

Declaraţia PNL cu privire la retragerea din alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie 2009

|versiune pentru tipar| PNL, 16 iulie 2009

Pornind de la obiectivul major al societatii moldovenesti — de inlaturare de la putere a regimului comunist antiuman, antipopular, antiromanesc si antieuropean,

Mentionind importanta incontestabila de a continua actiunile menite sa conduca Republica Moldova spre semnarea unui Acord de Parteneriat strategic bilateral cu Romania “Pentru NATO si UE”, care constituie si chintesenta Platformei electorale-2009 a PNL,

impartasind preocuparea justificata pentru nedispersarea voturilor anticomuniste si folosirea sansei istorice unice de a trimite actualul regim odios la groapa de gunoi a istoriei, Partidul National Liberal se retrage din alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova de la 29 iulie 2009.

In legatura cu aceasta, membrii si simpatizantii PNL, in efortul comun de demolare a dictaturii comuniste si de obtinere a victoriei democratiei in Republica Moldova, sint indemnati sa voteze partidele de orientare liberala, ale caror platforme electorale sint cele mai apropiate de cele zece principii fundamentale din Platforma echipei democratice unite in alegerile parlamentare din 2005, fata de care PNL a ramas fidel, prin pozitia si actiunile sale, promovate constant dupa proclamarea Independentei Republicii Moldova:

  1. Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil.
  2. Obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea in Uniunea Europeana si in structurile euratlantice, edificarea unui parteneriat durabil cu SUA.
  3. Republica Moldova constata ca structurile Comunitatii Statelor Independente si-au demonstrat ineficienta si isi va retrage calitatea de membru al CSI, pledind pentru relatii bilaterale profunde si reciproc avantajoase cu Rusia, Ucraina si cu alte state din spatiul ex-sovietic.
  4. Republica Moldova considera drept ilegala prezenta fortelor armate straine pe teritoriul sau si cere retragerea imediata, neconditionata si completa a acestora si a arsenalelor lor militare.
  5. Republica Moldova isi asigura, in baza Declaratiei de Independenta, unitatea poporului si armonia relatiilor interetnice, prin integrarea cetatenilor de alta origine etnica in societatea moldoveneasca, conform criteriilor de la Copenhaga.
  6. Statul incurajeaza solidaritatea sociala si asigura un nivel de viata decent fiecarui cetatean, prin plati compensatorii, la nivelul bugetului minim de consum.
  7. Republica Moldova asigura respectarea principiilor economiei de piata functionale, care sa garanteze cresterea bunastarii cetatenilor.
  8. Statul asigura functionarea optima a institutiilor democratice si independenta reala a justitiei.
  9. Sectorul public va fi depolitizat, iar functionarii publici vor fi angajati pe baza de concurs, contribuind la sporirea rolului structurilor administrative centrale si locale in imbunatatirea mediului de afaceri si ridicarea eficientei economiei.
  10. Actul de guvernare este transparent, consecvent si asigura continuitatea in atingerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova.

Sursa: www.pnl.md