Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiDumitru Ciubaşenco

Usatîi: În premieră, la alegeri are toate şansele să cîştige un politician din afara sistemului, Dumitru Ciubaşenco

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Dumitru Ciubaşenco, 11 octombrie 2016

“Elita moldovenească — este un sistem întreg de pompare a banilor din oameni. În acest sistem intră atît funcţionari ai statului, cît şi funcţionari admişi la treucă, care, ca nişte lăcuste încep să zboare în toate direcţiile imediat ce un plebeu (vom utiliza acest termen din evul mediu — Moldovei de astăzi se aseamănă mult cu evul mediu) încearcă să iasă din subsolul puturos şi întunecos”, a scris pe pagina sa de Facebook, Renato Usatîi.

Protestează gălăgios, îşi caută drepturile sau, de exemplu, are o afacere de succes. În toate aceste cazuri, de acel plebeu se vor ocupa vulturii din MAI, procuratură, CNA şi altele, fie la comanda de sus, fie pur şi simplu pentru a-i lua banii. Sistemul relaţiilor din vîrf este construit în baza legăturilor informale, de obicei, legături de rudenie fără sînge. Tradiţia cumătrismului de odinioară s-a transformat în Moldova într-un monstru care devorează statul.

Conducătorii acestui stat de mulţi ani trăiesc într-o lume separată. Astăzi, zeul suprem acolo este Plahotniuc, ieri a fost Plahotniuc cu Filat, alaltăieri Voronin şi aşa mai departe. În timpul lui Snegur, abia începea totul. Ei undeva sus, pe Olimp, noi jos, de obicei, din capul nostru. “Elita” se interesează de noi doar în cîteva cazuri. Primul este descris mai sus, iar al doilea — alegerile. Şi, de fiecare dată, noi votăm pentru cei care au legături cu acest sistem complicat, a fost acolo sau este membru actual al sistemului (nu contează, nimeni încă nu a plecat de acolo, funcţionar în Moldova este o profesie pe viaţă). Dar, în premieră după mulţi ani, la alegeri nu doar participă, dar şi are toate şansele să cîştige un politician din afara sistemului, unul dintre noi. Cel căruia îi pasă, care protestează şi îşi cere drepturile, care nu a fost niciodată nici deputat, nici ministru, nici măcar politician. Nu a participat, nu a fost membru. De legături cu răul — nu a fost suspectat. Pentru această grupare care se crede invincibilă, el este un pericol direct şi evident. Mai ales că, acea persoană, Dumitru Ciubaşenco, vorbeşte fără echivoc despre ceea că participă la alegeri doar pentru a distruge bandiţii. El ştie cum şi el va face asta. Mai sînt întrebări despre ceea pentru cine să votaţi?

Ciubaşenco la Călăraşi: Regimul lui Plahotniuc vrea să aducă în Moldova mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu

Regimul lui Plahotniuc a atras Moldova în lupta dintre Vest şi Rusia, în schimbul susţinerii regimului său de către SUA. Despre aceasta a declarat candidatul “Partidului Nostru” la funcţia de preşedinte, Dumitru Ciubaşenco în cadrul întîlnirii cu locuitorii oraşului Ceadîr-Lunga, unde a fost prezentat Decretul Nr.1 “Cu privire la dizolvarea Parlamentului RM”.

“Poziţia «Partidului Nostru» constă în ceea că la aceste alegeri nu este loc pentru certuri despre geopolitică. Este o pistă greşită. Cu ajutorul speculărilor despre geopolitică, Plahotniuc pe de o parte şi unii oameni de altă parte, pur şi simplu distrag atenţia cetăţenilor de la problema de bază: de a elimina această guvernare”, a declarat Ciubaşenco.

Ciubaşenco a subliniat că şi “Partidul Nostru” are viziunile sale cu privire la politica externă a Moldovei, totuşi, la etapa actuală, această polemică este nepotrivită.

“Opinia mea constă în ceea că Moldova este înclinată prea mult spre vest. Aceşti activişti — Candu, Filip, Plahotniuc — s-au întîlnit cu Nuland. Acum NATO este, practic, în Moldova. SUA «acoperă» activitatea actualei puteri, pentru politica lor împotriva Rusiei”, a adăugat el.

Potrivit lui Ciubaşenco, chiar dacă Moldova nu intră în componenţa NATO, Alianţa nord-atlantică deja e aici.

“Ei practic conduc cu Ministerul Apărării, cu structurile de forţă. La Mărculeşti planifică crearea unei baze aeriene. Acolo totul este pregătit în aşa fel ca, la momentul potrivit, avioanele militare vor putea ateriza acolo. Noi sîntem categoric împotrivă, noi sîntem pentru păstrarea neutralităţii”, a adăugat el.

pnru.md