Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiDumitru Ciubaşenco

Ciubaşenco în raionul Floreşti: Plahotniuc a transformat Moldova în închisoare

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Dumitru Ciubaşenco, 19 octombrie 2016

Dezastrul şi starea depresivă a ţării ce domnesc în jur sînt caracteristice închisorii în care Plahotniuc a transformat Moldova, autoproclamîndu-se drept supraveghetor.

Despre aceasta a declarat astăzi candidatul “Partidului Nostru” la funcţia de preşedinte, Dumitru Ciubaşenco, în cadrul unor întîlniri care au avut loc la Floreşti, în satele Ghindeşti şi Cunicea.

“În general, situaţia este extrem de depresivă, pe oriunde se simte lipsa de încredere a oamenilor că ceva mai poate fi schimbat. Neîncrederea în stat este vizibilă peste tot. Oamenii sînt de acord cu noi că cu această putere nu se va putea schimba nimic, iar Moldova cu Plahotniuc nu are niciun viitor”, a declarat el.

Aşa, potrivit lui Ciubaşenco, oligarhul a transformat Moldova în închisoare şi s-a autoproclamat drept supraveghetor: “Plahotniuc a transformat Moldova în închisoare şi a devenit şeful ei. Mulţi candidaţi susţin că intenţionează să elibereze instituţia prezidenţială. N-are niciun sens. Să zicem că vor elibera ei o «baracă», iar lui Plahotniuc îi vor rămîne toate celelalte — judecătoriile, Parlamentul, Guvernul, Procuratura”.

“El, rămînînd şef al acestei închisori nu va permite niciunui preşedinte să schimbe ceva. Dacă preşedintele va încerca să acţioneze sistematic, în sistemul controlat de oligarh — nu va schimba nimic”, a încheiat Ciubaşenco. “Trebuie eliberată toată Moldova, iar asta trebuie realizat doar printr-un decret prezidenţial privind dizolvarea Parlamentului”, a subliniat el.

Ciubaşenco la Taraclia: Deputaţii trebuie lipsiţi de imunitate

În proiectul noii Constituţii, prevăzut în programul “Partidului Nostru”, va fi introdusă modificarea care prevede renunţarea la imunitate parlamentară a deputaţilor.

Despre aceasta a declarat candidatul “Partidului Nostru” la funcţia de preşedinte, Dumitru Ciubaşenco, în cadrul întîlnirii de astăzi cu locuitorii oraşului Taraclia, unde a fost prezentat Decretul Nr.1 “Cu privire la dizolvarea Parlamentului RM”.

“După alegerile parlamentare anticipate, noi vom lansa iniţiativa privind elaborarea unei noi Constituţii, care va fi adoptată printr-un referendum naţional”, a declarat el.

Aşa, potrivit candidatului, una dintre modificările noii Constituţii va fi renunţarea la imunitate, în special, a deputaţilor: “Noi, de asemenea, propunem să ridicăm imunitatea pentru acei funcţionari care uzează de ea — începînd de la însuşi preşedintele ţării şi pînă la judecătorii Curţii constituţionale şi deputaţi”.

“Acum, ei afirmă că imunitatea este necesară pentru ceea ca, să zicem, un poliţist de sector să nu poată atrage un judecător la răspundere. Dar dacă legea va funcţiona, poliţistul nu-l va putea atrage la răspundere pe judecător, dacă acesta nu a făcut nimic”, a adăugat el.

Ciubaşenco a subliniat că judecătorii care vor respecta legea sau deputaţii nu au nevoie de imunitate: “Dacă ei nu au avut nicio încălcare, crimă, atunci nu au de ce se teme”.

În încheiere, Ciubaşenco a subliniat din nou că despre asemenea modificări fundamentale nu poate fi nici vorbă atît timp cît Vladimir Plahotniuc rămîne la putere.

“Noi nu vom putea obţine nimic, dacă nu ne vom isprăvi acum cu această putere!”, a rezumat el.

pnru.md