Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMaia Sandu

Guvernarea se teme de votul studenţilor

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Maia Sandu, 17 octombrie 2016

În aceste alegeri studenţilor li s-a pregătit o cursă. Doar tinerii înscrişi oficial la cămin sau la gazdă vor putea vota la locul de studii. Ceilalţi vor fi nevoiţi să voteze în localitatea de baştină.

E clar că Partidul Democrat, Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor se tem de votul studenţilor. Ei ştiu că tinerii nu pot fi cumpăraţi, că nu vor accepta să fie minţiţi în continuare şi vor alege în această campanie un om onest. Dintre toate categoriile de populaţie, tinerii sunt cei mai decişi să plece dacă lucrurile vor continua să degradeze. Descurajarea lor de la vot e încă o metodă murdară de a denatura aceste alegeri şi de a-i alunga de acasă.

Pe data de 13 octombrie curent, o majoritate ad-hoc democrato-socialisto-comunistă nu a dorit să accepte punerea în ordinea de zi a proiectului de lege iniţiat de Valeriu Ghileţchi, care le-ar fi permis studenţilor să voteze în localitatea în care îşi fac studiile.

Conform proiectului de lege, studenţii ar fi putut vota în localitatea în care îşi fac studiile cu condiţia că depun o declaraţie pe propria răspundere că nu votează în altă parte. Este o procedură absolut normală, avînd în vedere chiar şi situaţia financiară a studenţilor care, în mare majoritate, nu au posibilitate să meargă în localităţile de baştină pentru că ar trebui să-şi achite cheltuielile de transport.

O atare procedură simplificată pentru studenţi a fost introdusă în anul 2013 şi a fost aplicată cu succes la alegerile parlamentare din 2014.

De ce la alegerile prezidenţiale nu se procedează la fel? Putem înţelege de ce PD face asta — ei vor să-şi consolideze oligarhia. Dar de ce socialiştii, care se declară de opoziţie, nu vor să dea şansa tinerilor să voteze? Domnule Dodon, vă este frică de studenţi?

Cerem Parlamentului să revizuiască urgent modalitatea de vot şi să permită studenţilor să voteze acolo unde învaţă.

Iar acum mă adresez tinerilor. Voi sunteţi viitorul acestei ţări. Voi puteţi decide acum dacă învingem oligarhii, corupţia şi sărăcia sau dacă continuăm să trăim în mizerie.

Vă rog să mergeţi la vot. Iată cum puteţi vota la aceste alegeri în condiţiile actuale: fie mergeţi acasă pe 30 octombrie pentru a vota, fie mergeţi pînă pe 29 octombrie acasă pentru a vă lua certificatele cu drept de vot. Ştim că e un efort în plus, dar acest efort este o investiţie în viitorul nostru. Haideţi să ne mobilizăm, dragi tineri!

Împreună vom învinge. Eu am ales să înving!

unpaspentru.md