Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiDumitru Ciubaşenco

Ciubaşenco la Cimişlia: Moldova se poate transforma din “azil pentru bătrîni” într-un cimitir enorm

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Dumitru Ciubaşenco, 10 septembrie 2016

Depopularea catastrofală a populaţiei Moldovei, alături de unul dintre cele mai înalte tempouri de migraţie din Europa, poate rezulta pentru ţară într-o catastrofă naţională. Despre aceasta a declarat Dumitru Ciubaşenco la întîlnirea cu locuitorii din Cimişlia, care a avut loc în cadrul campaniei naţionale pentru colectarea semnăturilor în susţinerea candidatului “Partidului Nostru” la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

“Oriunde ar avea loc întîlnirile, peste tot am întîlnit oameni care intenţionează să plece la muncă peste hotare. Este o catastrofă naţională. Numărul populaţiei a ajuns pînă la nivelul anilor 60. Poporul se pierde!”, a declarat el. “Bătrînii plîng de singurătate. O femeie mi-a spus că nu are pentru cine întinde masa, deoarece nu are familie — toţi au plecat”, a adăugat Ciubaşenco, subliniind că, în condiţiile păstrării acestei tendinţe, pronosticurile sînt foarte pesimiste: “Conform diferitelor organizaţii internaţionale, în următorii 20–30 de ani ţara va pierde încă în jur de un milion de oameni”.

Ciubaşenco la Străşeni: O nouă Constituţie va fi o formă a unui consens naţional

Constituţia Moldovei este practic distrusă de actuala guvernare şi, de aceea, este necesară elaborarea unei noi Legi supreme a ţării, care va deveni o nouă formă a consensului naţional. Despre aceasta a declarat Dumitru Ciubaşenco în cadrul întîlnirii cu locuitorii din Străşeni, care a avut loc în cadrul campaniei naţionale de colectare a semnăturilor în susţinerea sa în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al ţării, înaintat de “Partidul Nostru”.

“Este necesar să stabilim o Moldovă nouă, Constituţia căreia va fi elaborată cu participarea diverselor forţe politice şi organizaţii internaţionale. Acesta trebuie să fie un acord societal larg, atins inclusiv cu participarea Transnistriei şi Găgăuziei”, a declarat Ciubaşenco.

El a subliniat că necesitatea unei Constituţii noi este cauzată de actuala a fost elaborată în grabă, iar în ultimii 25 de ani, Legea fundamentală a ţării a fost modificată nu o singură dată.

“Constituţia Moldovei a fost elaborată în grabă. Ceva a fost luat de la români, ceva de la francezi, cîte ceva au adăugat de la sine. Ea a fost modificată de zeci de ori, ciopîrţită. Drept urmare, sîntem martorii prăbuşirii şi cîmpului constituţional, şi a însăşi Constituţiei. S-a ajuns pînă acolo că Curtea Constituţională face ceea ce-i trece prin cap: anunţă că Declaraţia de independenţă e mai presus ca Constituţia, anulează sistemul alegerii preşedintelui, practic anulînd 16 ani ai istoriei moldoveneşti”, a rezumat el.

pnru.md