Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPPCD

Viitorul Preşedinte al R. Moldova — factor de stabilitate în stat

|versiune pentru tipar| PPCD, 20 iulie 2009

În cadrul unei conferinţe de presă, primii şapte candidaţi ai PPCD la funcţia de deputat, s-au arătat nemulţumiţi faţă de situaţia politică actuală şi au declarat că trebuie sa evităm crizele politice care ar putea să apară după alegerile din 29 iulie 2009.

“R. Moldova este republică parlamentară, însă aceasta nu este la nivelul altor republici parlamentare cum ar fi: Italia, Germania, Letonia, Estonia, Ungaria, Cehia sau Grecia.

Din acest motiv, trebuie să ducem la bun sfârşit reforma care s-a iniţiat în anul 2000 şi datorită căreia, R. Moldova ar putea deveni o democraţie asemenea celor europene”, a declarat Victor Ciobanu.

De asemenea, candidatul PPCD la funcţia de deputat, Victor Ciobanu, a menţionat faptul că în data de 29 iulie R. Moldova va sărbători Ziua Constituţiei şi că că aceasta s-a inspirit din Constituţia României, care, la rândul său, a preluat elemente din Constituţia Franţei.

Igor Ciuru, candidatul cu numărul 3 din partea PPCD, la funcţia de deputat, a vorbit despre necesitatea implementării Reformei Constituţionale, prin intermediul căreia, s-ar reduce unele dintre prerogativele Preşedintelui ţării.

“Pentru a evita ca Preşedintele ţării să fie un dictator, atribuţiile acestuia trebuiesc reduse. El nu trebuie să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, deoarece Parlamentul a fost ales de popor şi doar acesta este în măsură sa-l dizolve, în caz de necessitate. Preşedintele trebuie doar să poată iniţia un referendum, iar în cazul în care poporul decide ca Parlamentul să-şi continue activitatea, Şeful statului ar trebui să-şi dea demisia.

De asemenea, Preşedintele nu trebuie să propună şi nici să demită prim-ministrul, drept care ar trebui să îi revină majorităţii parlamentare”, a declarat Igor Ciuru. Candidaţii PPCD au propus soluţii pentru a evita eventuale crize politice şi anume: alegerea şefului statului în 3 etape (iniţial 61 mandate, dacă nu este ales — 52 mandate, şi ultima încercare de alegere — 26 mandate); formaţiunile politice să renunţe la ideea de a înainta propria candidatură la funcţia de Preşedinte al ţării, deoarece acesta ar trebui să nu faca parte din partidele politice, ci din mediul academic.

Biroul de presă al PPCD