Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIgor Dodon

Igor Dodon: Prima datorie a ambilor candidaţi la funcţia de preşedinte — să asigure echilibrul în societate

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Igor Dodon, 13 noiembrie 2016

Igor Dodon, candidat la funcţia de preşedinte al RM, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a mulţumit tuturor cetăţenilor pentru spiritul civic de care au dat dovadă şi pentru susţinerea acordată.

Potrivit lui Igor Dodon, prezenţa masivă la vot denotă faptul că cetăţenii şi-au dorit să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.

“Le mulţumesc tuturor cetăţenilor pentru spiritul civic înalt pe care l-au manifestat. Cu toţii aţi fost bravo astăzi. În mod aparte, le mulţumesc tuturor celor care mi-au acordat votul, au avut încredere în mine, dar şi partidelor de stînga care m-au susţinut. În premieră, în ultimii şapte ani a fost consolidată stînga politică. Ştiu că mii şi mii de oameni nu au reuşit să-şi exercite votul. Unii, mai vîrstnici, din cauza condiţiilor meteo. Alţii, din diasporă, din cauza că s-au epuizat buletinele de vot. În Europa, în Rusia, în zona transnistreană, mii de oameni au fost nevoiţi să plece acasă fără să fi votat, din cauza că secţiile de votare au fost puţine la număr şi a fost deficit de buletine de vot”, a declarat Dodon.

În context, Igor Dodon a amintit faptul că socialiştii de nenumărate ori au atenţionat CEC-ul să deschidă secţii de votare suplimentare acolo unde diaspora este puternic reprezentată, cum ar fi în Federaţia Rusă, iar acest lucru nu a fost făcut.

“Acum, voi, cei de la CEC şi din alte instituţii abilitate, va trebui să răspundeţi pentru asta. Şi va trebui de luat măsuri reale ca aşa ceva să nu se repete în viitor. Această campanie a fost grea, a tulburat mult prea tare societatea noastră şi noi trebuie cît mai rapid să asigurăm liniştea şi coeziunea socială. Acest lucru va fi o prioritate a noului preşedinte”, a menţionat Dodon.

Candidatul socialist a punctat faptul că, practic, la această oră, preşedintele Republicii Moldova a fost ales. Rămîne ca CEC să numere voturile şi să anunţe numele celui care va conduce ţara în următorii patru ani.

“Pe la miezul nopţii, cînd situaţia va fi clară pentru toată lumea, voi ieşi cu o declaraţie în faţa presei. Una vă pot spune de pe acum. Primul lucru pe care va trebui să-l facă partea adversă, partea perdantă, dacă e responsabilă politic, e să nu permită escaladarea situaţiei şi implicarea oamenilor în acţiuni periculoase.

Nu doar cel care devine preşedinte, ci şi cel care a pretins să devină preşedinte trebuie să fie pînă la capăt responsabil faţă de cetăţeni şi faţă de securitatea lor. Cetăţenii să decidă cine va fi preşedintele, iar noi să avem grijă de cetăţeni şi de echilibru în societate” a conchis Igor Dodon.

psrm.md