Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIgor Dodon

Consiliul Republican al PSRM l-a desemnat pe Igor Dodon drept candidat la funcţia de preşedinte al RM

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Igor Dodon, 31 august 2016 | 

Astăzi, a avut loc şedinţa Consiliului Republican al PSRM, la care au participat membrii Consiliului Republican, membrii comisiei de cenzori, conducătorii organizaţiilor teritoriale, deputaţii şi consilierii municipali, membrii grupului de iniţiativă pentru susţinerea candidatului PSRM la alegerile prezidenţiale.

În cadrul şedinţei a fost aprobată declaraţia PSRM cu privire la desemnarea lui Igor Dodon, liderul PSRM drept candidat din partea formaţiunii la alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost constituit grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor susţinătorilor candidatului la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Discursul liderului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, rostit în cadrul şedinţei Consiliului Republican

Stimaţi colegi, stimaţi oaspeţi,

Mai întîi de toate, permiteţi-mi să vă felicit, o dată în plus, cu prilejul Jubileului de 25 de ani de Independenţă a ţării noastre.

Partea cea mai bună în acest Jubileu este că demonstrează că Republica Moldova a reuşit să supravieţuiască. Noi nu am eşuat ca stat, aşa cum prevesteau unii “binevoitori”, noi nu am cedat statalitatea, iar ca popor, nu am renunţat la identitatea noastră moldovenească, şi nu am încetat să credem că vom avea un viitor mai bun.

Primii 25 de ani au fost grei, au fost dramatici, cu război fratricid, cu pierderi teritoriale şi de vieţi omeneşti, cu pierdere de populaţie, cu declin economic, cu pierderea încrederii în puterea politică.

Trebuie să învăţăm din aceste lecţii dure. Cunoaştem greşelile pe care le-am comis, cunoaştem slăbiciunile noastre şi le vom putem evita pe viitor.

Felicitări deci că am ajuns, ca ţară, la vârsta maturităţii. Sper foarte mult ca de acum încolo să procedăm mai înţelept şi mai eficient, ca guvernare şi ca popor.

Faptul că evenimentul nostru de lansare se produce în apropierea jubileului ţării e semnificativ. La fel de semnificativ este şi locul pe care l-am ales.

Mănăstirea Căpriana nu e doar un lăcaş creştin, ea simbolizează tradiţiile noastre istorice, trăinicia de secole, preceptele morale ale neamului. Mănăstirea Căpriana simbolizează temelia noastră ca stat şi popor. Şi noi am considerat că e bine să pornim de la temelie în calea noastră nouă.

Le mulţumesc deci gazdelor noastre că ne-au primit în faţa mănăstirii. Personal, le aduc mulţumiri mitropolitului Vladimir al Moldovei şi stareţului mănăstirii Căpriana.

Sper ca atmosfera spirituală pe care o emană mănăstirea să fie una de binecuvântare în lucrurile bune pe care dorim să le înfăptuim.

Stimaţi colegi,

Ştim cu toţii că decizia Curţii Constituţionale de la începutul acestui an — de revenire la alegerea directă a şefului statului -, a marcat profund agenda politică naţională. Această decizie deschide un nou teren de luptă între partidele de guvernare şi cele de opoziţie.

Împreună cu cetăţenii, noi am înţeles că s-a ivit o şansă unică de a schimba acum, în acest an, raportul puterilor în stat. Acum, în acest an, putem oferi oamenilor un alt model de guvernare la nivel înalt şi putem oferi o nouă perspectivă ţării.

Partidul Socialiştilor, ca principal partid de opoziţie, printre primii a reacţionat, acum cinci luni, în martie, cînd organele noastre colegiale au decis participarea în alegerile prezidenţiale şi au recomandat înaintarea preşedintelui formaţiunii, adică înaintarea mea ca şi candidat al socialiştilor. Vă mulţumesc încă o dată pentru această încredere şi susţinere.

Acum, astăzi, noi suntem la etapa cînd ne lansăm candidatul oficial şi ne pregătim la modul cel mai serios pentru scrutin. Urmează ca în următoarele zile să colectăm semnăturile pentru a ne înregistra la CEC şi am toată convingerea că vom fi primul sau printre primele partide care vor reuşi cu brio acest exerciţiu tehnic.

Este dificil de supraevaluat miza acestei campanii electorale, pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

E un eveniment important pentru partid, important pentru mine personal şi, vreau să vă asigur, important pentru soarta de mai departe a ţării noastre.

Ca partid, noi avem oportunitatea de a confirma din nou că suntem cea mai solidă şi mai populară formaţiune politică din Republica Moldova. Victoria noastră în prezidenţiale înseamnă că socialiştii au şanse reale să ia majoritatea voturilor la următoarele alegeri parlamentare. Înseamnă că vom avea rezultate foarte bune şi la alegerile locale. Înseamnă că vom putea prelua, într-un final, întreaga guvernare în ţară.

Pentru mine personal, victoria în aceste prezidenţiale înseamnă că voi putea implementa la modul concret, consecvent, ideile mele politice fundamentale.

Să ne amintim, e vorba de: consolidarea statalităţii, garantarea neutralităţii, reîntregirea ţării prin readucerea Transnistriei, combaterea unionismului, protejarea valorilor creştine şi a religiei ortodoxe, afirmarea limbii şi a identităţii moldoveneşti, asigurarea păcii interetnice, înlocuirea istoriei românilor cu istoria Moldovei în şcoli, crearea naţiunii civice moldoveneşti, renaşterea satelor, restabilirea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă, stoparea declinului economic, stimularea economiei şi a agriculturii, ridicarea educaţiei la rang de prioritate naţională.

Ţara noastră nu sa va dezvolta şi nu va avea viitor dacă nicio instituţie a puterii nu se va ocupa consecvent de implementarea ideilor pe care le-am menţionat.

Noi am degradat foarte mult la capitolul statalitate, neutralitate, identitate, integritate teritorială, securitate economică, demografie. După venirea puciştilor la guvernare, în 2009, Moldova a înregistrat o cădere dramatică şi la principalii indicatori sociali şi economiei.

Cei care promiteau o Moldovă fără sărăcie şi fără corupţie au procedat exact invers — ei au crescut şi nivelul sărăciei, şi nivelul corupţiei. Presa a încetat să fie liberă şi independentă. Exporturile au fost blocate. Piaţa internă este inundată de produse agricole străine.

Liceeni şi studenţii se consideră în majoritatea lor români, nu moldoveni. Aceasta e din cauza că la şcoală li se impune un obiect de studiu străin nouă — istoria românilor, care dizolvă identitatea noastră moldovenească, pe care strămoşii au păstrat-o vreme de secole, iar noi o pierdem în doar 20 de ani.

Plecarea oamenilor din ţară a atins proporţii catastrofale — oficial, în fiecare zi pleacă 106 oameni. Aceasta e o tragedie naţională. Republica Moldova se transformă în teritoriu depopulat, care va deveni atractiv pentru imigranţii din ţările cu populaţie densă, inclusiv pentru cei din ţările musulmane. E o chestiune de timp pînă străinii vor începe să vină încoace masiv, pentru a se stabili pentru totdeauna cu traiul.

Problemele etnice şi teritoriale nu au fost rezolvate. Din contra, au apărut mai multe neînţelegeri şi tensiuni. Puterea eurounionistă de la Chişinău a mimat negocierile cu partea transnistreană, iar atitudinea faţă de rusolingvi este la fel de proastă ca şi în anii 1990.

A fost depăşită limita răbdării cetăţenilor, iată de ce mulţi pleacă, lumea este înrăită, dezamăgită de propria ţară. Republica Moldova este privită ca un stat capturat şi falimentat, care nu se poate gestiona de unul singur.

Situaţia e foarte gravă şi necesită decizii politice urgente. Aceste decizii nu le poate lua Parlamentul, fiindcă are o majoritate eurounionistă coruptă. Ea nu poate rezolva problemele pe care singură le-a creat. Guvernul de asemenea nu poate lua decizii curajoase, deoarece îndeplineşte comenzile Coaliţiei de guvernare.

Unica instituţie politică aptă să intervină şi să impună o altă viziune şi un alt comportament la nivel statal este instituţia prezidenţială.

E adevărat că în aceşti ani, preşedintele a fost pasiv şi inutil. Însă aceasta s-a datorat atât calităţilor personale ale lui Timofti, lipsei de caracter, cît şi legitimităţii slabe pe care a avut-o.

Noul preşedinte, ales de întreg poporul, va avea cu totul alte capacităţi. Şi un alt drept moral de a acţiona. Noul preşedinte va putea fi mult mai eficient. Va putea fi cu adevărat un protector pentru cetăţeni şi un salvator pentru soarta ţării.

Şi aici intervine un aspect foarte important. Noul preşedinte, în mod obligatoriu, trebuie să fie din partea opoziţiei de stînga, fiindcă altfel, dacă şi preşedintele va fi eurounionist, în ţară nu va exista o contrabalansare faţă de guvernarea de dreapta.

În cazul unui preşedinte eurounionist, mai mult de jumătate din cetăţeni vor fi în continuare lipsiţi de reprezentare politică, vor fi neglijaţi. Clivajele din societate se vor adînci, vor spori nemulţumirile, iar Republica Moldova va urma calea greşită din ultimii ani, care duce la pierderea neutralităţii, iar în consecinţă la pierderea statalităţii şi la destrămare teritorială deplină.

Stimaţi colegi, prieteni,

Următorul Preşedinte al ţării trebuie să reprezinte partidele de opoziţie de stînga. Doar un astfel de Preşedinte va fi în stare să asigure un echilibru veritabil de forţe în stat. Doar astfel vom putea întoarce Moldova de pe calea implicării totale în integrare în NATO şi în structurile europene.

Ne dăm seama cu toţii că Moldova are viitor doar dacă vom activa cu sîrguinţă pe următoarele direcţii:

Consolidarea statalităţii, garantarea deplină a neutralităţii noastre, reintegrarea integrităţii teritoriale a ţării, interzicerea unionismului în ţară, păstrarea ortodoxiei şi a valorilor creştine, păstrarea limbii moldoveneşti şi a identităţii noastre moldoveneşti, asigurarea consensului interetnic, înlocuirea cursului de istorie a românilor în şcoli, cu Istoria Moldovei, crearea naţiunii civile moldoveneşti, relansarea satelor moldoveneşti, restabilirea relaţiilor de prietenie cu Federaţia Rusă, relansarea economiei şi a agriculturii naţionale, sprijinirea sferei educaţiei, în calitate de unu din principalele priorităţi naţionale.

Nu toate din obiectivele enunţate pot fi realizate de Preşedintele ţării, dar, vă rog să mă credeţi, în toate aceste aspecte Preşedintele poate avea propriul cuvînt ferm, iar uneori chiar decisiv. Vă asigur că voi reuşi să-mi exprim voinţa pe marginea fiecărei probleme expuse mai sus.

Statalitatea, neutralitatea, identitatea moldovenească, relaţiile prieteneşti cu Rusia, situaţia economică — acestea şi multe altele vor cunoaşte o schimbare spre bine. Vă garantez aceste lucru.

Stimaţi colegi,

Imediat ce va începe campania electorală propriu-zisă, noi vom prezenta pe larg programul nostru politic şi în comun vom informa toţi cetăţenii despre ce intenţionăm să facem în funcţia de preşedinte. Astăzi eu am indicat doar principalele direcţii în care voi acţiona.

Deocamdată, să ne concentrăm pe campania de colectare a semnăturilor care se va desfăşura în zilele următoare. Trebuie să colectăm mult peste 15 000 de semnături şi să fim primii sau printre primii care le vor prezenta la CEC.

Vă mulţumesc pentru înaintarea candidaturii mele şi pentru susţinere în toate aceste procese, care solicită de la voi atât de mult efort şi responsabilitate.

Avem mult de muncit împreună. Două luni de zile. Dar cu atât mai plăcută va fi victoria şi senzaţia că suntem cei mai puternici în politica moldovenească.

Noi suntem un partid care ştie ce vrea, ştie încotro merge, ştie cum să acţioneze. Înseamnă că trebuie să luăm puterea, pentru a realiza în practică idealurile noastre.

Vă promit, următorul preşedinte ale Republicii Moldova va fi un preşedinte socialist şi statalist.

Aşa va fi. Şi asta e bine pentru ţară, e bine pentru noi toţi.

Vom demonstra că Moldova are viitor!

psrm.md