Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiDumitru Ciubaşenco

Usatîi a calificat decizia privind retragerea lui Lupu, drept o scenetă politică a lui Plahotniuc

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Dumitru Ciubaşenco, 26 octombrie 2016

Renato Usatîi a declarat că Dumitru Ciubaşenco nu se pregăteşte să iasă din cursa electorală şi consideră drept dubioase declaraţiile lui Lupu şi Plahotniuc privind retragerea de bunăvoie a candidatului Partidului Democrat din campania electorală cu îndemnul de a vota pentru Maia Sandu.

Într-o conferinţă video, Usatîi a numit drept “versiune logică” presupunerea că “Departamentul de Stat de la Washington l-a chemat pe Plahotniuc la Ambasada SUA, spunînd: Plahiş, arestăm conturile, le sunăm englezilor să le spunem să te reţină cît mai repede în cazul «Gorbunţov» la Londra, şi lui Plahotniuc i-au sucit cele două bile de tenis pentru ca să o înainteze pe Maia”.

Pe lîngă asta, Usatîi a subliniat că unele nuanţe ale acestei versiuni îl fac să îndoiască că totul a fost anume aşa. “Dar, în acelaşi timp, luînd în considerare declaraţiile Maiei Sandu, care spune că «nu are nevoie de susţinerea lui Plahotniuc, asta el încearcă să mă ponegrească», apar întrebări” a menţionat Usatîi.

Liderul “Partidului Nostru” a mai citat articolul 46, punct 6, al Codului electoral, în care se menţionează că “Concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declaraţie scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai tîrziu de 7 zile pînă la ziua alegerilor”.

Adică, dacă în lege se spune că candidatul nu-şi poate retrage candidatura cu mai puţin de 7 zile înainte de alegeri, înseamnă că Lupu organizează un spectacol politic pentru ca, ulterior, posibil să spună: “Ştiţi, noi am vrut să ne retragem, dar nu putem, legea nu ne permite”, a observat Usatîi. “Ori Plahotniuc putea lansa această combinaţie cu 9 zile înainte de alegeri. De aceea, sînt multe stranietăţi în toată această situaţie. Continuăm să urmărim”.

Usatîi a conformat că echipa “Partidului Nostru” este hotărîtă decisiv pentru a ajunge în turul doi. “Mergem înainte cu Dumitru Alexeevici Ciubaşenco! Vom fi atenţi, trebuie să-l dejucăm pe păpuşarul Plahotniuc şi să sfîrşim regimul acestuia, pentru că altfel Moldova nu are viitor, cu orice preşedinte”, a spus el.

pnru.md