Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiAna Guţu

Candidatul Partidului unionist Dreapta Ana Guţu va participa la primul tur al scrutinului prezidenţial din 30 octombrie

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Ana Guţu, 28 octombrie 2016

Partidul unionist Dreapta a luat decizia la 30 august 2016 să participe în cursa electorală pentru preşedinţia Republicii Moldova, înaintând în calitate de candidat pe doamna Ana Guţu, preşedintele partidului, profesor universitar. Apariţia pe scena politică din Republica Moldova a unui partid unionist cu statut şi program unionist punctual, care nu doar formulează dezideratul unirii Republicii Moldova cu România, ci şi descrie cum se va produce acest eveniment juridico-politic, a impulsionat instituţionalizarea unionismului. Campania electorală actuală pentru prima dată de la independenţa RM încoace a fost marcată de prezenţa în spaţiul public a discursului politic unionist, exprimat clar şi responsabil, fără abordări populiste sau oportuniste.

Programul electoral al Anei Guţu a fost elaborat şi structurat în strictă conformitate cu atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, care, odată implementat, ar apropia real momentul unirii RM cu România.

Republica Moldova timp de 25 de ani a încercat să se afirme ca stat independent, ajungând captiva comportamentelor iresponsabile ale politicienilor. Cu siguranţă cea mai mare realizare, dar spre regret, mult prea întârziată, a fost ancorarea RM la UE prin semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere la UE, acţiune la care doamna Ana Guţu a contribuit plenar în calitate de deputat în Parlamentul RM.

Totuşi, după 25 de ani pierduţi în derivă şi tranziţie permanentizată, noi, membrii partidului unionist Dreapta considerăm că unica megareformă, capabilă să stopeze pieirea fizică şi morală a cetăţenilor rămaşi deocamdată în acest teritoriu, este Unirea Republicii Moldova cu România. Cei doi vectori geopolitici, care au determinat comportamentul electoral al politicienilor — Est sau Vest, astăzi sunt clar suplimentaţi de o a treia cale — uniţi cu România, ca să ne vedem în sfârşit acasă. Această campanie electorală, ca şi scrutinul din 30 octombrie, dă start Unirii Republicii Moldova cu România. Ana Guţu şi noi, colegii săi, am desfăşurat o campanie electorală onestă, am mers în localităţile republicii, ne-am întâlnit cu cetăţenii, le-am vorbit despre necesitatea unirii celor două state româneşti. Ana Guţu a onorat toate invitaţiile la dezbaterile electorale, a delegat reprezentanţă doar în cazurile unor coincidenţe a orelor la care s-au desfăşurat aceste dezbateri. Am utilizat din plin timpul acordat de instituţiile media pentru a promova mesajul unionist şi programul electoral al preşedintelui Unirii Ana Guţu. Le adresăm sincere mulţumiri tuturor membrilor şi simpatizanţilor ai partidului unionist Dreapta, cât şi primarilor, directorilor instituţiilor şcolare care ne-au facilitat întâlniri cu cetăţenii, profesorii şi liceenii cu drept de vot.

O democraţie autentică înseamnă pluralism de opinii, competiţie de idei bazată pe argumente, înseamnă onestitate şi sinceritate faţă de alegător, înseamnă educarea alegătorului în spiritul culturii politice bazate pe concluzii şi analize, fără nicio manipulare.

Partidul unionist Dreapta şi-a întrunit Biroul său politic şi a discutat, pe fundalul evenimentelor politice de ultimă oră, pentru a lua decizia finală referitor la participarea candidatului său doamna Ana Guţu în primul tur al acestui scrutin prezidenţial. Decizia a fost unanimă — Ana Guţu va participa la primul tur de scrutin prezidenţial din 30 octombrie şi, deci, nu se retrage din cursa electorală. Această decizie este în deplin consens cu obiectivele imediate şi pe termen mediu ale partidului — promovarea intensă a opţiunii unioniste pentru a realiza Unirea RM cu România pe cale politică, în strictă conformitate cu instrumentarul legal şi cel democratic. Libertate există acolo unde există posibilitate de alegere. Votul răului cel mai mic deseori s-a transformat în sport naţional pe nume “călcatul pe greblă”. Acest vot “economisit” ne-a făcut să pierdem zeci de ani de zile în lupte partinice viscerale fără nici un benefici pentru cetăţeni. Unionismul în Republica Moldova nu trebuie să bată în retragere, deoarece o astfel de retragere este aşteptată mai cu seamă de partidele pro-ruse, finanţate copios din buzunarele Rusiei. Dreapta este partidul care a stârnit agitaţie pe eşichierul politic din Republica Moldova, anume prin consecvenţa, puterea de convingere a discursurilor şi a acţiunilor sale politice. O retragere a candidatului Dreptei Ana Guţu din cursa electorală va însemna o recunoaştere a înfrângerii, dar şi o mare decepţie pentru adevăraţii unionişti, ceea ce nu putem nicidecum permite.

Îndemnăm toţi alegătorii din Republica Moldova, mai ales cei care au cetăţenia română, românii din diasporă, să voteze cu încredere în primul tur de scrutin la 30 octombrie candidatul partidului unionist Dreapta — pe doamna Ana Guţu, profesor universitar, cu merite academice şi politice deosebite, persoană onestă şi integră, fără trecut comunist şi kgb-ist. Votul din 30 octombrie este votul moral, pe care noi îl dăm în favoarea Unirii Republicii Moldova cu România, votăm pentru idee, pentru revenirea acasă la trupul Ţării-Mame România. Împreună facem Unirea!

Apelul candidatului Partidului unionist Dreapta Ana Guţu la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova către unionişti

Dragi români, dragi unionişti,

Mă adresez către domniile voastre cu apelul de a ne strânge rândurile pentru idealul Unirii naţiunii române. Libertatea gândirii şi de exprimare este cea mai de preţ valoare în orice societate. Un scrutin electoral este, în primul rând, posibilitatea cetăţeanului de a se pronunţa pentru ideile politice la care este ataşat.

Unirea Republicii Moldova cu România nu este doar o idee politică, este unica salvare a noastră a tuturor de la pieire. Acest ideal a suferit din cauza ocupaţiei imperiale ruseşti şi celei sovietice, a fost izgonit în ilegalitate, a fost persecutat prin organizare de genocid şi foamete. Compatrioţii noştri au pătimit şi au plătit cu viaţa pentru românism şi unionism.

Astăzi, când noi am ajuns la 25 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, asistăm la falimentul instituţional şi uman al acestui teritoriu. Orice promisiune de bunăstare, de resetare a proiectului statal Republica Moldova ne aruncă în hăul aşteptărilor infinite şi vane. Vom pierde ani din viaţă, deja am pierdut destui, pierdem copiii care ne pleacă, pierdem oamenii, iar statul pe nume Republica Moldova va rămâne în continuare o zonă gri de impredictibilitate, de îmbogăţire a clanurilor politice de tot felul, de subjugare a puţinilor cetăţeni care mai contribuie prin muncă să achite impozite şi care vor restitui miliardul furat.

Primul tur de scrutin prezidenţial va avea loc la 30 octombrie. Din 1996 cetăţenii nu au ales preşedintele lor. Iluzia că acest preşedinte va fi mesia pe pământ este alimentată prin propagandă şi manipulare. Retragerea mai multor candidaţi din cursa electorală denotă nu grija faţă de statul Republica Moldova, ci formule matematice, plăsmuite în laboratoare politologice de menţinere în comă, conectat la aparate, statul Republica Moldova.

În cursă erau înscrişi doi candidaţi unionişti. Mihai Ghimpu şi Ana Guţu. Astăzi Mihai Ghimpu s-a retras din cursa electorală. Astfel, unicul candidat unionist prezent în competiţie rămâne subsemnata. Retragerea din cursa prezidenţială a candidatului unionist înseamnă resemnare şi înfrângere.

Vă chem să fiţi solidari şi în primul tur de scrutin să votaţi Ana Guţu — unicul candidat unionist rămas în buletinul de vot. Sunt profesor universitar, nu reprezint nici un clan mafiot sau oligarhic, nu sunt datoare nimănui cu nimic, pledez deschis şi asumat pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

Vă îndemn să manifestaţi cu încredere fidelitatea faţă de idealul Unirii. Cel de-al doilea tur al scrutinului pentru noi, unioniştii, va fi oricum, votul pentru “răul cel mai mic”. Votul moral al unioniştilor se va da în primul tur. Vă chem să fim tari, să fim numeroşi, să fim demni de bunicii şi părinţii noştri, să votăm pentru Unire la 30 octombrie, de la acest scrutin începe numărătoarea inversă până la Unirea Republicii Moldova cu România. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

dreapta.md