Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIgor Dodon

Igor Dodon a avut o întrevedere cu delegaţia Misiunii preelectorale a APCE

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Igor Dodon, 28 septembrie 2016

Astăzi, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din RM, şi Andrei Neguţa, ambasador, vicepreşedintele fracţiunii PSRM, deputat socialist în Parlamentul RM, au avut o întrevedere cu Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) condusă de Elisabeth Scheider-Schneiter din Elveţia.

Igor Dodon a menţionat că în cadrul discuţiilor a atenţionat misiunea despre eventualele riscuri şi pericole care pot surveni în timpul scrutinului prezidenţial.

“În calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al R. Moldova, am discutat cu deputaţi din Franţa, Suedia, Turcia, Austria, Andorra şi am expus poziţia noastră referitor la pregătirea scrutinului electoral, menţionînd că exista următoarele riscuri, dificultăţi şi pericole:

  1. Utilizarea resurselor administrative de către guvernanţi;
  2. Necesitatea monitorizării secţiilor de votare, inclusiv de către observatori internaţionali;
  3. Lipsa numărului suficient de secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni care se află peste hotarele ţării.” a declarat Dodon.

Totodată, liderul socialiştilor a spus că membrii misiunii au fost de acord cu poziţia exprimată de el, şi au susţinut că vor continua să critice decizia Guvernului şi a CEC privind deschiderea numărului insuficient de secţii de votare peste hotare.

Igor Dodon a menţionat că, colegii din ţările europene s-au interesat de opinia socialiştilor privind participarea la alegerile prezidenţiale a cetăţenilor din Transnistria, Găgăuzia, cooperarea cu UE, precum şi necesitatea convocării unei reuniuni tripartite privind reluarea exporturilor mărfurilor moldoveneşti cu participarea RM-UE-FR.

În încheiere, Igor Dodon a spus că avem nevoie de o foarte atentă monitorizare a acestei campanii electorale şi a primit asigurarea că misiunea APCE va ţine cont de riscurile pe care le-a expus în cadrul discuţiilor purtate.

Menţionăm că o delegaţie lărgită a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, formată din 21 de membri, a venit în Republica Moldova în perioada următoare, pentru a monitoriza procesul de votare în cadrul alegerilor prezidenţiale.

psrm.md