Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiAna Guţu

Lansarea candidatului partidului unionist Dreapta în campania prezidenţială

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Ana Guţu, 7 octombrie 2016

La 7 octombrie a avut loc manifestarea de lansare a candidatului partidului unionist DREAPTA în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016. Evenimentul a avut loc în scuarul Consiliului Europei, Chişinău, în preajma edificiului de pe strada Mateevici 87, acolo unde în 19918 la 27 martie a fost votată Unirea Basarabiei cu România de către deputaţii Sfatului Ţării.

Discurs la manifestarea de lansare a candidatului Ana Guţu în campania de alegeri prezidenţiale din 30 octombrie 2016

Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova!

Partidul Unionist Dreapta îşi lansează astăzi candidatul pentru campania de alegeri prezidenţiale.

Am ales acest loc fiindcă este plin de conotaţie simbolică — în sala de festivităţi a acestui edificiu la 27 martie 1918 a fost votată Unirea Basarabiei cu România. Istoria Românilor este sursa inepuizabilă a devenirii noastre ca neam, ca naţiune europeană cu tradiţii milenare, iar următoarea bătălie ce trebuie câştigată în numele fericirii naţiuni române — este înfăptuirea reunirii Republicii Moldova cu România.

“Partidul unionist Dreapta are ca scop suprem al activităţii asigurarea libertăţii, a fericirii, a nivelului înalt de trai şi a securităţii tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, fără nicio discriminare prin reunificarea Republicii Moldova cu România. Reîntregirea naţiunii româneşti, parte componentă a civilizaţiei europene şi parte integrantă a Uniunii Europene va asigura armonizarea tuturor segmentelor societale (politic, economic, legislativ, social) ale Republicii Moldova şi României. Reunificarea va îmbunătăţi viaţa tuturor cetăţenilor săi actuali, fără nicio discriminare, în conformitate cu standardele europene de calitate a vieţii, în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Declaraţia de Independenţă din 1991 (care a fost constituţionalizată la 5 decembrie 2013) şi alte documente internaţionale ce reglementează principiile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept.” (citat din programul politic).

Alegerile prezidenţiale din 30 octombrie spre regretul nostru se vor desfăşura cu grave încălcări ale democraţiei electorale — imposibilitatea cetăţenilor din diasporă să voteze electronic, prin corespondenţă sau procură, imposibilitatea studenţilor de a vota la secţiile de votare instituţionale în baza carnetului de student. Împiedicarea cetăţenilor din diasporă şi a tineretului studios de a vota în aceste alegeri va marca rezultatul scrutinului.

Partidul unionist Dreapta a decis să participe în această cursă electorală pentru preşedinţie pentru a coagula electoratul unionist în jurul candidatului său.

După 25 de ani de independenţă mimată, după colapsul ruşinos al instituţiilor statului subjugate partinic, a venit ceasul ca unionismul în Republica Moldova să fie instituţionalizat — acesta înseamnă că unioniştii din Republica Moldova trebuie să se coaguleze în jurul unui partid politic, exprimându-şi clar, deschis şi fără frică opţiunea unionistă în scrutinele electorale de orice gen.

Participarea partidului unionist Dreapta în scrutinul prezidenţial din 30 octombrie cu propriul candidat este o decizie asumată şi responsabilă. Unioniştii din RM trebuie să se debaraseze de sindromul “răului cel mai mic” doar de dragul alegerii. A venit timpul, şi acesta este timpul lui Eminescu, să fim principiali, să respectăm strămoşii şi înaintaşii noştri — să decidem noi, aici, acasă, pe pământ românesc — soarta noastră. Noi, cetăţenii cu drept de vot, nu trebuie să ne lăsăm manipulaţi de sondaje făcute la comanda şi cu finanţarea coloanei a cincea. Lansarea în viaţa politică a noi şi noi proiecte politice stataliste au menirea să ne menţină pe noi, cetăţenii, în captivitatea iluziei că Republica Moldova poate de una singură să renască aidoma Păsării Phoenix din cenuşă. 25 de ani de independentă au demonstrat că nu poţi crea stat pe pământul rupt de la trupul Ţării -mame România, pământ unde a bântuit ocupaţia imperială rusească, apoi ocupaţia sovietică cea care a devastat elitele noastre prin deportări, genocid şi foamete organizată.

Partidul unionist Dreapta consideră că acest scrutin prezidenţial va deveni placa turnantă a drumului nostru politic spre unirea RM cu România.

Cetăţeni, această campanie prezidenţială este mai mult ca niciodată plină de virulenţă împotriva unioniştilor. Discursul candidatului Rusiei la prezidenţiale — Igor Dodon este construit nu împotriva parcursului european, nu în jurul ideii bunăstării cetăţenilor, ci este construit pe acţiuni anti-unioniste, pe care Dodon planifică să le întreprindă când va ajunge preşedinte. Dodon este din păcate, un produs rebutat al tot ceea ce înseamnă degenerare intelectuală şi trădare de neam strămoşesc. Calea lui Dodon spre frâiele puterii poate fi barată doar de unionişti.

Dragi unionişti, să fim solidari împotriva cizmei mancurtului şi trădătorului Dodon, care ne vinde pământul şi oamenii, visând la federalizare, semănând vrajbă şi separatism pe acest plai.

Dragi compatrioţi,

Am avut în fruntea statului doi nomenclaturişti — foşti comunişti — şi ne-am ales cu o zonă separatistă în stânga Nistrului, iar fiii lor au ajuns milionari bine aranjaţi în viaţă.

Apoi a venit în funcţie un fost brutar, un general de miliţie, care tot pe fiul său la făcut multimilionar, a îngrădit 700 de hectare de pădure, a furat ca-n codru şi pe cetăţeni i-a închis într-un ţarc, de unde să iasă doar el cu avioane private pe banii noştri.

După el s-au perindat doi preşedinţi provizorii, care au făcut afaceri cu statul, s-au îmbogăţit şi au extins caracatiţa corupţiei în toată Republica Moldova,

Acum avem un judecător cuminte, care, din păcate, nu a reuşit să facă ordine în propria lui ogradă judecătorească.

Vă îndemn să fiţi vigilenţi, nu cădeţi pradă vorbelor deşarte ale unor candidaţi, care vă promit marea şi sarea odată aleşi în funcţie. Preşedintele RM are atribuţii limitate conform Constituţiei, el nu este un Făt-Frumos atotputernic care vă va mări pensiile şi salariile, care va îndeplini toate dorinţele dumneavoastră.

Totodată, trebuie să ştiţi, că preşedintele RM poate şi trebuie să fie cinstit, onest, să aibă voce puternică pentru a spune lucrurilor pe nume, să informeze cetăţenii şi comunitatea internaţională despre toate câte se întâmplă în acest teritoriu.

A venit timpul ca în acest stat, măcinat de corupţie şi sărăcie, din care pleacă ai noştri copii peste mări şi ţări în căutarea unei vieţi mai bune, un stat condus până acum de bărbaţi, fie corupţi sau fricoşi, să vină un PROFESOR la funcţia de preşedinte. O femeie!

Eu vă propun unica şansă care ne mai poate salva de la pieire şi ne poate asigura viaţă decentă, justiţia corectă, securitatea economică, socială şi stabilitatea politică — Unirea Republicii Moldova cu România. Unirea cu România este cea mai scurtă cale de integrare în Uniunea Europeană şi NATO.

Eu, Ana Guţu, îmi asum misiunea să fiu Preşedintele Unirii.

Voi folosi atribuţiile mele constituţionale pentru a promova unirea Republicii Moldova cu România pe toate meridianele globului: axa politicii externe va trece exclusiv prin Vest: Bucureşti — Washington — Bruxelles. Mă voi întâlni cu preşedinţi de ţări pentru a le spune că noi dorim unirea cu România!

Voi înainta proiectul Legii Lustraţiei în parlament pentru a cunoaşte cine au fost călăii şi trădătorii bunicilor şi părinţilor noştri, cine ne-a furat de-a lungul anilor. Aceşti criminali vor fi pedepsiţi conform legii şi nu vor mai ocupa niciodată funcţii de demnitate publică. Lustraţia va viza şi demnitarii de stat care se fac vinovaţi de hoţii şi furturi în perioada celor 25 de ani de independenţă ai RM. Hoţii şi bandiţii trebuie să stea la puşcărie!

Voi anunţa aderarea Republicii Moldova la Tribunalul Internaţional de judecare a crimelor comunismului, lansat la Tallinn în 2015 de Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Ucraina.

Voi contribui la crearea cât mai urgentă a Fondului Unirii cu cel puţin 10 miliarde de euro pentru următorii trei ani, din care să fie plătite pensii şi salarii la nivelul celor din România, să fie construite drumuri europene ca în România, să fie reconstruite şcoli, grădiniţe şi spitale.

Fondul Unirii ne va ajuta să construim autostrada Chişinău Bucureşti şi Chişinău-Iaşi. Banii din Fondul Unirii vor fi utilizaţi pentru construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău şi altor conexiuni energetice precum Isaccea-Vulcăneşti, Bălţi-Suceava, ce vor asigura cu gaz natural şi energie toate localităţile Republicii Moldova, astfel vom scăpa de gazul rusesc pe care l-am cumpărat cu zece preţuri de-a lungul anilor.

România ne va furniza energia electrică şi nu vom mai plăti în buzunarele demnitarilor corupţi de la Chişinău milioane de euro spălate prin firme fantome din zona separatistă nistreană.

Voi insista asupra modificării legislaţiei pentru a aduce procurori şi judecători din România, de la DNA — doar atunci vom putea judeca marii corupţi — demnitari de rang înalt şi le vom confisca averile până la rudele de gradul trei, aşa cum se procedează în România.

Voi cere investigarea internaţională a furtului miliardului şi confiscarea extinsă a averilor de la cei care l-au furat. Voi impune amendarea legislaţiei financiar-bancare pentru a interzice deţinerea de acţiuni în băncile din Republica Moldova de către firme înregistrate în zone off-shore.

Voi iniţia reforma teritorial-administrativă a Republicii Moldova, cu trecerea la câteva judeţe şi descentralizarea deplină a puterii locale după modelul României.

Voi propune o nouă legislaţie în domeniul social, care va prevedea unificarea sistemului de pensii şi va exclude pensiile speciale de zeci, chiar sute de mii de lei, plătite foştilor kgb-işti, nomenclaturişti şi generali sovietici, voi cere anularea pensiilor speciale pentru foşti înalţi demnitari de stat din cauza că nu au servit intereselor cetăţenilor.

Voi propune o nouă legislaţie lingvistică, prin care limba română să devină de facto limbă oficială în Republica Moldova la toate nivelele. Voi insista asupra creării departamentului de politici lingvistice pe lângă ministerul educaţiei şi cercetării, pentru a asigura implementarea programelor eficiente de studiere a limbii române de către reprezentanţii minorităţilor etnice. Noua legislaţie lingvistică va combate propaganda rusească nocivă şi va promova românizarea spaţiului informaţional din Republica Moldova.

Voi acorda un milion de cetăţenii fraţilor noştri de peste Prut — ca să poată vota pentru unire aici, în Republica Moldova şi să putem sorbi Prutul dintr-o înghiţitură, desfiinţând frontiera odată şi pentru totdeauna! Voi acorda cetăţenilor din diasporă dreptul la vot prin corespondenţă, electronic şi prin procură.

Voi pune moratoriu asupra distincţiilor de stat, pentru aceasta voi conveni cu preşedintele României să acordăm distincţiile României celor mai merituoşi dintre cetăţeni, care au muncit cu adevărat cu abnegaţie pentru familie şi societate.

Voi cere modificarea legislaţiei pentru a schimba componenţa Consiliului de Securitate al Republicii Moldova, prin includerea în ea a personalităţilor importante, experţi, demnitari din România, SUA, UE şi NATO.

Voi stopa transnistrizarea Republicii Moldova prin denunţarea acordului Snegur-Elţin din 1993 şi retragerea armatei a 14-ea din zona separatistă. Voi cere tuturor organismelor internaţionale sprijin pentru transformarea formatului de negocieri 5+2, excluzând administraţia separatistă de la Tiraspol din formatul de negocieri şi solicitând includerea României în acest format. Voi cere tuturor organismelor internaţionale înlocuirea forţelor pacificatoare ruseşti cu o misiune internaţională civilă sub egida ONU. Mă voi opune categoric cedărilor care se fac în faţa separatiştilor din stânga Nistrului şi nu voi permite federalizarea Republicii Moldova.

Voi discuta cu preşedintele României pentru a demara procesul de unificare a sistemului diplomatic pentru a avea câte o singură ambasadă în ţările din lume pentru ambele state româneşti.

Voi insista asupra unificării armatei române cu cea din Republica Moldova pentru a spori capacitatea de apărare a cetăţenilor din Republica Moldova în cazul unui pericol militar în regiune. Voi promova unificarea vămilor la frontiera cu România.

Voi garanta respectarea drepturilor atât a majorităţii româneşti a cetăţenilor Republicii Moldova, cât şi a tuturor minorităţilor convieţuitoare, aşa cum sunt ele respectate în România — în deplină conformitate cu tradiţiile şi normele Uniunii Europene.

În ziua când Unirea Republicii Moldova cu România se va produce — voi depune mandatul de preşedinte şi nu voi pretinde la nicio funcţie publică în Ţara Românească Reîntregită.

Stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova,

Vă îndemn să aveţi încredere în profesorul Ana Guţu — eu voi fi preşedintele vostru, preşedintele Unirii.

Nu mai daţi crezare proiectelor stataliste!
Republica Moldova nu poate exista de una singură ca stat independent.
Doar uniţi în cadrul Ţării noastre — România vom avea o viaţă decentă.
Nu mai este timp de pierdut!
Împreună facem Unirea!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

dreapta.md