Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiAna Guţu

Partidul unionist Dreapta şi-a desemnat candidatul pentru scrutinul prezidenţial din 30 octombrie

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Ana Guţu, 1 septembrie 2016

Dreapta a fost primul partid politic care a propus în primăvara acestui an negocieri pentru identificarea unui candidat unionist la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Mai târziu discuţiile au intrat în impas din mai multe cauze: nu toate partidele cu aspiraţii unioniste au răspuns la invitaţie, nu s-a reuşit în termen organizarea competiţiei de tip “primaries”, chiar dacă Dreapta a fost unicul partid care a lansat şi salutat această idee.

În luna iulie Partidul Naţional Liberal (PNL) a dat start unei noi runde de negocieri, cu participarea unui spectru mai larg de partide — Partidul Liberal Reformator (PLR), Partidul Popular (PP), Partidul Acţiunea Democratică (PAD), Partidul Verde Ecologist, Partidul Democraţia Acasă (DA), Partidul pentru Neam şi Ţară. Partidul unionist Dreapta de la bun început a formulat condiţia ca viitorul prezidenţiabil să aibă un program electoral centrat pe ideea unirii Republicii Moldova cu România. Pe parcursul discuţiilor au apărut mai multe condiţionări şi propuneri de colaborare, însă, propunerea celorlalte partide, inclusiv PNL, ca programul electoral al viitorului candidat comun la prezidenţiale nu neapărat să fie unionist a făcut ca Dreapta să se retragă din acest format de discuţii, fără a exclude o posibilă colaborare în următorul scrutinul parlamentar pe o platformă unionistă. Dreapta a decis să meargă independent la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.

La 31 august partidul unionist Dreapta şi-a întrunit Consiliul Republican în şedinţă ordinară. Una din întrebările discutate a fost participarea partidului unionist Dreapta în scrutinul prezidenţial din 30 octombrie 2016. În pofida carenţelor legislaţiei electorale, legate de scrutinul prezidenţial din toamnă — supraîncărcarea registrului votanţilor, lipsirea cetăţenilor din diasporă de dreptul la vot electronic, prin corespondenţă şi procură, restricţiile legate de colectarea obligatorie şi exclusivă a semnăturilor pentru înregistrarea candidaţilor, membrii Consiliului Republican al Dreptei au susţinut ideea participării în scrutinul prezidenţial. Membrii Consiliului Republican au menţionat că pentru partidul unionist Dreapta, scrutinul prezidenţial din 30 octombrie va fi un prim exerciţiu electoral pentru partid.

Doamna Ana Guţu, profesor universitar şi preşedinte al partidului, a fost propusă în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Propunerea a fost sprijinită prin vot unanim de membrii Consiliului Republican. Ana Guţu a mulţumit colegilor pentru încredere şi a solicitat sprijinul tuturor membrilor de partid şi simpatizanţilor pentru organizarea unei campanii electorale corecte, în strictă conformitate cu dezideratul principal al partidului — unirea Republicii Moldova cu România.

Candidatul partidului Dreapta va avea un program electoral unionist, care va exprima esenţa programului politic al partidului. În zilele următoare Dreapta va depune la CEC documentele necesare pentru demararea procesului de colectare a semnăturilor. Totodată, membrii Consiliului Republican au delegat prin vot împuterniciri Biroului Politic al Dreptei să ia decizii referitor la acţiunile partidului în scrutinul prezidenţial în funcţie de schimbarea conjuncturii electorale.

dreapta.md