Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

Discursul preşedintelui PDM, Marian Lupu, cu privire la candidatura sa pentru Preşedinţia Republicii Moldova

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 1 septembrie 2016

Înainte de a vorbi pe teme politice, vreau să mă refer la evenimentul cel mai important de azi, 1 septembrie — începutul noului an de studii în Republica Moldova.

În numele colegilor din PDM îi felicit pe toţi copiii şi profesorii, familiile lor, şi le urez rezultate cât mai bune la şcoală!

Cunoştinţele şi pregătirea fac diferenţa în lumea modernă, în care e foarte mare concurenţa dintre oameni, întreprinderi şi ţări. De modul în care vom pregăti şi vom educa generaţiile tinere depinde cel mai mult viitorul Republicii Moldova. O ţară mică devine puternică prin oamenii săi, dacă ei pot concura cu cei din ţările mai mari. Eu sunt sigur că aşa ceva e posibil numai cu un sistem de educaţie modern.

Educaţia este şi va rămâne o prioritate a actualei guvernări. Îi vom acorda şi mai multă atenţie în continuare, ca prestigiul profesiei de pedagog şi calitatea instruirii să crească în ţara noastră.

Încă o dată, le urez succes profesorilor şi elevilor din Republica Moldova!

Acum, despre propunerea de a candida la alegerile Preşedintelui Republicii Moldova.

Ştiţi deja despre votul din Consiliul Politic Naţional al PDM. Susţinerea colegilor din toată republica mă onorează şi pune în faţa mea o sarcină mare! Dar decizia partidului este un punct de pornire. Decizia supremă va aparţine cetăţenilor Republicii Moldova!

Vreau să felicit alegătorii pentru faptul că le-a fost redat dreptul de a alege direct şeful statului! Ei vor decide, iar eu urmează să solicit semnăturile lor de susţinere, la o primă etapă. Şi înainte de a începe acest proces, ca oamenii să fie conştienţi de deciziile lor, aş vrea succint să prezint viziunea mea pentru viitorul Republicii Moldova.

Eu cred în Moldova! Mereu am crezut şi mereu voi crede, am demonstrat acest lucru în toată viaţa şi cariera mea. Sunt mândru că m-am născut aici! Trăiesc aici. Am întemeiat aici o familie, pe care o iubesc foarte mult! Avem multe lucruri de care putem fi mândri. Moldovenii sunt un popor demn de tot respectul.

E adevărat, că am avut parte şi de grele încercări. Chiar în trecutul recent, am traversat crize dificile. Oamenii erau pe punctul să-şi piardă definitiv speranţa, căci dezamăgirea e cel mai rău lucru. Actualul Executiv a venit în condiţii critice şi a început din mers să corecteze lucrurile. Situaţia din ţară e stabilizată şi acesta nu este lucru puţin.

Dar e nevoie de mai mult, să construim şi să nu mai revenim la conflicte şi la crize distructive. Eu sunt împotriva războiului politic! Şi voi continua întotdeauna şi în orice ipostază să fac tot ce depinde de mine, ca schimbările în bine să fie resimţite de cetăţeni tot mai puternic.

Trebuie să aducem Moldova la nivelul standardelor civilizate, în toate privinţele, pentru ca oamenii să îşi recapete speranţa şi încrederea. Iar acest lucru este posibil numai dacă implementăm standardele şi modelele europene.

E nevoie de locuri de muncă, mai multe, mai sigure, bine plătite. Moldova trebuie să ajungă la prosperitate economică. Suntem obligaţi să găsim resursele de investiţii, de tehnologii, de bune practici pentru a crea condiţii civilizate pentru angajaţi. Iar toate acestea vin din practicile şi din piaţa europeană. Un calcul simplu arată că Republica Moldova a primit de la apariţia sa cea mai mare asistenţă de dezvoltare din Uniunea Europeană şi ţările vestice — asistenţă tehnică, financiară, tehnologii, proiecte. Noi trebuie să confirmăm şi să amplificăm cursul nostru, şi să atragem de zeci de ori mai multe resurse. Dar pentru a reuşi e nevoie să credem în ziua noastră de mâine. Şi să muncim împreună, cu dedicaţie.

Proiectul european pentru Republica Moldova este prioritatea noastră majoră. El reprezintă unica cale de modernizare a ţării în toate demeniile: economic, social, politic, democratic, cultural. Acordul de Asociere RM-UE este pro-Moldova şi în beneficiul Moldovei şi nicidecum nu este îndreptat împotriva dezvoltării şi consolidării relaţiilor de colaborare cu partenerii noştri din Est: Federaţia Rusă, Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan ş.a. Ţările vecine, România şi Ucraina au un loc aparte în relaţiile noastre — aşa au vrut geografia, istoria şi bunul Dumnezeu. Doar aceasta este calea, care ne poate asigura un viitor liniştit şi bun pentru cetăţenii Republicii Moldova. Eu mereu am considerat important ca Moldova să aibă o politică externă inteligentă, echilibrată şi în interesul tuturor cetăţenilor săi.

Partidul Democrat a sprijinit şi a garantat cursul european al Moldovei în ultimii şapte ani. Dar, dacă la începutul acestui drum noi aveam doar speranţe, astăzi Republica Moldova este în plină aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Au fost făcuţi paşi uriaşi! Şi sunt doar primii paşi. Noi nu avem şanse să depăşim crizele interne, neîncrederea şi râmânerea în urmă, dacă nu vom fi capabili să ne schimbăm, să ne adaptăm la cerinţele timpului. Suntem în căutarea unor formule noi în politica internă a ţării, dar aici vreau să menţionez că şi abordarea mea în ce priveşte direcţia de dezvoltare a ţării este una nouă — consider că trebuie să dublăm, să triplăm efortul pe calea integrării europene! Şi nu e o lozincă, e cale a beneficiilor şi a prosperităţii pentru cetăţenii Moldovei!

Cu douăzeci de ani în urmă conduceam primul program european TACIS de asistenţă pentru Republica Moldova. Ştiu foarte bine cât de mult s-au schimbat lucrurile de atunci până acum. Astăzi avem mult mai multe şanse şi posibilităţi în comparaţie cu acel timp. Şi este obligaţia noastră de a tripla eforturile în ce priveşte:

Forţa pentru a îndeplini aceste obiective rezidă în stabilitatea şi eficienţa guvernării, în consolidarea societăţii, încrederea cetăţenilor în viitorul ţării şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană!

Societatea moldovenească înţelege tot mai bine că acestea sunt rezultatele dorite şi calea de a le atinge. Alegerea strategică a ţării este făcută, iar orice turnură va avea efecte dezastruoase. Partidul Democrat îşi înţelege responsabilitatea şi va continua să fie partener al tuturor celor care pledează cauza europeană, va promova în rândul cetăţenilor beneficiile integrării europene.

Înainte de a cere susţinerea oamenilor pentru a mă înregistra în campanie, am ţinut să fac foarte clar direcţia strategică şi obiectivele pentru care doresc să fiu un catalizator al bunei guvernări în Republica Moldova şi al faptului că moldovenii vor avea parte de standarde de viaţă europene, aici, la noi acasă! Vom urma această cale cu fermitate şi doar aşa, într-un viitor apropiat, ne vom bucura de o Moldovă europeană, mai puternică şi mai prosperă.

Anume pentru acest Proiect de ţară am acceptat să candidez la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova!

În luna care rămâine până la campania electorală oficială voi continua să discut cu oamenii aici, acasă, dar voi pleda cauza Moldovei şi în faţa liderilor din Europa şi din lume, astfel ca ţara noastră să primească un sprijin cât mai mare de la partenerii noştri externi!

Acum, după ce mi-am expus succint obiectivele politice, vom merge să facem procedurile la CEC şi să solicităm cu respect susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova!

Vă mulţumesc!

pdm.md