Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPSD

Mesajul politic PSD şi UCM către alegătorii ţării

|versiune pentru tipar| PSD, 8 iulie 2009
Stimaţi compatrioţi!

În cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, PSD, în comun cu UCM, a acumulat voturile a circa 100 de mii de alegători (6,45%). Ţinem să mulţumim încă odată, din tot sufletul, acelora care au avut încredere în noi, care şi-au dorit ca propunerile noastre electorale să fie realizate.

Oferta noastră electorală conţine programe speciale de măsuri urgente anticriză şi de eradicare a sărăciei, de reformare a sistemului fiscal, de consolidare şi dezvoltare a ramurilor strategice ale economiei naţionale, de susţinere şi promovare a producătorilor locali, de protecţie a consumatorilor. Am înaintat soluţii care permit o creştere considerabilă a bogăţiei naţionale, a salariilor, pensiilor şi îndemnizaţiilor dumneavoastră. Am înaintat proiecte de măsuri drastice de contracarare a dezmăţului corupţiei, a traficului cu fiinţe umane şi a contrabandei, Pentru armonizarea vieţii publice am propus să fie creată Camera Obştească a RM, să fie restabilită în drepturi puterea judecătorească şi să fie instituit un control riguros asupra structurilor de forţă ale statului. Am propus măsuri de restabilire a relaţiilor de prietenie cu ţările vecine şi cu partenerii noştri. Vă încredinţăm — totul ce am elaborat şi v-am propus a fost făcut cu respect pentru dumneavoastră şi cu dragoste pentru ţară. Noi, mai mult ca orice, dorim să punem umărul la făurirea unei Moldove puternice cu o economie puternică în care să ne trăim viaţa fără sărăcie şi injustiţie. Iată de ce Oferta noastră electorală, perfecţionată prin prisma aprecierilor critice venite din partea dumneavoastră, rămâne valabilă pentru campania electorală actuală.

Cu părere de rău, campania din 5 aprilie a fost o campanie cu fraudări considerabile. Forţele extremiste distructive şi antidemocratice au dat tonul şi au susţinut o confruntare politică ostilă, radicală, nemaivăzută în istoria Moldovei. S-a făcut tot posibilul ca electoratul să fie înfricoşat, înspăimântat, dezorientat, inapt şi inert la analiza calmă şi cointeresată a ofertelor participanţilor la scrutin, iar noi — PSD şi UCM — am devenit ţinta principală a atacurilor făţişe şi a loviturilor din spate, a manipulărilor, intimidărilor şi a acţiunilor de denigrare venite atât dinspre stânga politică extremistă, cât şi dinspre dreapta politică radicală. Pe cât vedeţi, am rezistat. Am rezistat, deoarece n-am fost proiectul nimănui. N-am fost nici vasalii Estului, şi nici clienţii Occidentului. Noi am fost şi vom rămâne voinţa politică a celora circa 40 de mii de membri de partid şi de susţinători care astăzi sunt umăr la umăr în rândurile formaţiunilor noastre.

Este deja clar şi este recunoscut de observatorii locali şi internaţionali faptul că la 5 aprilie dumneavoastră a-ţi fost lipsiţi de dreptul constituţional la o alegere liberă şi corectă. Revolta paşnică care a urmat şi care a culminat cu evenimentele tragice din 7 aprilie, au fost o consecinţă, dar şi o provocare minuţios organizată de conducerea de vârf a PCRM. Astăzi, în plină campanie electorală, fără a se opri, această conducere de vârf s-a dedat unei aventuri periculoase care urmăreşte scopul destabilizării păcii civice şi interetnice, coruperii masive a clasei politice de la noi, instaurării unei atmosfere de antagonism ideologic care să împartă societatea în părţi radicale — “patrioţi şi duşmani”, “albi şi negri”, “statalişti şi antistatalişti”, “salvatori ai Patriei şi criminali”. Setoasă de putere până la demenţă, actuala conducere, ignorând voinţa atât a membrilor de rând ai PCRM, cât şi a maselor largi ale populaţiei, împinge calculat şi metodic Republica Moldova înspre prăpastia unei confruntări directe dintre diversele categorii sociale.

Este fariseic să ridici oamenii “În apărarea Patriei” după ce mai mulţi ani la rând ai furat, ai distrus şi ţi-ai bătut joc de Patrie.

Este puţin să strigi “Opriţi războiul politic!”. Trebuie să ai demnitatea şi onoarea de a recunoaşte că fiind la guvernarea ţării eşti responsabil de cele întâmplate.

Înţelegând prea bine că vor fi obligate să răspundă în faţa judecăţii poporului, mai multe persoane din această conducere se grăbesc astăzi să-şi găsească “azil politic” sub umbrela unor partide democratice, nădăjduind să scape astfel de pedeapsa meritată.

Noi, Partidul Social Democrat şi Partidul “Uniunea Centristă din Moldova”, uniţi într-o puternică forţă de centru de orientare social-democrată, spunem “NU EXTREMISMULUI ŞI FĂRĂDELEGII !!!” “VOM TRANSFORMA MOLDOVA ÎNTR-O ŢARĂ A PĂCII ŞI A FĂURIRII !!!”.

Stimaţi alegători!

Toţi acei care aţi votat la 5 aprilie pentru PSD şi UCM, toţi acei care nu acceptaţi extremismul ca metodă de luptă politică, care detestaţi minciuna şi fărădelegea ca practică de guvernare, toţi acei care doriţi să trăiţi în linişte şi bunăstare, cu dragoste şi bunăvoinţă pentru aproapele — să ne unim forţele şi, prin votul nostru din 29 iulie, să readucem buna înţelegere şi viaţa trăită cu demnitate în casele şi în ţara noastră.

Votaţi Lista comună a candidaţilor Partidului Social Democrat!

Dumitru Braghiş, Preşedintele PSD
Vasile Tarlev, Preşedintele UCM