Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriPrezidenţiale2016DeclaraţiiMarian Lupu

Marian Lupu: Tinerii trebuie să participe mai activ şi în număr mai mare la deciziile care se iau în politică la nivel naţional

|versiune pentru tipar| ' _ d.title.utf _' Marian Lupu, 24 septembrie 2016

Despre reformele şi schimbările aşteptate în societate, dar şi în interiorul clasei politice, au discutat astăzi la Soroca preşedintele PDM Marian Lupu şi peste 200 sute de tineri care au participat la dezbaterile publice organizate în cadrul campaniei Reforma în politica din Moldova.

Subiectul a trezit un interes sporit din partea celor prezenţi. Tinerii şi-au expus viziunile asupra evoluţiilor politice din Republica Moldova, despre cum văd ei dezvoltarea ţării. De asemenea, s-a discutat despre oportunităţile tinerilor de a se realiza în Republica Moldova şi motivaţiile acelora dintre ei care doresc să intre acum în politică.

Întrebat care este cel mai important lucru de care are nevoie un tânăr pentru a face carieră într-un partid politic, Marian Lupu a spus că ei au nevoie în primul rând de dorinţă să se implice, să schimbe lucrurile în bine şi să contribuie, astfel, la dezvoltarea ţării. “Voi sunteţi o generaţie născută într-o Moldovă liberă şi independentă, o generaţie care este lipsită de prejudecăţi şi care vrea să reuşească. Este nevoie să participaţi mai activ, în număr mai mare, la deciziile care se iau în politica la nivel naţional”, le-a spus Marian Lupu, care i-a încurajat să fie “mai curajoşi, mai motivaţi în a-şi susţine iniţiativele, dacă doresc să reuşească în politică şi nu numai”.

De asemenea, preşedintele PDM le-a vorbit tinerilor despre sistemul occidental de selecţie în politică care, prin competiţie corectă, oferă unui membru simplu al formaţiunii posibilitatea de a fi promovat în funcţii de decizie politică.

Participanţii la discuţii au venit şi cu soluţii proprii pentru ca tinerii să obţină mai multe posibilităţi de a face o carieră în politică. În acest sens, ei au pledat pentru mai multe instruiri despre ce înseamnă politică. “Eu cred că nu poate exista reformă în partide dacă nu se face în paralel şi o educaţie a tinerilor din organizaţiile de tineret”, a opinat unul dintre participanţi la discuţii. O altă propunere care a fost susţinută de tineri a fost ca organizaţiile de tineret să aibă un plan de carieră pentru cei care vor să facă politică pe termen lung.

Nu au lipsit nici întrebările despre cursul politicii externe a Republicii Moldova, la care au primit un răspuns ferm din partea preşedintelui PDM: drumul european este drumul cel mai bun. “Nu e suficient să ne declarăm pro-europeni şi nici măcar nu e suficient să mişcăm ţara pe acest drum european, ceea ce şi facem în mod foarte serios. Munca noastră trebuie să includă şi efortul de a-i convinge pe sceptici şi pe nehotărâţi că drumul european e drumul corect”, a punctat Marian Lupu.

Acest tip de discuţii cu cetăţenii au loc în mai multe localităţi ale ţării şi sunt parte a campaniei de consultări privind reforma în politică demarcate de PDM. Aceste consultări cu oamenii sunt inspirate din practica mai multor partide social-democrate din Europa şi vin să abordeze relaţia dintre politică şi cetăţeni, aceştia din urmă fiind chemaţi să-şi expună opiniile dar şi propunerile privind felul în care ar trebui să se facă politica în Republica Moldova.

pdm.md