Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiIgor Dodon

Protestele pe dreapta riscă să provoace contra-proteste masive pe stînga

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Igor Dodon, 15 noiembrie 2016

Igor Dodon, candidat ales la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în cadrul căreia a punctat mai multe lucruri importante, în special în contextul speculaţiilor care s-au pornit imediat după alegeri.

Igor Dodon a menţionat următoarele:

1. Atît rezultatele prezentate de CEC, cît şi numărătoarea noastră paralelă au confirmat victoria mea în aceste alegeri. Iar reprezentanţii OSCE, numeroşi observatori, precum şi oficiali străini şi lideri de stat au transmis mesaje prin care confirmă şi ei rezultatul final al votării.

2. Regret poziţia oponenţilor noştri, care nu au destulă maturitate politică să accepte realitatea şi, cel mai rău, incită lumea la proteste. Prin aşa atitudine, societatea va rămîne în continuare dezbinată şi la un moment dat — incontrolabilă.

3. Vreau să vă spun că speculaţiile care vin de pe dreapta pot provoca un val de contra-proteste pe stînga, un val enorm, fiindcă susţinătorii mei sunt gata să iasă cu zecile şi chiar sutele de mii, în nord, sud şi centru pentru a apăra victoria. Şi ei sunt foarte şi foarte hotărîţi să păstreze victoria dobîndită legal şi cu atîta efort.

Însă asemenea proteste de ambele părţi pot duce uşor la destabilizarea situaţiei din ţară, de care să profite unele forţe din exterior, specialiste în provocarea conflictelor şi revoluţiilor. Aşa că eu îndemn pe toţi să se abţină de la acţiuni de protest.

Stimaţi concetăţeni, stimaţi alegători, aceasta este victoria noastră binemeritată, prima victorie a tuturor forţelor pro-moldoveneşti din ultimii 7 ani. Noi promitem că vom apăra victoria noastră prin toate mijloacele legale.

Cetăţenii noştri, susţinătorii, sute de mii, sunt gata să vină şi să apere victoria, dar noi nu ne dorim destabilizarea situaţiei. Facem un apel la calm. Nimeni nu participă la proteste, pînă eu nu voi spune.

4. Rămîne în vigoare propunerea mea cătrei liderii PAS şi DA, de a ne întîlni şi a discuta rezultatele acestei campanii, precum şi acţiunile comune pe care am putea să le organizăm ca politicieni ai opoziţiei.

În final Igor Dodon a făcut următorul îndemn: “Nu daţi foc la casă, nu transformaţi tinerii în masă de manevre politice, nu provocaţi reacţii cărora apoi nu le veţi putea face faţă. Noi chemăm susţinătorii noştri la calm. Aştept şi de la voi acelaşi lucru, dacă doriţi binele acestei ţări şi aşa dezbinate”.

psrm.md