Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009DeclaraţiiPSD

Declaraţia comună a PSD şi UCM privind totalurile campaniei electorale desfăşurate de PSD şi situaţia social-politică din ţară înainte de alegerile din 29 iulie

|versiune pentru tipar| PSD, 27 iulie 2009

Partidul Social Democrat şi Partidul “Uniunea Centristă din Moldova”, concurenţi electorali pe Lista comună a PSD, atrage atenţia opiniei publice asupra faptului că, în actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent, PSD şi UCM au fost unicele partide care s-au unit pe o listă comună în scopul consolidării forţelor de centru de orientare social-democrată, nerisipirii electoratului cu viziuni centriste şi fortificării posibilităţilor reale de a reprezenta în plan major acest electorat în viitorul Parlament al Republicii Moldova. Cu toate atacurile şi presiunile la care au fost supuse de actuala conducere de vârf a partidului puterii, proiectul de unificare a forţelor centriste a fost realizat cu succes, el fiind apreciat pozitiv de către electoratul ţării.

În cadrul actualei campanii, în decurs de doar 24 de zile, candidaţii PSD la funcţia de deputat în viitorul Legislativ au organizat şi au participat la circa 3000 de întâlniri cu alegătorii, în cadrul cărora au fost discutate Oferta electorală a PSD şi Programele speciale componente ale ei, cum sunt Programul anticriză al PSD, Programul de susţinere şi protejare a producătorilor locali, Programul de salvare şi dezvoltare a complexului agroindustrial al ţării, iniţiativele de creare a Agenţiei naţionale de protecţie a consumatorilor şi de creare a Camerei Obşteşti a RM. Deşi s-a făcut observată o vădită oboseală a electoratului, deşi s-a simţit că asupra lui s-au făcut presiuni de a-l intimida, speria, dezinforma, totuşi, în cadrul întâlnirilor noastre, alegătorii au manifestat un viu interes faţă de iniţiativele şi programele noastre electorale.

Despre faptul că doar PSD şi UCM au venit în faţa electoratului cu un mesaj bine definit şi cu programe bine chibzuite, calculate, vorbeşte şi faptul că majoritatea partidelor înscrise în scrutin au preluat de la PSD şi UCM mai multe idei şi programe, pe care şi-au dorit să le prezinte electoratului drept propuneri care, chipurile, le aparţin. Această practică este deloc onorabilă. Din rândul acestor “furturi electorale de la PSD” se înscriu, printre altele: în 2007 — programul PSD “Moldova competitivă”; în 2008 — Programul “Moldova Socială” elaborat tot de PSD. La fel, o fraudă electorală comisă de contracandidaţii noştri este şi afirmaţia precum că guvernul actual a negociat şi a realizat ideea semnării Memorandumului cu China, privind acordarea unui credit de 1 miliard de dolari pentru renovarea şi dezvoltarea infrastructurii Moldovei — proiect lansat de PSD la începutul lunii februarie 2009. Fără pic de jenă oponenţii au preluat de la PSD ideea privind stabilirea locului Moldovei ca o punte de legătură între Est şi Vest. Dintre alte furturi mai amintim “împrumutarea” sloganelor PSD “Pentru stabilitate şi dezvoltare” şi “Timpul renovării a venit”, la fel a ideii privind deschiderea întreprinderilor de prelucrare în fiecare sat, ideea fiind promovată în Planul anticriză al PSD. Contracandidaţii vorbesc şi despre necesitatea introducerii a 10% scutiri de impozite pentru întreprinderile care angajează tineri la serviciu şi despre alegerea preşedintelui ţării de către întreg poporul — idei promovate de mai mult timp de PSD şi UCM.

Pe parcursul actualei campanii candidaţii la funcţia de deputat din partea Listei comune a PSD au fost intimidaţi, au fost supuşi unor provocări, inclusiv cu aruncare în automobil a stupefiantelor, au fost invitaţi la poliţie unde, în discuţii discrete, au fost sfătuiţi să se retragă din Lista PSD. Cu regret, unii din colegii noştri n-au rezistat presiunilor, retrăgându-se din Listă sau venind cu declaraţii defăimătoare la adresa partidului din care până mai ieri au făcut parte.

Totuşi, PSD în comun cu UCM au reuşit să organizeze o campanie electorală activă, combativă, atât în toate raioanele republicii, cât şi, în special, în Găgăuzia. La acest capitol, e de remarcat faptul că o extraordinar de mare fraudă electorală a fost interzicerea de către CEC a desfăşurării dezbaterilor radiotelevizate şi în limba rusă. Stranie şi deloc constructivă s-a dovedit a fi poziţia audiovizualului public, care n-a oferit PSD dreptul la replică, deşi partidul a fost atacat fără temei de mai mult de 20 de ori la aceste posturi publice.

O poziţie distructivă faţă de PSD şi UCM a ocupat şi PDM în frunte cu Diacov-Lupu. S-a făcut tot posibilul pentru atragerea activiştilor PSD de partea Grupării Voronin-Diacov-Lupu. De faptul că acest proiect al “aghitpropului” PCRM are drept scop distrugerea forţelor centriste, de orientare social-democrată vorbeşte şi apariţia de ultimă oră a foii volante în care Voronin şi Lupu fac un apel comun, amical, către alegătorii ţării.

Conform datelor sondajelor sociologice, PSD, în comun cu UCM, acumulează la moment peste 6% din preferinţele electoratului. Suntem convinşi că în cazul desfăşurării unor alegeri libere şi corecte în ziua de 29 iulie, susţinerea prin vot a PSD de către electorat va fi mult mai mare.

Dumitru Braghiş, Preşedintele PSD
Vasile Tarlev, Preşedintele UCM