Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMaia Sandu

Deficienţe şi ilegalităţi în procesul de semnare şi monitorizare a implementării Acordului de investiţii cu privire la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Maia Sandu, 15 septembrie 2016

Considerăm că subiectul referitor la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti este extrem de important datorită impactului acestui proiect asupra economiei şi bugetului naţional.

În legătură cu semnarea şi implementarea Acordului de investiţii cu privire la Portul Giurgiuleşti există două probleme majore:

  1. Modul în care această tranzacţie a fost legalizată şi
  2. Îndeplinirea de către părţi a angajamentelor din Acord.

Cu referire la tranzacţie, menţionăm că Acordului de investiţii i-a fost atribuit statut de tratat internaţional. Chiar dacă la momentul aprobării, Ministerul Justiţiei nu a avut obiecţii în acest sens, Ministerul Afacerilor Externe indica mai tîrziu că acordul de investiţii nu este tratat internaţional pentru că o parte a acestuia nu este subiect de drept internaţional. Niciuna dintre cele 3 companii semnatare ale acordului de investiţii nu reprezentau Guvernul Azer. Firmele semnatare s-au înregistrat cu cîteva zile înainte să fie semnat acordul. Acestea erau rezidente în RM şi nu aveau capital străin.

Conform legii privind tratatele internaţionale, Acordul trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial. Acest lucru nu s-a întîmplat nici pînă astăzi. Constatăm o derogare de la normele legale. Ne întrebăm ce vor autorităţile să ascundă, ţinînd, în continuare, acordul departe de ochii lumii.

Între timp, companiile cu care a fost semnat acordul de investiţii şi-au schimbat denumirea (S.R.L. Danube Logistic). Întrebarea noastră este dacă acordul a fost modificat pentru a reflecta acest lucru. Şi dacă da, cine şi cînd a făcut aceste modificări la acord? Ministerul Economiei sau Parlamentul?

Cu referire la îndeplinirea angajamentelor, menţionez următoarele aspecte:

Reamintesc faptul că subiectul urma să fie examinat de Curtea de Conturi, dar misiunea de audit a fost sistată, fără niciun motiv, de precedentul plen. Invităm societatea civilă şi presa de investigaţie să solicite mai multă transparenţă în acest caz.

Solicităm de la autorităţi publicarea Acordului şi de la Curtea de Conturi reluarea misiunii de audit.

unpaspentru.md