Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiAna Guţu

Dreapta despre cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Ana Guţu, 7 noiembrie 2016

Peste câteva zile, pe data de 13 noiembrie 2016, cetăţenii Republicii Moldova vor fi chemaţi la cel de-al doilea Tur al alegerilor prezidenţiale. Partidul unionist Dreapta consideră, că o veritabilă legitimitate a viitorului Preşedinte al Republicii Moldova poate rezulta doar dintr-o participare numeroasă, cu mult peste 50%, a alegătorilor la scrutin. În ultima perioadă, se face tot mai vizibilă o mobilizare fără precedent a alegătorilor, mai ales prin intermediul noilor tehnologii şi a reţelelor de socializare virtuale. În privinţa participării la Turul 2 al alegerilor prezidenţiale, este atestat un activism extrem de sporit, mai ales printre reprezentanţii Diasporei — a cetăţenilor stabiliţi temporar sau permanent în afara Republicii Moldova. Astfel, putem anticipa o participare a unui număr foarte important de cetăţeni din Diaspora la scrutinul din 13 noiembrie 2016.

În acest context, Partidul unionist Dreapta îşi exprimă profundul regret vizavi de o serie de decizii recente ale Comisiei Electorale Centrale, care au limitat implicarea Diasporei în alegerile prezidenţiale. Printre cele mai contestabile decizii de acest fel, amintim aici: excluderea Diasporei din procesul de colectare de semnături în favoarea candidaţilor, refuzul CEC de a solicita Guvernului deschidere de secţii de vot suplimentare în Diaspora (în pofida mai multor petiţii semnate de mii de cetăţeni, în diferite locaţii de pe mapamond), refuzul CEC de a solicita Guvernului şi Parlamentului modificarea ad-hoc a Codului Electoral, pentru a permite votarea în Diaspora în bază buletinului de identitate.

Amintim, totodată, că pe parcursul ultimilor ani, mai mulţi exponenţi ai Partidului unionist Dreapta, au pledat în mod activ în spaţiul public, pentru introducerea mai multor elemente noi în Codul Electoral, care ar permite tuturor cetăţenilor din Diaspora să-şi exercite dreptul constituţional de participare la scrutinele naţionale. Printre cele mai importante propuneri formulate, amintim aici:

Partidul unionist Dreapta invită autorităţile Republicii Moldova să iniţieze un dialog durabil şi eficient cu reprezentanţii Diasporei, în vederea perfecţionării legislaţiei electorale.

Alegerile prezidenţiale au demonstrat odată în plus că lupta politică în Republica Moldova se dă pentru vectorul geopolitic. Republica Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, fapt care a permis ancorarea statului într-un cadru legislativ şi economic european.

Cedarea unei ramuri a puterii executive precum e preşedinţia în mâniile unui lider pro-moscovit ar însemna destabilizarea situaţiei interne, inclusiv pericolul unui “maidan” moldovenesc. În aceste condiţii, rămânând ferm şi fidel dezideratului Unirii Republicii Moldova cu România, partidul unionist Dreapta cheamă toţi alegătorii unionişti să voteze împotriva candidatului pro-rus Igor Dodon, acordând o şansă Maiei Sandu.

Creditul de încredere, pe care îl acordăm Maiei Sandu este în exclusivitate motivat de viziunile sale pro-occidentale şi promisiunea că prima vizită după investirea sa în funcţie va fi efectuată de preşedinta Maia Sandu la Bucureşti. Chişinău şi Bucureşti sunt două inimi româneşti. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

dreapta.md