Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMaia Sandu

Maia Sandu: Am ales să înving!

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Maia Sandu, 5 octombrie 2016

Maia Sandu a lansat, astăzi, la Hînceşti, un contract social cu cetăţenii Republicii Moldova, în care şi-a asumat să respecte o serie de angajamente importante în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova. Acestea includ promovarea bunăstării fiecărui cetăţean ca prioritate naţională, reprezentarea onestă a intereselor tuturor oamenilor şi asigurarea integrităţii instituţiilor publice şi angajaţilor din justiţie.

Discursul Maiei Sandu

În fiecare zi, luptăm pentru o viaţă decentă. În fiecare zi, muncim pentru a oferi copiilor noştri un viitor mai bun. Ştiu că e greu. Nu se trăieşte uşorîn Moldova. Ţara noastră se îneacă în sărăcie din cauza corupţiei şi a oligarhilor.

Hoţii — care s-au instalat ca nişte paraziţi în aproape toate instituţiile acestui stat — ne fură în fiecare zi din viitor, din speranţă. În campanii electorale, erijaţi în salvatori, ei, hoţii şi acoliţii lor, ne mint că ne vor binele. Ei, hoţii, ne mint că vor fi salvatorii noştri.

Dar voi, oamenii buni din această ţară, nu aveţi nevoie de eroi şi de salvatori. Voi sînteţi eroii. O mamă cu 2 copii de vîrstă şcolară, care munceşte în fiecare zi pentru a-i întreţine şi a le da o educaţie bună — ea este eroul. Un tată nevoit să plece peste hotare pentru a trimite bani familiei de acasă — el e eroul. Bătrînii care supravieţuiesc cu multă demnitate din pensii mizere — ei sînt eroii. Tinerii care îndrăznesc să deschidă o afacere în ţara noastră — şi care reuşesc, cu multe sacrificii şi în pofida tuturor circumstanţelor — iată eroii.

Vreau să vă întreb — voi nu v-aţi săturat de bandiţi? Nu v-aţi săturat de transformarea furtului în valoare naţională? Nu v-aţi săturat că cei care trebuie să aibă grijă de voi trăiesc după reguli mafiote — maşini scumpe, pază de corp, avioane private şi înţelegeri în saune şi cluburi de noapte?

Eu una m-am săturat. Eu am ales să îi înving.

Nu avem nevoie de salvatori parveniţi, întreţinuţi din offshore-uri, din banii prietenilor din străinătate, din banii părinţilor sau din scheme dubioase ce furădin avuţia statului. Cei care se întreţin doar prin furt sau împrumutînd de la alţii nu pot fi salvatori. Cei care tratează politica drept o afacere nu au nimic bun de oferit cetăţenilor.

Dar am şi o veste bună. Oamenii buni, eroii Moldovei, sînt mai mulţi decîtmafia. Moldova are foarte mulţi oameni buni şi valoroşi. Haideţi să luptăm împreună. Dacă ne unim puterile, vom învinge hoţii. Vă invit să-i învingem împreună.

Nu va fi uşor, dar fiecare dintre noi poate contribui cu ceva. Am ales să fac o campanie electorală aşa cum nu s-a făcut pînă acum. Cu resurse puţine, dar cu convingere, şi cu un angajament onest. Vă propun astăzi să semnăm un contract social, în care prezint ceea ce puteţi aştepta de la mine, în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova.

Iată ce cred eu că trebuie să facă Preşedintele Republicii Moldova. Preşedintele trebuie să fie vocea oamenilor şi apărătorul intereselor cetăţeneşti în raport cu instituţiile de stat. Preşedintele trebuie să ceară şi să asigure integritate în sistemul justiţiei. Un bun preşedinte trebuie să lucreze cu instituţiile statului pentru a asigura bunăstarea tuturor cetăţenilor, prin transparentizarea administraţiei, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea fiecărei localităţi, asigurarea unor sisteme funcţionale de educaţie şi sănătate. Preşedintele trebuie să fie apărătorul vectorului european, singurul care poate oferi oamenilor şanse pentru o viaţă decentă.

Vin şi-mi asum aceste lucruri în faţa Dumneavoastră pentru că sînteţi singurii în faţa cărora am de dat socoteală. Nu primesc nici bani, şi nici ordine de la nimeni. Nu sînt datoare nimănui. M-am făcut vocea nevoilor şi durerilor Dumneavoastră şi mi-am asumat lupta pentru a găsi soluţii pentru problemele din fiecare casă.

Aş fi bucuroasă ca toţi candidaţii la preşedinţie să poată semna acest contract — şi să fie credibili. Din păcate, mulţi dintre ei — marionete mînuite din umbră, prin fire văzute şi nevăzute, de maestrul păpuşar — nu fac decît să încerce să vă sperie, să vă ameninţe sau să vă cumpere. Cu unicul scop — de a continua să vă fure şi să vă ţină în sărăcie şi în frică, fără niciun viitor. Sau să vă alunge din case, în pribegie, pe Dumneavoastră şi copiii Dumneavoastră, prin lumea largă.

Mi-am asumat această luptă pentru că ştiu că este o luptă de partea binelui. Şi pentru că ştiu că nu sînt singură. Vă am pe Dumneavoastră alături şi, solidari, împreună vom învinge.

unpaspentru.md